Bättre villkor för sms lån efter den nya lagändringen

I september infördes en ny lag om räntetak i Sverige. Långivare som erbjuder så kallade högkostnadskrediter får inte längre ta ut en högre nominell årsränta än 40 %. I detta inlägg tänkte jag kortfattat beskriva min uppfattning om hur långivarna anpassat sig efter den nya lagen.

Långivare som erbjuder mindre lån mellan cirka 1.000 – 30.000 kr går ofta under benämningen snabblån och sms lån. Innan lagändringen kunde långivare som erbjöd sms lån ha en årsränta på flera hundra procent, dock måste man ta i beaktning att denna höga ränta uppstod för lån med korta löptider. Med den nya lagen om räntetak för snabblån har samtliga långivare på den svenska marknaden sänkt sin ränta till cirka 35,0 – 39,0 %. För att kompensera för den minskade intäkten från ränta har de flesta långivare kompenserat med höjda avgifter.

De flesta långivare använder nu både uppläggningsavgifter och aviseringsavgifter. Uppläggningsavgiften ligger oftast omkring 400 – 600 kr medan aviseringsavgiften ligger omkring 30 – 50 kr per månad. I tillägg erbjuder nu de flesta långivare endast en så kallad kontokredit för att knyta upp kunderna under en längre tid. En kontokredit fungerar likt en kreditkort, med skillnaden att du måste genomföra ett uttag på långivarens hemsida någon dag innan du har pengarna på kontot.

Tidigare var det vanligt att långivare inom sms lån och snabblån erbjöd nya kunder första lånet kostnadsfritt upp till 30 dagar. För någon som hade hamnat i en ekonomisk knipa kunder därmed låna cirka 5000 kr under 30 dagar utan någon ränta och avgifter. Denna möjlighet har nu försvunnit hos de flesta långivare sen den nya lagändringen.

Trots höjda avgifter har det generellt sätt blivit billigare att låna pengar med snabb utbetalning. Den nya lagen har därmed bidraget till bättre villkor för privatpersoner som är i snabbt behov av pengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.