Stäng fler skolor?

”Skolan har i uppdrag att överföra grundläggande värden och främja elevernas lärande för att därigenom förbereda dem för att leva och verka i samhället. Skolan ska förmedla de mer beständiga kunskaper som utgör den gemensamma referensram alla i samhället behöver. Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ.” (Läroplan för grundskolan 2011)

 

Skolinspektionens stängning av riksinternatet i Lundsberg kommer förmodligen att skapa debattvågor för lång tid framöver. Efter en inledande reaktion i media om att stängningen verkar rimlig och nödvändig kommer allt fler kommentarer om att skolverket varit alltför drastiskt och att stängningen är en form av kollektiv bestraffning av eleverna. Det återstår att se ifall JO, eller andra rättsinstanser ger kritikerna rätt på någon punkt, men för den som läser svenska läroplaner är saken solklar. Det var rätt att stänga skolan!

All utbildning handlar både om värderingar och kunskaper. Vad som ska läras, varför detta ska läras och hur det ska gå till är både ett didaktiskt övervägande från lärarens sida, men också en struktur som sitter i skolans väggar, i lokala traditioner och ämneskulturer. För att dessa kulturer och traditioner ska verka i en demokratisk riktning krävs det att skolan arbetar professionellt på flera fronter. Detta är en anledning till att jag vill se fler ämneslärare i den svenska skolan. Lärare ska vara väl utbildade i de ämnen som de undervisar i, så att de kan ha ett självständigt förhållande till ämnet. Sverige behöver en än mer professionell lärarkår. De sista årens satsningar på legitimation, förstelärare och lektorer är viktiga steg i den riktningen.

Vi behöver också se en proffessionalisering av skolornas huvudmannaskap. När friskolor kritiseras för att de kan ta ut vinst glömmer kritikerna bort att se vilka drivkrafter som styr en skoledares prioriteringar i en kommunal skola. Den insatte ser ganska snart att skolledare oavsett skolform lätt hamnar i en situation där kostnadssidan styr allt och där eleven som intäktskälla blir det dominerande synsättet. En professionell skolhuvudman styr sina skolor så att ekonomin blir ett verktyg för att göra bra undervisning, inte ett mål i sig. Att skolinspektionen nu sätter ner foten mot en oproffsig skolhuvudman är mycket välkommet. Men det är viktigt att statens engagemang inte stannar där. I kommuner såväl som friskolekoncerner kan sättet att bedriva utbildning svänga och variera snabbt och oförutsägbart. Det gäller att staten säger ifrån till huvudmännen när de ägnar sig åt fel saker.

 

Ps. För övrigt anser jag att skolformen ”riksinternat” ska avskaffas!

10 kommentarer

  1. Ulf Parde

    Om det var riktigt att stänga Lundsberg borde väl också skolan i Sävar stängts för några år sedan då en flicka mobbades så grovt att hon fick fraktas i ambulans (två gånger tror jag). Det är viktigt att vi har samma måttstock för alla, oavsett det är en så kallad överklasskola eller en vanlig kommunal skola.
    Lundsberghändelsen med strykjärn tycks – enligt vissa tidningar – ha sin upprinnelse i att några yngre elever ”talat illa” om något och därför skulle ”brännmärkas”. Det får mig osökt att tänka på förre statsministern Göran Persson (s) som (när han var statsminister) ville ”brännmärka” de svenskar som utomlands talade illa om vårt land.

    • Andreas Westerberg (Fp) (inläggsförfattare)

      Jag vet inte om du gör rätt i att jämföra Lundsberg med Sävarskolan. Båda exemplen visar dock på att det behövs en yttre instans som kontrollerar skolorna. Det är inte alltid som huvudmännen är professionella nog att se och rätta till brister i verksamheten.

    • Andreas Westerberg (Fp) (inläggsförfattare)

      Jag uppfattar det som en skolform för rika som inte vill blanda sig med kreti och pleti. Jag får iofs leva med om någon vill finansiera ett sådant reservat med privata medel, men jag förstår inte varför staten ska stödja det.

  2. Maria Settergren

    Med den inställningen uppfattar jag att du valt fel parti. Vänsterpartiet kanske är mer passande. På Lundsbergsskolan finns barn vars föräldrar arbetar utomlands i perioder. de vill att barnen ska gå i svensk skola. Den kommunala skolan har inga internat. Där går barn vars föräldrar har högt ställda förväntningar på sina barn. Något som allt färre kommunala skolor kan svara upp mot. Om staten inte ska stödja denna skola med skolpeng, innebär det i praktiken förbud. Boendet betalas av föräldrarna.

    Den värdegrund som Skolinspektionen har, innebär kollektiv bestraffning och enorma problem för barn och föräldrar med omplaceringar, hemresor från utlandet etc. Om Skolinspektionen hade samma höga krav på kränkningar i den kommunala skolan, skulle hälften vara stängda nu. Det här är ett beslut fattat av Skolverket som helt styrts av vänstermedia.

    Enligt Jantelagen får ingen sticka ut. Jag är en enkel skolfröken från en enkel bakgrund som unnar folk att välja om de vill och kan,. Det borde du också göra som folkpartist.

    • Andreas Westerberg (Fp) (inläggsförfattare)

      …och jag tycker att skolan ska välkomna in unga människor i samhället. Då duger det inte att bygga rikemansreservat med skattemedel. För övrigt har jag både släkt och vänner som har behövt lösa skolfrågan såväl i centralafrika som i sydasien. Svenska riksinternat var aldrig ett alternativ. Många föräldrar bär på den (förvirrade?) idén att de vill träffa sina barn oftare än på loven.

  3. Maria Settergren

    Lundsbergsskolans internat bekostas inte av staten utan av föräldrarna. Det är konstigt att man som folkpartist kan använda sig av det föraktfulla begreppet ”rikemansinternat”.
    Borde inte en liberal akta sig för att ha åsikter om hur folk vill leva sina liv som t.ex. hur ofta de träffar sina barn?

  4. Andreas Westerberg (Fp) (inläggsförfattare)

    Maria, du missar ett par grundläggande punkter detta. 1. Jag tycker att skolformen ”riksinternat” ska avskaffas. Däremot kan de skolor som idag är riksinternat få fortsätta att drivas som friskolor. Riksinternat är en särskild skolform enligt skollagen. 2. Det gör inget att det finns folk som är rika. Men staten borde inte ha något intresse i att upprätthålla deras subkulturer. Detta jämför jag gärna med att staten inte borde finansiera religiösa friskolor. 3. Den absolut majoriteten av utlandssvenskar föredrar andra skollösningar framför riksinternat.

  5. Troed Troedson

    Väl skrivet Andreas. Jag tycker du har rätt i båda dina slutsatser.

    Ja, det var rätt att stänga Lundsberg givet att Skolinspektionen har rätt i sin beskrivning vid de minst tre tillsynstillfällen jag studerat. Det handlar inte alls om strykjärn eller ubåtar, sådana händelser förekommer tyvärr vid många skolor om än inte så grova. Det handlar om att Skolinspektionen konstaterat att skolan inte är i närheten av att ta problemen (som strykjärnet är ett symptom på) på allvar.

    Invändningen om ”kollektiv bestraffning” är bara egendomlig. Nyss stängde Malmö stad en av sina skolor därför att den inte ansågs leva upp till lagens krav. Då restes inga som helst invändningar av den typen. Självklart inte. Att hindra barn från att gå på en dålig skola är inte en bestraffning utan en del av samhällsskyddet. Och om vi accepterar att Skolinspektionen gjort bedömningen att Lundsberg är en dålig skola kan vi rimligen inte anse att stängningen är en bestraffning av de som inte får gå dit. Det är antiintellektuellt och ologiskt.

    Riksinternat bör avskaffas i sin nuvarande form eller normaliseras. Det finns ett generellt regelverk för skolor och friskolor. Det bör omfatta alla skolor. Anser vi att några skall ha rätt att betala för en väsentligt mer påkostad skolmiljö bör det gälla alla. Som det nu är får Lundsbergs föräldrar ”lov” att betala för en fantastisk skola medan övriga föräldrar i Sverige inte får lov att samla ihop pengar till en bussresa. Den skillnaden är svår att förstå och är naturligtvis klassrelaterad (om än i huvudsak historisk, ingen frisk människa skulle föreslå en sådan uppdelning år 2013), någon annan förklaring är omöjlig att hitta.

    Likhet inför lagen är en grundläggande liberal ståndpunkt och så länge inte föräldrar i allmänhet får lov att slänga in lite extra pengar till sina egna barns skolgång bör det inte vara möjligt för en liten särskilt privilegierad grupp heller.

    Alternativt skulle man naturligtvis kunna slåss för en lagstiftning som tillåter oss bemedlade att betala lite extra. Det vore intressant att få höra en liberal slåss för en sådan ordning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.