Trist ur demokratisynpunkt

Regeringen har satsat på att öka intresset inför EU-valet genom att bland annat få skolorna att ordna skolval. Sexton skolor i Västerbottens län anordnar skolval och sex av dem både till Europaparlamentsvalet och riksdagsvalet enligt VK:s Valblogg.

Regeringen har avsatt 60 miljoner kronor för att öka intresset för valet till EU-parlamentet den 25 maj. En del av pengarna har gått till skolorna för att de ska anordna skolval.
Av landets 4.000 skolor har 164 anmält intresse inför EU-valet, att jämföra med förra riksdagsvalet då 1.500 skolor arrangerade val. Folkpartiets Birgitta Ohlsson har skrivit brev till landets samtliga rektorer för både högstadie- och gymnasieskolor för att påminna.

Det är vikigt att lyfta EU-frågor i klassrummen. Ur demokratisynpunkt är det trist att en del skolor inte tar denna chans såsom högstadieskolan i min hemkommun Nordmaling. Tyvärr är valet till Europaparlamentet något bortglömt i Sverige. Det är ett val med lågt valdeltagande, trots att detta val är lika viktigt som alla andra val i Sverige. En viktig faktor till att få ett högre valdeltagande är att få rutin och insikt i valets betydelse och här spelar landets skolor en avgörande roll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.