”Han har kort hår och han gör ju mål; Jonas Wallerstedt”,

Några ord om Jonas Wallerstedt kan väl vara på sin plats. Han var som bekant här idag, uppges ha setts kalasa på en lunchbuffé på TC för att sedan behöva "åka hem till Sundsvall över helgen för att ordna saker och ting och komma tillbaka på måndag". 

 

Vi har lagfest imorgon. "Walle" skulle förstås egentligen ha blivit inkilad tillsammans med Karl-Morten Eek och några som saknades i höstas. Han kan säkert ha fått nys om detta. Han kan säkert därefter ha tagit beslutet att åka hem. 

 

För det är ju först och främst en mycket rutinerad herre vi har att göra med. En som varit med ett tag.

 

Om knappa månaden fyller han trettiofyra år. Han är alltså sex år äldre än vår näst äldsta spelare (om vi borträknar Mattias Bergström, 48, som "är för gammal" för att inkilas). Han slog igenom i IFK Norrköping innan Internet ens hunnit avfärdats som "en fluga" och har hunnit med januariturnéer med landslaget, proffsspel i Sovjet (kan ha just blivit Ryssland), blivit en profil i Giffarna, vunnit SM-guld och cupguld med IFK Göteborg, återvänt till Sundsvall under pompa och ståt för att bland annat omskolas till innermittfältare och aldrig riktigt hitta tillbaka till sin forna storhet. 

 

För även hur gärna Danny Persson poängterade att "Walle är ju defensiv innermittfältare" så är det som offensiv boxspelare och som hårdbarkad – och för mittbackar riktigt jävla jobbig – anfallare som han har sina styrkor; framför allt tack vare sin hårdhet, timing och ypperliga huvudspel. 

 

Men i unga, orutinerade (Ali Jasim har gjort typ halvdussinet Superettamatcher, jag har åkt lite Superettabuss) Umeå FC anno 2012 kommer det i mina ögon att vara som kravställare han blir som allra viktigast. Att medelst röst och allmänt gå-på-uppförande på träningar visa vägen, ställa krav på intensitet och kvalitet samt ge tips och råd till våran uppsjö av unga spelare så att kanske också de i framtiden kan slå igenom och spela sovjetisk ligafotboll. Det är en karaktärsspelare som i sin skalle (vari jag länge misstänkt att han apterat en titaniumskiva – karl skjuter ju med skallbenet) besitter en väldig vinnarinstinkt. 

 

Det är också en värvning jag länge gått och grunnat på. Nästan varje gång jag besökt Norrlands Huvudstad under detta vinterhalvår har "kommer Walle till er eller?"-frågan dykt upp från diverse fotbollsintresserade håll. Men från västerbottniskt håll har det varit knäpptyst, något som väl ändå måste ses som ett underbetyg till lokaltidningarnas nyhetsletande? Det första jag gjorde när jag såg att det skulle kallas till presskonferens för presentation av ny spelare var att klicka upp Walles Facebooksida för att kunna avläsa huruvida han befann sig i Umeå. 

 

Nåväl. Imorgon är det lagskiva. Vi kommer att börja med att spela hockey i A-hallen på Umeå Arena mellan klockan ett och två på eftermiddagen. Björklöven ska enligt uppgift möta Boden klockan tre, så om intresse finns så går det att förstås att komma väldigt tidigt för att få lite kontraster i tillvaron (jag tänker mig kontrasterna mellan "Jens Sjöström i ockrigt dyr Crosby-mundering som lutar sig mot klubban för stöd" och, typ, "Jon Palmebjörk" som jag – efter att ha sett i Sundsvall Hockey – antar snittar en handfull poäng per match i serier innehållande lag som Clemensnäs HC). 

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Hans

    oerhört trevligt att få se lite rutin komma in i laget, du bör ju ha rätt bra koll på wallerstedt sedan tidigare, så vad är din åsikt om honom?

  2. Imponerad

    Erik, har sagt det förut och säger det igen, du har en härlig förmåga att uttrycka dig i text. Mycket läsvärt!

  3. Erik Löfgren

    Svar till Hans (2012-02-25 03:01)
    Jag trodde det var just den åsikten jag framförde i texten… Men just rutinen och karaktären, inställningen, proffsigheten; det är den vi kommer dra mest nytta av. Hoppas jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.