Det omöjliga nollskyttet

Ska snart i väg till stadion för dagens jaktstart på VM. Staffan Eklund pratade i går om att Björn Ferry måste skjuta fullt för att kunna ta medalj. Gör han det så står han för en mindre bragd. Kollade nämligen igenom statistiken för herrarnas jaktstarter i VM och OS. På de tio senaste mästerskapen, OS och VM, har bara en jakt-starts-medaljör av 30 skjutit fullt. Det var Sergei Tjepikov 2005. 

Normalt sett har medaljörerna 1 till 6 (Björndalen 2004) bom. I fjol hade bara en av 56 åkare i hela jaktstartsfältet en nolla i skyttekolumnen. Fourcade vann då på fyra bom, silvermedaljör Bergman hade två och trean Shipulin en bom. 

När Ferry vann sitt OS-guld 2010 hade han en bom. 

Well, värst av alla är ändå Lars Berger (såklart). Han kom femma i jaktstarten 2009 i Sydkorea – med åtta (!) bom. Med åtta bom i dag tror jag du får svårt att komma topp tio. 

Men siffrorna säger ändå en hel del om hur åkarna påverkas av jaktstarts-stressen, samt hur svårt det är att skjuta fyra raka nollor. 

 

En kommentar

  1. Thomson

    SVT har hållit fanan högt hela säsongen och du hissar den varje deg där nere i Tjeckien men starten på mästerskapet ställer väl en del frågor:

    Vore det inte lika bra att det var som ett fotbolls-VM utan Sverige? Du vet inga falska förhoppningar utan bara bra matcher…

    Är det svenskt skidskyttes begravning vi skådar? Jag menar är vi dömda till bakgården igen? Är Fredrik Lindström the real thing eller bara en uppstickare en blåsig dag då många är hemma? Och visst är det Ferrys sista strid (i spåret och på vallen)?

    På tal om Lindström ”stav-till-stav” kanske han inte är sämre än någon annan men helvete vad länge det tar ”stanna på mattan-få av bössan-ladda- sikta-tänka-sikta-skjuta”. I morgon är det du Tosse som reder ut begreppen kring Lindströms strejkande avtryckarfinger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.