Här har ni topptrion i OS-slalomen

Ingen lycka för John Eklund i dag i skicrossen. Men en kvartsfinalplats var ungefär vad man kunde förvänta sig av honom, även om man alltid hoppas på mer.

I morgon kastar sig Maria Pietilä Holmner ut i OS-pisten igen. Nu i slalom. Med startnummer två i första åket.

Medaljchans?

Definitivt.

Maria PH har varit tvåa, trea och femma i 2014 års världscuptävlingar. Formen och kunnandet finns där. Men det är ju som bekant fler om budet; närmare bestämt Mikaela Shiffrin, Frida Hansdotter, Bernadette och Marlies Schild, regerande OS-mästaren Maria Höfl-Riesch.

Mest troligt har ni topp-trion bland de sex åkarna, men för säkerhets skull kastar vi väl även in Tina Maze, som hittat formen igen, i det tipset.

Det har varit åtta olika åkare på pallen i säsongens sex världscuptävlingar, de sex jag nämnde har alla tagit två eller fler pallplatser.

Shiffrin är bäst med tre segrar och en andraplats, Marlies Schild (som kom tvåa 2010 och trea 2006) har två segrar och en andraplats, Frida Hansdotter har en seger och två andraplatser, Maria Höfl-Riesch, Maria Pietilä Holmner och Bernadette Schild har inte vunnit någon världscupslalom i vinter men varit på pallen två gånger var.

Så här har topp-tre sett ut i vinter, från starten i Levi till genrepet i Kranjska-Gora.

Levi: 1) Mikaela Shiffrin, 2) Maria Höfl-Riesch, 3) Tina Maze.

Courchevel: 1) Marlies Schild, 2) Frida Hansdotter, 3) Bernadette Schild.

Lienz: 1) Marlies Schild, 2) Mikaela Shiffrin, 3) Maria Höfl-Riesch.

Bormio: 1) Mikaela Shiffrin, 2) Maria Pietilä Holmner, 3) Natasia Noens.

Flachau: 1) Mikaela Shiffrin, 2) Frida Hansdotter, 3) Maria Pietilä Holmner.

Kranjska-Gora: 1) Frida Hansdotter, 2) Marlies Schild, 3) Bernadette Schild.

Pallen i OS-slalomen?

Jag vågar inte riktigt gissa. Jag kan bara hoppas att Maria Pietilä Holmner får kliva upp på OS-pallen. 2010 kom hon fyra, 32 snöpliga hundradelar från Sarka Strachova (fd Zahrobska) på bronsplats.

ooo

Vinner Maria Höfl-Riesch tar hon en OS-dubbel dubbelt upp – då har hon försvarat guldet i både superkombination och i slalom från 2010.

ooo

Vinner Mikaela Shiffrin gör hon precis som Maria Höfl-Riesch gjorde 2009 och 2010. Det vill säga, vinner först slalom-VM och sedan slalom-OS året efter.

ooo

Vinner Maria Pietilä Holmner blir hon den tredje Västerbottensåkare att vinna OS-guld i slalom, Anja Pärson vann ju i Turin 2006 och Ingemar Stenmark i Lake Placid 1980.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.