Pers Åsiktsblogg

Detta tycker jag om stort och smått

Visst finns det pengar

 Lyssnade på en ekonom på P1 igår måndag den 23 maj. I programmet Noregren i P1 intervjuades ekonomen Claes Hemberg och han förkunnade bl.a. att numera när man blir äldre, så måste man själv spara till sin pension för att inte bli sittande med en inkomst långt under existensminimum.

Han säger bl.a.  att "barn är en lyxvara" och att "samhället har inte råd med samma omhändertagande längre" Dessutom räknar han kallt med att alla människor sparar  en hiskelig massa pengar, han gör ingen åtskillnad på låg eller högavlönade utan alla har "gamla teliaaktier som ligger och skräpar" Kort sagt han förutsätter att alla människor i det här landet har ett stort ekonomiskt överskott där det bara är att välja mellan att amortera av sina skulder, köpa aktier eller räntefomder. Han är an sann ekonom, en sann mammondyrkare.

Vad är det då som gör att "samhället inte har råd att omhänderta oss" när vi blir gamla? Har de ekonomiska tillgångarna tagit slut? Står vi på branten till fattigdom? Nej, nej, nej… Det är den rika minoriteten som vägrar dela med sig! Alliansens skattesänkarpolitik måste ju få konsekvenser och de konsekvenserna är att det är en minoritet av folket som skall spara och amortera av sina lån och trygga sig en bekväm och lyxig ålderdom. Majoriteten av folket skall leva på smulorna som händelsvis blir över.

Medan Sveriga var ett, så kallat, högskatteland, då hade vi råd med världens bästa sjukvård, samhällsservice som tillfredställde alla oavsett inkomster, ordentligt med lärare i skolan m.m. m.m. Höginkomsttagarna hade höga inkomster även på den tiden och de hade även en mycket god levnadsstandard efter samhällets skatteuttag. Men det dög inte! Lyx skulle det vara och lyx har dom fått. Nu är begreppet skatter ett fult ord och borgarna gör allt dom kan för att avrusta den offentliga sektorn.

Hittar man en liten nisch där någon privat lycksökare kan roffa åt sig lite av våra skattemedel, så avreglerar man och skickar våra hopsamlade skattemedel till "riskkapitalisternas" skatteparadis. Sedan lär man ut till de ekonomistuderande att "samhället har inte råd med att omhänderta oss längre".

Det verkar som om de flesta tror på denna propagande eftersom majoriteten verkar sympatisera med borgarna oavsett om man vinner eller förlorar på deras framfart.

Jag ser några försiktiga ställningstagenden från några ledande socialdemokrater som pekar i rätt riktning. Jag hoppas verkligen att man gör rejäla ställningstaganden som utgår från folkets väl och ve och inte från de rika girigbukarnas önskemål.

Etiketter:

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.