Glädjechocken för Sundling

IFK Umeås Jonna Sundling i A-landslaget. Jo, det var ju den väldigt goda nyheten som kom i måndags. Även om det finns risk att jag är lite färgad så känns det som helt rätt tänk av landslagsledningen. Sundling har en enorm kapacitet och med sparring mot de bästa får hon de absolut bästa förutsättningarna att ta nästa kliv.

Det får väl anses tämligen unikt att en åkare plockas upp direkt till A-landslaget – utan att ha debuterat i världscupen. Nu skulle ju Sundling ha fått debutera i vintras om tajmingen varit bättre. Först bommade hon öppningstävlingen i Bruksvallarna, sedan blickade hon mot junior-VM och landslaget mot OS. När Sundling väl skulle få chansen i Lahtis efter OS så blev hon sjuk. Dessutom blev det ingen start i världscupfinalen i Falun då det är U23-världsmästaren som får en gratisplats dit, och inte juniorvärldsmästaren som det är i respektive disciplin i slalom.

ooo

Simon Persson fick ju också en plats i A-landslaget. Mindre oväntat. Det var snarare en formalitet efter OS-platsen i vintras (som det sen bara blev pannkaka av tyvärr…). Landslagsledningen tror stenhårt på Persson.

ooo

På tal om att tro på åkare. Fyra åkare i juniorlandslaget från Västerbotten! Elina Rönnlund var ju given efter sin starka vinter. Att sistaårsjuniorerna Mimmi Björn och Björn Sandström fick platser var mer skrällmässigt, likaså att Marcus Fredriksson fick en landslagsplats, detta trots att han har två rätt struliga säsonger bakom sig. Men det finns kapacitet i Fredriksson, om han bara får vara frisk och köra på för fullt en hel säsong. Skoj i alla fall med en länskvartett i landslaget.

ooo

Linn Sömskar petades däremot från Team 2015-landslaget. Förståeligt. Konkurrensen på damsidan är rätt stark, särskilt när ett par yngre åkare klivit över från juniorer till seniorer. Sömskar har varit med i Team 2015 ett par år men tog två steg bakåt i vintras och får nu satsa vidare på egen hand. Det kommer hon att göra i Falun. Sömskar flyttar dit i sommar och ska gå på Dalarna Sports Academy. Hon tävlar dock vidare för IFK Umeå.

ooo

Här är då Västerbottens landslagsåkare (exklusive Åsarnas Teodor Peterson).

IFK Umeå: Jonna Sundling (A), Simon Persson (A) Elina Rönnlund (J), Mimmi Björn (J).

Lycksele IF: Marcus Fredriksson (J).

Täfteå IK: Björn Sandström (J).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.