Lägg er energi på rätt saker

Som många av ni läsare vet så har det varit en viss mediaaktivitet kring Storuman Energi senaste veckorna.

Det finns människor som ropar på kalla fakta, kommungranskarna, någon slags extra granskning av någon form.

Har inget emot att förhållanden granskas, det kan vara väl befogat många gånger.

Det som jag tycker är lite märkligt i Storuman Energifrågan är vad man tror sig få fram av en granskning egentligen.

Är det en inkompetent styrelse, fifflande VD, ohederlig kundmottagare, eller vad?

Revisorerna har yrkat på ansvarsfrihet för styrelsen, och styrelsen anser att VD gör ett bra jobb.

Företagets ekonomiska ställning finns tydligt att läsa i årsredovisningen för respektive bolag.

Att man sedan kan läsa rätt årsredovisning och dessutom förstå vad man läser är en självklarhet.

Konspirationsteorier finns det alltid gott om man kan ju faktiskt ta kontakt med Roland (styrelseordförande) eller Nils-Gunnar (vd) och ta upp sina frågeställningar, betvivlar att dom skull tacka nej till en sån förfrågan.

Det är en betydligt charmigare väg att gå än att sprida en felaktig bild av verksamheten.

 

2 kommentarer

  1. Erold

    Du var ju med själv då vi granskade i svartfiberfrågan Robert,å vet väl att de siffrorna inte stämde ! Det började med ca – 5 miljoner och slutade med +200 tusen efter våran ” granskning” , så varför tror du så bestämt att det inte kan vara nåt bra att få en genomlysning av detta bolag också? Det kanske gör så att vi kan rädda kvar detta Storumans kommuns halvägta företag.Och det var ju fantastiskt att efter många års minusresultat och efter våran Kommunlistans motion om genomlysningsfråga ,så blev det plus för en gångs skull. Efter att ha frågat på fullmäktige om varför detta bolag har gått så negativt och vi har skjutit till pengar år efter år så är det väl inte konstigt att vi som politiker måste hitta information till vad som är felet,då styrelsen kommer med diffusa svar på våra frågor,likt i fallet IT frågan.Dessutom träffade jag VDn utanför ditt jobb idag(måndag) och sade hej…men han skällde ut mig och kallade mig saker som jag inte tycker är så trevligt precis,för jag tycker jag gör bara mitt jobb som politiker i Kommunlistan , och betackar mig för sådan utskällning då vi bara vill genomlysa hur detta företag kanske går att hjälpa, så att kommunen kan skryta med ett bra företag,och nöjda arbetare i detta företag.Tycker du verkligen att man inte får ifrågasätta vad kommunen sysslar med som politiker,eller är det bara i detta fall ? Tyckte du det var fel också att vi i IT fallet ”granskade” kommunens svartfiberbeslut.Eftersom du säger att det är ett jättebra och välmående företag som vi inte förstår att det är. Vad grundar du det på ?

    • Robban (inläggsförfattare)

      Hej Erold. det hedrar dig att du debatterar med namn.
      Om vi börjar i omvänd ordning så är det för mig en gåta varifrån du får att jag på något sätt påstår att bolaget är välmående och lönsamt. Jag påstår ingenting i den frågan. Om man ska bedöma ett företag är det många faktorer man bör ta hänsyn till.
      1. resultat och balansräkning, men man måste läsa rätt bokslut. inte blanda koncernredovisningar och bolagsredovisningar hej vilt.
      2. eventuellt framtida försäljningsvärde. om du som investerare satsar 10 kr i ett bolag som inte visar en krona i vinst men du kan sälja för 100 kronor senare så har du gjort en lysande affär

      Det finns naturligtvis många andra perspektiv man måste ta hänsyn till men att ropa konkurs utan några belägg visar på en oroande okunskap.

      Frågan med IT, där jag håller med dig i princip, är annorlunda eftersom vi där tittade på en verksamhet inbäddad i en kommunal verksamhet. Där handlade frågan om utifrån vilken ekonomisk ram vi skulle analysera. Ett aktiebolag har redan ett färdigt ram och regelverk för den kontrollen. Det är en stor skillnad.

      Sist men inte minst.
      otydliga svar och utskällningar hör väl heller inte riktigt hemma i en konstruktiv debatt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.