Friheten och trygghetens avdunsting.

 

Salve,
Friheten och trygghetens avdunsting.
Jag har hävdat och framfört till min krets, att den samhälleliga tryggheten offras på frihetens altare och omvänd. Här kommer ett stödjande argument från Sigmund Baumans bok ”Vi vantrivs i det postmoderna”.
Freuds vantrivsel i kulturen och Baumans vantrivsel i det postmoderna emanerar från frihetsbegreppet. Ett ack så viktigt och komplicerad begrepp i livsvärlden.
Den vantrivsel som modernitetens varumärke härrörde från enligt Freud, ”övermåttet av ordning och dess oskiljaktiga följeslagare – bristen på frihet. Först och främst individens frihet att söka njutning. Inom ramen för en civilisation med trygghet i sinnet betydde mer frihet mindre vantrivsel. Inom ramen för en civilisation som valt att begränsa friheten i trygghetens namn betydde mer ordning mer vantrivsel.”
Hur ska vi reagera nu som kollektiv och individuella medborgare, när välfärden krackelera, och därmed det sociala skydds nät förflyktigas och samtidigt mer ordning och kontroll utplånar vår individuella frihet i nyliberalismens osäkra tidevarv?
Då har vi förlorat rubbet!
Varken trygghet eller frihet blir det kvar…
Det är inte alltid angenämt när dikotomierna utplånas.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.