Gruppen eller individen

Hur många gånger skriver vi politiker indirekta svar till varandras bloggar? För er som bara läser din favorit politikers blogg upptäcker inte sambandet, men alla ni som lägger lite tid på att läsa flera bloggar upptäcker ganska fort att vi skriver ganska ofta direkta svar på varandras bloggar.

Så nu vill jag svara på en av kommunalrådets tanka från igår.
Han hänvisar till egoism om man ser till individen och framhäver kollektivet som den förnuftiga vägen.
Då kan jag berätta ett scenario som kan ha hänt i verklighetet.
Det är 10 ungdomar som packar sin utrustning för att ta en helg i det fria. Det är på höstkanten och för att vara lite förberedd lyssnar gänget på radion under kvällen för att se hur temperatur kommer att bete sig.
Eftersom det tidigare under veckan hade varit plusgrader hela dygnet så skulle inte helgens hajk vara något problem. Men! SMHI meddelar att ett ryskt oväder kommer från ingenstans och det finns en riks att temperaturen sjunker under 10 minus.
Då ungdomarna bara tänker sova i vindskydd med sovsäck så uppstår ett problem. Tre av det tio äventyrarna har inte utrustning för att klara natten.
Gruppen röstar om man skall ha en eld med eldvakt för att garantera allas överlevnad. I demokratisk anda blir det sju mot eldvakter och tre för eldvakt. Resultatet är klart och majoriteten får bestämma.
Det är här Folkpartiets syn på den enskilda mäniska kommer in. När det handlar om mäniskors välmående måste man se till ”alla” även om det inte alltid är det lättaste.
Som troende Liberal vill jag allas väl tills det inte går att göra mer ekonomiskt. Men som kommunalrådet förklara i sin blogg citat ”Att inte respektera demokratins förutsättningar utan hävda individualism före kollektiv. Det är inte ansvarsfullt.”
Med den tanken skulle kommunalrådet få ta med sig tre ihjäl frusna ugdommar efter den helgen.
Jag tackar en klok vän för detta exempel och önskar alla en trevlig helg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.