IFK Umeå – sprint-Sveriges Norge

SM-veckan i Piteå är till ända. Även om Robin Norums och Linn Sömskars fjärdeplatser i dagens skiathlon var imponerande (kul att se Norum lyckas så bra, det var han värd!) så är det ju lördagens sprintuppvisning som fastnat.

IFK Umeå uppträdde initialt som sprint-Sveriges Norge. Det kom åkare från alla håll och kanter och slog sig fram både till kvarts- och semifinal och det fanns så många gobitar att titta på. Vi tar dom en och en.

Jonna Sundling – äntligen är hon ute på andra sidan den tunga debutsäsongen som senior. Hon hade ett imponerande klipp hela tävlingen igenom och såg inte ens ut att förta sig när hon höll undan för konkurrenterna. Det bettet i åkningen har vi väntat på. Nu vann hon guld, men visst hade det varit kul att få se henne mot Stina Nilsson och Ida Ingemarsdotter i helgen?

Linn Sömskar kämpade till sig ett brons i en final där hon såg ut att vara förlorad. Men med de färska världscupframgångarna i benen uppträder nu Sömskar med en sällan skådad pondus i sprintspåret och det märks att hon behärskar det taktiska.

Moa Lundgren var ju faktiskt sensationellt bra fram till semifinalen. Att hon inte orkade hela vägen är inte så konstigt då hon har två säsonger kvar som junior – efter den här. Hade Lundgren inte varit klar för ungdoms-OS i Lillehammer hade hon nog nästan kunnat få en JVM-biljett.

Elina Rönnlund har haft en lite knackig säsong med sjukdomsproblem. Nu visade hon sin potential innan hon stöp i semifinalen. Synd!

Mimmi Björn visade också att det finns speed i benen.

Herrarna då? 

Ja, där var det ju väntat att Erik Silfver skulle nå semifinal (hade velat ha honom till final) och att Simon Persson och Teodor Peterson skulle ta sig till final men trist att se båda hamna längst bak i finalen. Även om de hade oturen och fick kortare vila från semifinalen så ska båda två, och särskilt Teodor, i normal form kunna komma på pallen ändå.

Marcus Grate säkrade garanterat sin JVM-biljett i lördags. Hej bara vad ”Täfteåexpressen” matade på. Han gick in i väggen i semifinalen i vad vi får klassa som ungdomlig överambition, med lite smartare åkning hade han kanske kunnat ta sig till final?

David Nordström laddade också på för vad tygen höll redan i första backen i semifinalen. Friskt vågat, inget vunnet då väggen väntade efter nästa backkrön. Men han visade i alla fall att det finns explosivitet i Toughest-benen.

Hur som helst. Sprinten var en härlig upplevelse med Umeå-ögon.

ooo

Junior-VM-truppen offentliggörs, enligt landslagstränaren Martina Höök, på onsdag. Bakom ”stjärnor” som Viktor Thorn (med rötter i Vännäsby) och Ebba Andersson (hyfsad kapacitet) så kan det nog bli ett par länsåkare i truppen.

Vilhelmina IK:s Rebecca Öhrn kom 21:a på stora SM på 10 kilometer klassiskt och blev fin-fin 11:a i dagens skiathlon. Borde finnas med långt fram i diskussionen. Detsamma gäller IFK Umeås Elina Rönnlund.

Moa Lundgren? Enligt henne själv så blir det bara ett mästerskap och då är det ungdoms-OS det handlar om.

På herrsidan borde Marcus Grate vara given och Marcus Fredriksson är nog en klar aspirant efter den fina loppet på 15 kilometer klassiskt i Piteå (han kanske är mindre nöjd med dagens skiathlon där han blev 36:a (om än fjärde bästa junior).

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.