Galet bra helg

Björn Ferry tvåa och etta i Pokljuka.

Maria Pietilä Holmner tvåa i Åre.

Dubbla YJSM-guld till Hildur Karlsson och dessutom ett storslalombrons till Malås Emil Asplund.

Stafettguld till IFK Umeå i damernas JSM-stafett i Lycksele.

Det här blev en riktig superhelg för Västerbottens vintersportare!

ooo

Björn Ferry först.

Vad händer?

Inte nog med att han tog en andraplats i jaktstarten, i dag kämpade han ner självaste Martin Fourcade på slutrundan i masstarten.

Fourcade.

Skit samma om fransmannen kanske brände sitt bästa krut vid OS i Sotji. Det var ändå 35-årige Ferry mot fantomen, fenomenet och den fantastiska Fourcade. Och fransmannen fick hissa flagg i sista backen då den stora starka Björnen från Storuman malt sönder honom.

Sjukt.

Det är klart man är sugen att se Ferry fortsätta en säsong till efter en sån här supervecka, men han har bestämt sig för att det här är den sista säsongen. Så det är som det är med det och då gäller det bara att passa på att njuta än mer av sådana här framgångar.

Bästa helgen någonsin? Jo, faktiskt. 2008 var han 1-2-6:a i Antholtz och året efter var han 1-2-15:e på samma ort. Men tre pallplatser i rad har Ferry aldrig taget.

Veckan i Pokljuka var helt enkelt galet bra.

ooo

På tal om bästa någonsin. Maria Pietilä Holmner gör sitt livs världscupsäsong i år. I alla fall sett till antalet pallplatser. Hon har nu varit på pallen i fyra världscuptävlingar i år, det har aldrig hänt förut i hennes karriär.

Hennes personbästa förut var tre pallplatser säsongen 2010/11, där en av pallplatserna var på VM i Garmisch.

Skulle UHSK-åkaren nu kröna säsongen med att komma på pallen i storslalomcupen där hon ligger trea inför världscupfinalen, ja då kan hon OS-debaclet till trots kvittera ut ett säsongsbetyg som lyder mycket väl godkänt.

Just det, Maria PH har ju faktiskt även chansen att bli trea i slalomcupen. Där krävs det dock i princip att Marlies Schild kör ur samtidigt som PH blir sämst fyra om hon ska ta in de 49 poäng som skiljer till tredjeplatsen.

ooo

Bygdiljums SK:s Hildur Karlsson hoppades i fredags efter sitt andra raka YJSM-silver på ett guld. Hon tog det säkra före det osäkra och tog två guld i helgen!

Först vann hon storslalomen med hela 1,25 sekunder och i dag vann hon slalomen med ännu större marginal, 1,78 sekunder, vilket i slalomsammanhang nästan får betecknas som en evighet.

Det blir helt klart spännande att följa Hildur Karlsson framöver.

ooo

Kul också för Emil Asplund att få ta en medalj, det blev brons till Malå-åkaren i storslalom på YJSM.

ooo

JSM i Lycksele fick en lycklig avslutning med hemmaögon sett då IFK Umeås damer körde hem stafetten, detta efter att Jonna Sundling rest sig från sjuksängen och avslutat allt på bästa sätt. Mimmi Björn inledde och sedan gjorde Elina Rönnlund en monstersträcka, gav Sundling ett 6,9 sekunders försprång som JVM-vinnaren givetvis inte släppte.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.