Kul och mindre kul i Flachau

Efter sin suveräna europacupsäsong 2012/13 har Charlotta Säfvenberg kämpat med att ta steget in i världscupen. Hon har gjort det bra men det har inte blivit något hejdundrande genombrott, detta trots 14:e platsen 2013 i premiären i Levi.

Men i kväll slog hon till med sin första topp-tio-placering i världscupen. Hon tangerar därmed inte bara familjerekordet (pappa Rune var störtloppstia i Val Gardena 1979) utan blandar nu sig också in i VM-diskussionen, om än i utkanten av den. Stalltipset är att tiondeplatsen inte räcker hela vägen till VM för Säfvenberg (jag tror att Sara Hector och Anna Swenn-Larsson tar platserna bakom Maria PH och Frida Hansdotter) men det var kul att äntligen se henne visa upp sin potential på riktigt i världscupsammanhang.

I kväll i Flachau var åkningen kompakt och fokuserad, hon behövde inte kämpa så förtvivlat och för att citera henne själv (från en intervju inför Zagreb) så såg det mer ut som att hon åkte med skidorna än att skidorna åkte med henne.

Det gav en tiondeplats och framförallt en självförtroendekick, nu har hon fått bevis för att åkningen håller även i världscupsammanhang. Hon har besegrat många av åkarna tidigare på junior-VM och i europacupen, men världscupen är ett annat djur. Nu har Lotta Säfvenberg visat att det finns potential att tämja även det djuret, den här gången till topp tio, med hårt jobb och bra självförtroende kanske det kan gå än bättre framöver.

ooo

Om det var kul med den 20-åriga UHSK Umeå-åkaren var det ett sämre besked av Maria Pietilä Holmner. Sedan världscupdebuten i slalom 2004 har hon bara tre sämre resultat i slalom (två under debutsäsongen samt 20:e platsen i Levi 2013) då hon tagit sig i mål i båda åken än kvällens 18:e plats i Flachau.

Ett riktigt uselt genrep alltså av Maria PH där inte mycket stämde. Men hon har visat i vinter att hon har kapacitet att inte bara vara topp-tre utan även att vinna, så för UHSK Umeås fixstjärna handlar det nu om att skaka av sig VM-genrepet i Flachau och fokusera på det positiva. Slalom är inte en gren där man har råd att ställa sig med tvivel på startlinjen, så det är bara att pumpa positiva minnen, filmer av segeråk, träning i Bräntbergsbacken eller vad som nu krävs för att radera kvällens insats ur minnet när det är dags för VM.

ooo

Frida Hansdotter? Bättre VM-besked gick ju inte att få. En seger, två andraplatser, en tredjeplats och två fjärdeplatser. Peppar, peppar, små marginaler osv, det är nästan garanti på en topp-placering för Hansdotter på VM.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.