SM kan börja!

I morgon går startskottet för skid-SM i Umeå! Spåren är förberedda. Åkarna är här och spelen kan börja. I morgon är ju dessutom Kungen själv (bokstavligt talat) på plats i stan för att dela ut priser och hålla hov i och kring Gammliaskogen. Jag har själv inte varit ute och inspekterat SM-spåren ännu men åkarna verkar nöjda med preparering och kupering.

Så. Hur går det då på öppningsdistansen skiathlon?

Ja, allt annat än en Kalla-seger vore ju en skräll på damsidan. På herrsidan är det fler om budet. I Johan Olssons frånvaro skulle det vara skönt att få se ett formbesked av Marcus Hellner knappa månaden innan OS. Daniel Richardsson, Calle Halfvarsson får ses som de två andra favoriterna på herrsidan.

Startlistan? Tja. Nu handlar det ju om skiathlon så alla startar ju samtidigt men vill ni hålla koll på startnummer ute i skogen så har ni startlistorna här nedanför där damerna startar 10.05 och herrarna 11.30.

Startlista_herrar_140116

Startlista_damer_140116

ooo

Lokala hopp? Inte stora när det handlar om skiathlon. Men Linn Sömskar svarade för två bra distanslopp under skandinaviska cupen i Piteå för snart två helger sedan och är en av fyra Västerbottensåkare i damklassen. I herrklassen lär det inte bli några höga placeringar för länshoppen. Marcus Ottosson och Erik Silfver är de två som har störst chans att placera sig högt upp.

ooo

Noteras kan inför skiathlon-loppet att varken Teodor Peterson eller Simon Persson ställer upp där, det gör heller inte JVM-klara sprinttalangen Jonna Sundling.

ooo

På tal om noteringar. Ingen av de OS-klara åkarna kommer att köra alla distanser på SM enligt förbundskaptenen Rikard Grip. Teodor Peterson kör exempelvis stafetten och sprint men står över distansloppen, Marcus Hellner ämnar köra två eller tre lopp och är osäker på söndagens sprint.

ooo

För alla som undrar så är det ju fri entré till skidtävlingarna. Bara att stega in på T3 Arena, eller ännu hellre, ut i skogen och välja plats.

ooo

PS. Jonna Sundling och Elina Rönnlund togs ju båda ut till junior-VM under tisdagen. Båda IFK Umeå-talangerna är också anmälda till söndagens SM-sprint. Det blir spännande att se vad de kan åstadkomma där. Sundling visade ju sin ruskiga potential då hon blev trea i skandinaviska cupen i Skellefteå och den två år yngre Rönnlund tog sig där vidare till kvartsfinalerna, som yngsta åkare i fältet.

ooo

PS2. Rebecca Öhrn, Vilhelmina, Marcus Grate, Täfteå, och Marcus Fredriksson, Lycksele, togs i dag ut till den nordiska juniorlandskampen i Rovaniemi. Rebecca Öhrn tar dessutom chansen att ställa upp i senior-SM i veckan, hon är i alla fall anmäld till lördagens 10-kilometerslopp i klassisk stil och även till sprinten. Marcus Grate kör i Täfteås lag i stafetten på fredag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.