Fritidspolitikerns röst

Kommentarer från fritidspolitiker (s)

Internationella kvinnodagen 100 år

Idag firar alltså Internationella kvinnodagen 100 år men rösterna är inte speciellt höga runt om i Sverige, men det innebär inte att det inte organiserats eller uppmärksammats internationellt.

Rent historiskt har kvinnor beskrivits som "känsloväsen" och Hegel (tysk filosof) ansåg att kvinnors totala brist på förnuft gjorde dom lika olika män som växter är olika djur (!). Trots detta fortsatte kvinnliga föregångare som exempelvis Mary Wollstonecraft hävda att det inte fanns några anledningar att utesluta kvinnor från den politiska arenan eller anse att kvinnor besatt ett lägre förnuft än män (A Vindication of Rights of Woman).

Kampen för rösträtt för kvinnor på 1920 -talet mötte ett stort motstånd där exempelvis Moderaterna röstade mot förslaget, men det gick igenom och 1921 fick kvinnor rösträtt. I dagens Sverige kan detta kännas mycket avlägset och debatten om feminism har sakta ebbat ut, trots att alla politiska beslut påverkar kvinnans roll och möjlighet i samhället. Sedan valet 2006 har många av de politiska besluten som tagits inte underlättat för kvinnor, men detta verkar inte riktigt ha någon större betydelse för den stora massan. Några exempel som kan sägas speciellt missgynna kvinnor är försämringar i sjukförsäkringen, inkomstskattesänkningar (som självklart genererar mer pengar för män än kvinnor på grund av löneskillnaderna) eller deltidsregeln (som blev ett mycket hårt slag mot kvinnor eftersom många befinner sig i den sitautionen). Kampen måste gå vidare – oavsett valresultatet i höst!

Etiketter:

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.