Nu är det över..

Av , , Bli först att kommentera 2

Nu är Storumandagarna över. Det har varit tre dagar av arbete, nöjen, underhållning, fint väder och mindre fint väder. Det har även varit trevliga möten mellan hemvändare och utflyttare och mindre trevliga, stunder av lycka och djupaste sorg.

Man skulle kunna säga att det kanske har varit som vanligt fast mycket mer av allting på en gång. För alla vi som har bidragit och jobbat känns de här tre sista dagarna lite som spurten på ett vasalopp.

Nu är vi i mål och med lite vila, åtminstone några dagar, så påbörjas snart arbetet med nästa års Storumandagar.

Vill tacka alla involverade, ni som jobbat med arrangemangen, vägbommarna, städat toaletter, jagat elfel, hanterat upprörda människor och glada människor.

Vill be om ursäkt till ni med whiskeyosten och enbärsdrickan, lovade att handla men hann inte i slutet.

Vi har en lista på punkter vi ska försöka förbättra till nästa år, men om det är något ni tror vi har missat så framför gärna synpunkterna.

Tack för i dag och ha en trevlig sommar och eventuell semester.

 

Bli först att kommentera

Laddat inför helgen

Av , , Bli först att kommentera 0

Jul, älgjakten och Storumandagarna är ”högtider” för en Storumanbo och nu är det dags för Storumandagarna.

När jag traskar runt på marknaden slår det mig att skolgatan några dagar på året är lika tätbefolkad som Drottninggatan i Stockholm.

Vi har rekordmånga knallare i år, vattenskotertävling, dansgalan, armbrytning och andra arrangemang.

Som ordförande för SIK har jag dessutom fått insikt om hur mycket arbete som ligger bakom ett arrangemang av Storumandagarnas storlek. Det är en fantastisk ideell  insats som görs av våra idrottssektioner i SIK.

Hoppas vi får ett hyfsat väder och att Ni som är hemvändare får möjligheten att dels behålla kontakten med Storuman och att träffa bekanta från när och fjärran.

Själv kommer jag nog att tillbringa stor del av helgen på marknaden, ge gärna feedback på hur vi kan vidareutveckla arrangemangen.

Robert Salomonsson Ordförande SIK

Bli först att kommentera

Statskärnan i Storuman utvecklas

Av , , 1 kommentar 4

Storumans innerstad har sett ut som den gör sedan jag kom till Storuman 1997. Nu börjar det vara dags för förändringar, åtminstone enligt de planer som finns. Centrum framför aktivitetshuset ska göras om med nya parkeringar, trafiken ska ledas annorlunda etc.

Bakom Luspengymnasiet ska hus rivas och nya bostäder byggas, detaljplansförslagen finns på kommunens hemsida.

Truckstop med handelscentra vid storhälla finns oxå med.

Det verkar kunna bli en ganska stor strukturförändring inne i centrumområdet, mindre fokus på handel och mer fokus på boende och arbetsplatser (läs kontorslokaler).

Antar att det finns en långsiktig politisk  tanke bakom men det vore lite kul att höra hur Storumanborna ser på saken.

 

 

1 kommentar

Lägg er energi på rätt saker

Av , , 2 kommentarer 7

Som många av ni läsare vet så har det varit en viss mediaaktivitet kring Storuman Energi senaste veckorna.

Det finns människor som ropar på kalla fakta, kommungranskarna, någon slags extra granskning av någon form.

Har inget emot att förhållanden granskas, det kan vara väl befogat många gånger.

Det som jag tycker är lite märkligt i Storuman Energifrågan är vad man tror sig få fram av en granskning egentligen.

Är det en inkompetent styrelse, fifflande VD, ohederlig kundmottagare, eller vad?

Revisorerna har yrkat på ansvarsfrihet för styrelsen, och styrelsen anser att VD gör ett bra jobb.

Företagets ekonomiska ställning finns tydligt att läsa i årsredovisningen för respektive bolag.

Att man sedan kan läsa rätt årsredovisning och dessutom förstå vad man läser är en självklarhet.

Konspirationsteorier finns det alltid gott om man kan ju faktiskt ta kontakt med Roland (styrelseordförande) eller Nils-Gunnar (vd) och ta upp sina frågeställningar, betvivlar att dom skull tacka nej till en sån förfrågan.

Det är en betydligt charmigare väg att gå än att sprida en felaktig bild av verksamheten.

 

2 kommentarer

Nya möjligheter

Av , , 3 kommentarer 6

Idag är min första dag som ”vanlig” företagare i Storuman, dvs jag är inte längre ordförande för Företagarnas lokalförening. Har haft den rollen i många år och fått vara med om både positiva händelser och kanske mindre roliga delar som trots allt är en del av rollen som ordförande.  Det har varit allt från att medverkat på middag med kungen i Hemavan, företagsträffar, styrelsearbete,företagsfester  till mycket långdragna diskussioner kring allt från bredbandsfrågan till trafikljus på Kaskeluoktvägen. Har råkat ut för ledande politiker som vägrat sätta sig samma rum till politiker och tjänstemän där samarbetet både varit lärorikt och mycket väl fungerande. Så naturligtvis känns det lite som att en del av min profil försvinner.

Jag har fortfarande ett starkt intresse för utvecklingsfrågor i kommunen så det skulle kanske förvåna mig om jag helt försvinner från ”åsiktskartan”, men då får det bli utifrån en annan roll. Storuman har möjligheter att utvecklas. Visserligen är det en liten kommun men inte alltför många människor på en stor yta men det finns många utvecklingsbara faktorer. Det vi behöver är en bra strategi, inte en aktivitetslista eller en luddig vision, som kan ta oss till att bli en konkurrenskraftig kommun.

Slutligen får jag  önska den  nye ordförande Bo-Göran Bolstad lycka till med det fortsatta arbetet och tack till alla ni som stöttat med kloka tankar och kommentarer när när frustrationscellen slagit till för hårt eller ideerna varit allt för obegripliga.

Mvh Robert Salomonsson

 

3 kommentarer

Lyx på Grand Hotell

Av , , 1 kommentar 8

I veckan är det Storumans tur att exponera vår kommun på Grand Hotell i Stockholm.

Nästan varje år dyker det upp ifrågasättanden och kommentarer kring kommunernas slöseri med pengar genom sin medverkan på dessa begivenheter.
Naturligtvis kan man alltid ifrågasätta nyttan med att träffas, knyta kontakter och utveckla relationer.

Affärer, etableringar och andra händelser som påverkar vår kommun sker mellan människor.  Det är individer som accepterar eller förkastar förslag och ideer.

Självklart finns det regelverk som måste följas, offentlig upphandling etc, men det är bara en del av möjligheterna när det gäller att skapa utveckling i vår närhet.

Det finns många exempel där saker har hänt enbart på grund av att rätt människa var på rätt ställe och pratade med rätt person.

Så, ni som är på Grand i veckan, lycka till och hoppas att ni kan knuffa utvecklingen framåt.

 

1 kommentar

Saknas kompetens i inlandet?

Av , , 1 kommentar 3

Inlandet förefaller lida av en märklig paradox. Det blir vanligare och vanligare att tillväxten i inlandet begränsas av brist på kompetent personal till våra företag.

Det är åtminstone de signaler som fler och fler företag skickar ut.

Det märkliga är att tidigare har det alltid pratats om att det saknas arbetstillfällen i vår del av landet.
Kan det vara läge för en lägesanalys där vi utreder vad som är den egentliga orsaken till att inre inlandet faktiskt inte utvecklas speciellt bra.

Personligen tror jag att vi står inför en kompetensförsörjningsproblematik som är betydligt allvarligare än vad vi tror, och jag tror inte att vi har en bra tanke på hur vi ska bemöta problembilden.

Utveckling sker där intelligenta och drivande människor vill vara och bosätta sig.

Vi kan inte längre tro att om det finns arbetstillfällen så kommer kompetensen hoppandes, vi behöver en annan strategi.

Räcker det att höja lönerna för att attrahera spetskompetens?

Kanske.

Har ingen bra lösning men vi har ett stort problem som vi måste ta tag i snarast.

 

Med hopp om ett bra 2016

1 kommentar

Dyrare el i Norrland

Av , , 2 kommentarer 8

Läste att en statlig utredning att skattesubventionerna för elen i Norrland måste tas bort för att det var orättvist. Det är ju alldeles fantastiskt för det måste väl betyda att Norrlandsföretagens transportkostnader måste tas tas bort. Det är faktiskt rimligt att priset/skatten för en brukare av el i södra Sverige är högre då det krävs transporter för att elen ska nå brukaren (transmissionsförluster etc). En kilowattimme som produceras i Ritsem blir något mindre när den når Trelleborg och eftersom man mäter hos brukaren är det väl bara rimligt att man betalar för sin kilowattimme plus förlusterna, eller hur?

Det kanske är så att statliga skattesubventioner inte är förenligt med EU rätten men nog måste det väl vara ett av det mer förbryllande förslagen som dykt upp i media idag.

 

2 kommentarer

Av , , 1 kommentar 1

Tillväxt sker där driftiga och smarta människor vill vara.

Det sa Monica Lindstedt på vår ordförandekonferens i går när ordföranden från lokalföreningar i hela landet samlades på Arlanda.

Man kan kanske tycka att det är en självklarhet men konsekvensen blir att vi måste fundera över hur vi, Storumanbor, kan skapa en bild av att Storuman är ett ställe som attraherar smarta människor, kapital, idéer, uppfinningar, genomförandeförmåga, affärsmässighet etc.

Inte bara skapa en bild utan även vara konkurrenskraftiga, på en regional nivå men kanske framför allt på en nationell och internationell nivå.

Hur gör vi det?

Ha en bra helg.

 

1 kommentar

Grattis Stensele Vård

Av , , 1 kommentar 10

Stort grattis till Stensele Vård, som i dagarna fått tillstånd att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Det borde väl handla om 10-15 nya arbetstillfällen i Stensele, på sikt kanske mer om dom väljer att expandera ytterligare.

Det ger förmodligen även en ökad handel i samhället och definitivt en ökad befolkning.

Kan det här var nästa tillväxtbransch?

Det måste väl vara en ganska bra bransch som dels skapar arbetstillfällen men även på ett ganska tydligt sätt ökar befolkningen, ett mål för kommunen.

Hur drar vi andra företag nytta av detta och hur kan kommunen underlätta för den här typen av affärsverksamhet?

 

1 kommentar