Ensamstående pappor = Hjältar, Ensamstående mammor = …?….




Detta är nått jag tänkt på ett tag och hört mig för med andra i min närhet. Det började för ett tag se då jag och några vänner satt på ett fik. Den ena av oss säger att hon träffat en kille som är ensamstående, var på alla andra (tjejer) i bordet ger av en lätt suck av medlidande/fascinerande art. Och där var diskussionen igång! Dom tyckte det var SÅÅ mysigt och fascinerande att han tog hand om sina barn.  Att han var SÅÅ duktig och mogen! -MEN VÄNTA NU!




Alla mammor som gör samma sak varje dag, år ut och år in, vi får aldrig en klapp på ryggen för att vi gör ett bra jobb. Men så fort en kille tar ansvar och gör det rätta (eller det han måste) så blir han en hjälte och hyllas av många. En kläckte till och med ur sig –”En sån kille vill jag också ha.”
VARFÖR?

Som ”ensamstående” ser jag inte nån skillnad på om man är mamma eller pappa, ansvar som ansvar. Sen är det helt sjukt att samhället (männen) har sjunkigt så lågt i allmänhet att när en av dem gör rätt och tar hand om sina barn (som ska vara självklart) så ses han av många som hjälte. Är det synen ”vi” ha på dessa män som gör att det bli så, eller är det för att de flesta män (som jag träffat/hört om) flyr ansvaret samtidigt som förhållandet brakar? JAG är inte ute efter en klapp på ryggen nu, utan försöker bara förstå hur samhället kan ha denna syn på männen men inte på kvinnorna som utför samma arbete.




Eller kommer denna syn ifrån att kvinnan alltid tagit hand om barnen och att männen alltid jobbat och nu blir det lite omvända roller.?. Kvinnan förväntas ta hand om barnen = inte några konstigheter, männen förväntas inte ta hand om barnen = Förvåning och beundran när det inträffar.   Vad tror ni?

För övrigt har jag en segdag och har inte orkat träna i dag. Det får jag ta igen imorn ist. Nu blir det att måla klart stolarna och börja med 2 nya.




Kom ihåg det: Hur du än vänder på dig har du alltid rumpan bak!

 

 

 

 

16 kommentarer

  1. Erika Åberg

    Håller med dig fullkomligen! Jag tog faktiskt upp i en jobbansökan mitt ”arbete” som ensamstående tvåbarnsförälder för jag tycker att det borde ses som en merit. All konfliktlösning, logistik, flexibilitet med mycket mera som man får pyssla med dagligen. Man som kvinna, mamma som pappa.

  2. Helena

    Personligen blir jag förvånad när det handlar om ensamstående pappor. Vanligtvis av nån anledning så är det mamman som står där med ansvaret när ett förhållande skiter sig, om de är för att dem tvingar pappan till det eller om pappan själv drar variera nog.
    Men när det är en man som står där med barnen/barnet själv så blir jag lite chockad nästan och chocken förvandlas till beundran och det kommer en härlig känsla och hopp på nått sätt. Kanske börjar synen på barn och ansvar sakta förändras till det ’bättre’? Det måste ju börja nånstans.

    Ett mkt intressant inlägg du skrev 🙂

    kram!

  3. Hea

    Jag håller fullständigt med dig! Så fort en karl gör något som vi kvinnofolk gjort i åratal/århundraden så är dom SÅÅÅÅÅ duktiga, Bah! skitsnack! Samma sak som att man tycker kvinnor ska hinna med typ träna,städa,barn,jobb,hund,vänner,intresse utan problem, utan att dom ska få klaga att dom är stressade, medans det är SÅ synd om MÄNNEN då dom jobbar över lite och inte har tid att typ träna på kvällen,för då lever dom stressigt liv! :S

  4. Tina

    Jo det är ju tyvär ofta man får ta skit bara för att folk misstar en för att vara sjukligt utseendefixerad och självupptagen istället för att se det för vad det är, ett intresse som vilken annan sport som helst =/ Skönt att få skriva vad man känner iaf 😉 Kram på re!

  5. Jonas

    Största anledningen tror jag är att i de flesta separationer så får modern behålla vårdnaden om barnen om det blir en tvist.

    Så det är lite ”wow” när en ensamstående pappa är just pappa till sina barn. Då har han lyckats besegra systemet (eller så hatade de inte varandra nog mycket för att sabba både förhållandet och vårdnande, utan någon nöjde sig med att slippa vara där själv).

    Sedan är det givetvis många gånger som pappan inte vill ta sitt ansvar och det kan ses som förkastligt, men till vårat försvar så kan vi ”påtvingas” faderskap. Kvinnan har alltid valet, det har inte mannen.

  6. Linnéa Olsén

    Första delen i denna kommentar är riktad till Erika Åberg som skrev:

    ”Jag tog faktiskt upp i en jobbansökan mitt ”arbete” som ensamstående tvåbarnsförälder för jag tycker att det borde ses som en merit”.

    -Om det vore en perfekt värld så skulle det vara en merit, nu är världen vi lever i mer inskränkt än så. Att ha barn och vara ensamstående är ingen merit utan mer än belastning anses det ju. Ensam att ta hand om sjuka barn osv…Synd, men så är det.

    Till Maria: Superbra inlägg. Jag håller emd dig till 100%

  7. Maria Eriksson

    Svar till Linnéa Olsén (2010-02-17 10:33)
    jasså, va intressant, vad sa dom om det då? Att du hademed det som merit?

    Tack förövrigt! Skönt att veta att jag inte är den enda som tycker att detta med ”super pappa” och ”vardags mamma” är lite knas!

  8. Maria Eriksson

    Svar till Linnéa Olsén (2010-02-17 10:33)
    jasså, va intressant, vad sa dom om det då? Att du hademed det som merit?

    Tack förövrigt! Skönt att veta att jag inte är den enda som tycker att detta med ”super pappa” och ”vardags mamma” är lite knas!

  9. Maria Eriksson

    Svar till Jonas (2010-02-12 07:46)
    Detta är helt synd och går endast ut över barnen i fråga när två vuxna håller på att bråka! Tyvär ser inte alla föräldrar att det blir barnen som blir lidande.

    Dock är systemet så nu att en mamma får inte vårdnaden bara sådär, så OM mamman nu har den så är det av en anledning. Visst, det finns fall där domen ligger fel, men dom flesta fallen är nog rätt gjorda. Förr var det dock lättare att få ensamvårdnad, men det va då och nu är nu..

  10. Maria Eriksson

    Svar till Jonas (2010-02-12 07:46)
    Detta är helt synd och går endast ut över barnen i fråga när två vuxna håller på att bråka! Tyvär ser inte alla föräldrar att det blir barnen som blir lidande.

    Dock är systemet så nu att en mamma får inte vårdnaden bara sådär, så OM mamman nu har den så är det av en anledning. Visst, det finns fall där domen ligger fel, men dom flesta fallen är nog rätt gjorda. Förr var det dock lättare att få ensamvårdnad, men det va då och nu är nu..

  11. Lisa

    Jag håller helt med om det är så att pappor får en klapp på ryggen om de är ensmastående föräldrar. Även det du skriver om vårdnaden stämmer men ensam vårdnad är väldigt svårt att få idag, men folk tror att barnens boende gäller vårdnad därför tror folk att föräldrar med barnen boende hos sig har ensam vårdnad.
    Idag att många föräldrar vid en separation automatisk ger boendet till mamman för att så ”ska” det vara, i dessa fall så brukar pappan ha uttökat umgänge. Tyvärr är det ju också så att det oftare är papporna som ”smiter” ansvaret och mer eller mindre försvinner ur barnens liv.

  12. Lisa

    Forts.
    MEN, ofta då en pappa kämpar för sina barn i en rättegång om boendet så ses han som hemsk, han ”tar” barnen från deras mamma, hade han låtit mamman få boendet så hade samma människor tyckt att han inte tar tillräckligt med ansvar.
    Sen att mamman enligt rättspraxis får barnen boende hos sig om de är under 3 år,(om hon begär det),nämner ingen, det ses av ”allmänheten” som att mamman är lämpligare, du skrev att det finns en anledning till att barnen bor hos mamman, där har du en.
    Mamma och pappa är lika viktiga för alla barn.

  13. hampus

    Jag är ensamstående pappa på heltid och jag har därmed en verklighetsbild av det du skriver om. Det du skriver har jag nog hört hundratals gånger nu utan att jag känner igen mig alls. Tvärt om så har jag upplevt ett utanförskap och väldigt konstiga attityder. Man är avvikande tycker att det är konstigt att inte mamman ”får vara med” Det finns i stort sett ingen organisation där ensamstående pappor är välkomna utan det som finns är ex. minnamottagningen. Om en pappa blir mordhotad och knivhotad mitt framför bb-personal så reagerar de mot ”gärningskvinnan” ”å, hur mår du vill du prata med någon”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.