Robert Salomonsson Ordförande Företagarna i Västerbotten

Näringsliv och företagande

kräv nollvinst för Astra

Tjänsteföretag som är verksamma inom vård, skola och omsorg figurerar dagligen i media och röster höjs för regeländringar ska säkerställa nollvinst i de här bolagen.

Skattefinansierade verksamheter köper mycket prylar och tjänster. När det gäller pryttlar, exempelvis rördelar till fastighetsbolagen, papper till srkivare, datorer,  så verkar konkurrensen fungera.
Eller framstår det som allt för orimligt att kräva nollvinst även i exempelvis Klas Ohlsson, ICA,, Rinkaby rör, Ahlsells, volvo osv.

Nu skriker säkert många och säger "det är ju inte samma sak", nej och det är det inte men principerna för affärerna är ganska lika. Om jag tycker att det jag köper är för dyrt och inte håller rätt kvalite, så byter jag leverantör.

Jag kräver inte staten ska reglera de affärsmässiga förutsättningarna för företagen.

Det kanske är så enkelt att beställarkompetensen är för låg, eller?

Jag tycker inte heller om det som händer i verksamheterna men metoden för att stävja det känns lite oroande, för vilka är nästa företagsgrupp som ska regleras till "rätt" prissättning? 

Robert Salomonsson ordförande Företagarna Västerbotten

4 kommentarer

  1. Gunnar Andersson

    Skillnaden, som även du borde veta, Är att skola vård och omsorg är skattefinansierat. mig veterligen får inte vare sig ICA eller claes ohlson sina omkostnader från skattemedel. Ps Det har kommit till min kännedom att kommunen visst skall bidra ekonomiskt till ”Företagarfesten”,Mitt antagande var visst inte så fel som du påstod! Gott nytt år på dig från en ”simpel löntagare” som förövrigt skaffade jobbet själv .

  2. Robert Salomonsson

    Svar till Gunnar Andersson (2012-01-06 01:04)
    Tyvärr Gunnar. Förstår inte ditt resonemang kring Clas Ohlsson. Vad är skillnaden om kommunen köper tjänst från ett företag (Carema exempelvis) eller använder samma skattepengar att köpa kontorsmaterial från något annat företag?
    Hoppas du har rätt angående företagarfesten och grattis till att du lyckats skaffa ett jobb.

    Mvh och god fortsättning på dig ochså.

  3. Maximilian Wicén

    Skillnaden är att man köper en monopolställning. Då blir spelreglerna mycket annorlunda.
    ICA/Clasan/volvo etc har inte monopol och kommer förmodligen aldrig få det.

    Däremot köper man Sunderbyns sjukhus så har man monopol på den verksamheten i Luleå och Boden. För det är inte fan nått företag som kommer gå in med X antal tiotals miljarder för att bygga ett nytt sjukhus för att konkurrera om Luleå och Boden.

    Jag håller med dig om att det generellt sett är fel att gå in o reglera vissa marknader, men det är bara om man i sin själ tycker och tror att vi har marknadsekonomi i Sverige. Det har vi inte, vi har en blandekonomi. Dvs politiker bestämmer huruvida si eller så är rimligt. Gillar man det inte kan man försöka påverka.

    Sen har du hela aspekten med om det är skattefinansierat eller inte…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.