Alltid detta Norge

1,2,3,4.

2,3,4.

Norge hade en hyfsad dag i dag i Val di Fiemme. Men som någon sa i mixed zone. "Vilken norrman var det som brände förstaplatsen på herrsidan då?".

Ja, det går ju nästan bara att skämta om Norges dominans. På lång sikt är den inte bra för intresset för skidåkningen, särskilt på damsidan där Norge nu alltså tog hand om sanslösa fyra första platserna.

Annars?

Jens Stoltenberg var på plats, plockade poäng och stöttade sitt Norge. Han fick en rätt bra utdelning. 

Petter Northug fick för en gångs skull inte riktigt lika bra utdelning i dag. Rätt skönt. En av anledningarna till det enligt Anders Södergren? Det var att han sällan upplevt ett sånt "stimmigt race" där det var svårt att ta sig fram och svårt att hitta rytm i åkningen. En klassisk Södergren med andra ord. Han ville upp och dra men hittade inget läge riktigt. 

Övriga svenska herrar? Calle Halfvarsson var nöjd med sin sjunde plats. "Det är ju bara fyra placeringar från ett brons så det känns ju sådär. Jag var helt färdig på de tre första skejtvarven men på sista fick jag nya krafter, jag hittade inget riktigt läge att ta mig upp i fältet bara" sade Halfvarsson. Som för övrigt gärna skulle ha åkt team sprinten. 

Men den får ju Marcus Hellner köra i stället

Att Teodor Peterson "ratas" var väl årets minst oväntade nyhet. Han måste nog bli uthålligare också för att vara aktuell för en OS-team sprint i Sotji nästa år. Lagsprintarna är ju långa och är som en mindre distanstävling nuförtiden. 

På damsidan var ju haussade Emma Wikén ett namn att hoppas på. Men det sprack redan i första uppförsbacken det. En klassisk svensk besvikelse. Eller besvikelse och besvikelse, det kanske var hårt, hon kom trots allt på 14:e plats i sin VM-debut och det är inte alls illa. Det var ju bara det att man drömt om så mycket mer…

Vill ni ha en till bild på en norsk medborgare? Det får ni här! 

Det där är ju då Marit Björgen. Hon stod för årets (århundradets?) underdrift då hon på presskonferensen sa: "Norges damer är ju ett av världens bästa landslag". Ja, undra vilka de andra är? Norge 2, Norge 3 och Norge 4? Jag tror förbaske mig att Norge skulle kunna ta hand om alla tre medaljer i en damstafett, om de fick chansen. 

Till sist. Det var en oerhört välförtjänt herrsegrare i dag. Dario Cologna har kämpat länge för sitt VM-guld. Och till och med Petter Northug tyckte han var en värdig vinnare. "Han har vunnit världscupen och varit bäst där så jag unnar honom guldet" sa Northug. 

Här är Dario Colognas högljudda fanclub. Vi avslutar med den. Ha det. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.