Framme i Val di Fiemme

Så. En tvärsväng via München och sen söderut igen och hips vips var jag i Val di Fiemme och Italien där det vankas längd-VM.

Dolomiterna hälsade mig välkommen med sitt allra vackraste väder. Ett par grader plus, solsken och ett snöfall som fallit natten innan. Hann med att fixa min ackreditering och ett par felkörningar senare nådde jag fram till VM-stadion. Klassisk svenskmark. Det var här Torgny Mogren vann femmilen 1991, Gunde Svan tog hem tremilen och Sverige blev tvåa i stafett, slagna av Norge med den i dag ofattbara tidsdifferensen 1.52.  

Totalt blev det sju medaljer 1991, två guld, fem silver och ett brons, varav en medalj kom av Billan Westin, resten av herrarna.

2003 bjöd Per Elofsson på sin sista show på världsnivå då han via en slags konstlad formtopp tog VM-guldet i dubbeljakt (då 10+10 km). 2003 var även mästerskapet då Jörgen Brink tog makalösa tre medaljer (tre brons) och både hann med att gå in i väggen och göra en grym femmil. (Kuriosa: 2003 vann tjecken Martin Koukal femmilsguldet på VM. Senare på våren var han anmäld till Lappmarksloppet i Sorsele, men ställde inte upp av någon anledning. Har dock, fritt ur huvudet, för mig att han kört det fler gånger. 2003 vann för övrigt Lucas Bauer, jo, den Lucas Bauer, Sorseles eget storlopp).   

Jaja. Åter till Italien. 2003 blev det sex medaljer, två guld (Elofsson och Thobias Fredriksson i sprint), ett silver och tre brons. 

Så. 2013 kör vi VM här i Dolomiterna igen.

Vad säger ni läsare? Hur många medaljer blir det i år? Fem, sex, sju? Färre fler? 

Nåväl. Jag kan lova er att det var en inbjudande syn på skidstadion i dag med det makalöst vackra vädret.

Givetvis är svenska vallalastbilen på plats, den anlände på morgonen från världscuptävlingarna i Davos. Det var full aktivitetet där när jag tittade förbi på eftermiddagen. 

Och till och med vedbodarna har beklätts i alla VM:s flaggor.

DDet var en första kort rapport från Val di Fiemme. Återkommer med flera!  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.