Västerbotten regerar

Världscuplaget till Levi har släppts. Fyra av nio damer kommer från Västerbotten. Det är faktiskt hur häftigt som helst.

Spekulerade ju lite i förra veckan om vilka som kunde tänkas få platser och det mesta slog in, sånär som på att Sara Hector inte är med i laget och att det nu till sist ”bara” blev nio startande damer.

Maria PH, Monne Fjällström och Lotta Säfvenberg har alla mer eller mindre erfarenhet av slalomvärldscupen sedan tidigare, men för Lisa Blomqvist blir det debut i slalom. UHSK Umeå-åkaren har ju minst sagt haft sin beskärda del av skador under sin unga karriär. I fjol hann hon med att visa framfötterna i en världscup-super-G men hann aldrig i mål innan hon skadade sig. Blomqvist är en fenomenalt talangfull allround-åkare och har genom åren varit oerhört vass även i slalom, innan skadan i fjol hann hon exempelvis med en fjärdeplats vid europacupen i Vemdalen.

Nu får hon troligen ett högt startnummer och det kan bli tufft att kvala, men skoj att hon nu är tillbaka på riktigt och kan börja konkurrera om världscupplatserna.

ooo

Fyra åkare från Västerbotten i en och samma världscuptävling. Det kan väl aldrig ha hänt förut?

Jo då. I Val´d´Iseres världscupslalom 2006 startade Anja Pärson från Tärnaby samt UHSK Umeå-trion Maria PH och systrarna Malin och Kristina Huldtin (från Borlänge) i samma tävling, det hände nog fler gånger den säsongen.

På herrsidan har det ju faktiskt varit än värre, på den tiden som var och varannan Tärnabybo körde i världscupen. Min kollega Gunnar Johnsson berättar och minns att Bengt Fjällberg, Ingemar Stenmark, Stig Strand och Roland Johansson körde tävlingar samtidigt i världscupen på 80-talets början. Det var inte för inte som Tärna IK Fjällvinden på den tiden kallades Världens bästa byalag.

Till den här helgen blir det alltså fyra länsåkare i Levi, alla fyra är uppvuxna och fostrade i Västerbottens pister.

ooo

Lägg därtill att tre tränare i damlandslaget är från Västerbotten, att fystränaren Robert Nilsson bor i Umeå och att inhoppande sjukgymnasten Sara Königsson är en Gargnästjej boendes i Umeå.

Västerbotten är minst sagt en tung faktor i svensk utförsåkning på damsidan just nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.