Stöd i skolan – diagnos obligatoriskt

Av , , Bli först att kommentera 1

 Jag har förstått att skolor inte ser svårigheterna hos eleven, eller åtminstone inte vill se svårigheterna, utan att eleven har en diagnos.

De kan skicka barnen på utredning, men stödinsatser sätts oftast inte in förrän diagnos är bekräftad. Min fråga är då naturligtvis baserad på de lagar och förordningar vi har, ska inte alla få möjlighet att nå kunskapsmålen?

När stödinsatser sätts in ska det dessutom baseras på elevens svårigheter och styrkor, individuella behov som skolorna gärna mättar med en liten grupp. För att det är mest ekonomiskt. Jag kan inte heller se att särskilt många skolor har kompetensen att ge rätt stöd till elever med behov.

Stödbehovet ska utgå från eleven, inte från diagnos.

I dagsläget är det tvärtom. Dyslektiker har ju samma diagnos, de hamnar i samma grupp men har de samma behov? Ligger de på samma nivå?

Vad ska man göra i en stödgrupp för matematik eller svenska, lägga nivån för den personen som har det svårast? Lättast? I vilket fall blir det fel.

Det är inte, per definition, ett funktionshinder/-nedsättning förrän något i miljön begränsar eleven. Det behöver inte finnas något hinder/nedsättning om rätt stöd fanns.

Jag skulle gärna se att skolan utvecklar området kring stöd för elever med svårigheter. För att börja någonstans måste det komma från politikerna. Att slopa utbildning för lärare kommer bara göra problemet värre. Vidareutbildning, all kompetens som går att få, kan aldrig göra mer skada än nytta.

Psykiatrin håller inte måttet

Av , , Bli först att kommentera 3

 Jag har sagt det förut, och tar upp det här igen. Det är viktigt, inte minst för de som vårdas inom psykiatrin men även för personalen som ska arbeta där. Lokalerna är utslitna och behöver byggas nytt. Trånga utrymmen varvat med personalbrist. Bara för ett år sedan byggdes sjukhuset ut, pengarna fanns där då. Jag missunnar inte det nya, men anser å andra sidan att prioriteringen inte bara ska ligga i vad som är mest eftertraktat. Använd hjärtat!

Det är som om psykiatrins patienter glöms bort, göms bort, och aldrig ska talas om.

Det är ännu lite tabu att prata om psykiatriska sjukdomar och inte blir det bättre av den attityd vi har mot det.

Det får duga så länge. De får sitta där i sina rum, om inte överbelagda så åtminstone trånga ändå. Ta sina trötta fötter genom den gul/brun/gröna korridoren in till tv-rummet där det redan sitter 10 människor till. Vilken härlig rehabilitering.

Notera nu i klippet, att hon skyller ifrån sig på andra lösningar. Att samarbetet mellan öppen- och slutenvård blivit bättre, även inom socialpsykiatrin. Men, växer inte Umeå? Är det inte väldigt överbelagt ändå? Att klara sig på snudden.

Socialstyrelsen har upprepade gånger anmärkt på psykiatrin, men ingen åtgärd och någon sådan lär inte finnas det närmsta årtiondet. Att det här handlar om vård och människor glöms bort.

 

Dyr%20nota%20f%C3%B6r%20nya%20psykiatrilokaler

Snålt med skyltar vid cykel- och gånvägar samt snålt med soptunnor

Av , , Bli först att kommentera 3

Som studerande skulle jag bli vansinnig av Umeås värdelösa cykelvägar. De går att cykla på, men vilken av alla vägar tar man för att ta sig dit man vill? Det är knappt skyltat någonstans! Första gången jag själv ville ta mig genom halva stan cyklade jag vilse i nästan 2 timmar innan jag var framme, och då bor ändå jag här.

Skellefteå är ett mycket bra exempel på hur bra och fina cykelvägarna kan verka vara bara det är skyltat. Där tar man sig överallt utan att snubbla in sig i krångla stigar som går kors och tvärs.

Umeå, det är 2011, sätt upp skyltar på cykel-/gångvägarna så att det är möjligt att hitta sig fram. Ni vill väl dessutom att det ska bli mer klimatsmart.

Från ersboda tog jag mig till vattentornet, när jag egentligen skulle till sjukhuset. Hur gick det till? Inte EN endaste skylt på vägen, som dessutom delades var 100:e meter.

Ett bra sätt att få skräpet där det bör är att placera ut mer soptunnor. I varje bostadsområde borde det finnas åtminstone en välplacerad och sedan flera på andra passande ställen.

När jag en gång hade hund fick jag också bära hundbajspåsen i två kilometer innan jag kom till en hundlatrin.

Kostar det här verkligen så mycket pengar när det ger desto mer?

Skyltar, soptunnor och hundlatriner.

Jag är less på att allt i den här staden verkar halvfärdigt. Vem tar besluten egentligen?

Feta barn, det nya ”normala”?

Av , , Bli först att kommentera 2

Jag blir förskräckt när jag ser småbarn, kring ålder 5-12 år vagga fram för att de har så mycket fett på kroppen att de inte kan röra sig normalt. Underkategorin är majoriteten, som jag egentligen vill prata om, de som är mulliga/överviktiga. Hela deras tonår kommer att gå ut på att antingen banta, eller gå upp mer i vikt. Hela deras liv kommer att gå åt till att älta mat och träning.

Hur tänker föräldrarna? Tänker de inte alls när de äter pizza en dag i veckan och serverar korv och makaroner resten av veckan? Att det får vara "lördag" vilken dag som helst.

Det är mer vanligt idag än undantag att barn som är på gränsen till tonår är överviktiga. Jag tycker synd om barnen, de kan knappast försvara de vanor som de fått inpräntade hela livet. Vi har alldeles för enkelt tillgång till socker och fett. Många skyller på generna men snälla, backar vi bara 100 år såg det helt annorlunda ut. De som till trots säger sig ha låg ämnesomsättning skiljer inte mer än ett par hunda kalorier.

Mer riktig mat så minskar godissuget. Alltså, mindre snabba kolhydrater. Ungarna ska vara ute, inte inne om vädret passar. För att bo med så många barnfamiljer ser jag väldigt få barn ute, väldigt få.

Jag vill inte se barnen lida om 20 år, men jag antar att nästa generation blir desto värre.

Fas 3 SKROTAS

Av , , Bli först att kommentera 2

Förlåt mig VK för att jag publicerar den här länken och varför publicerar ni inte detta?

Fas 3 skrotas, 152 mot 149 efter het debatt i riksdagen

Regeringen åkte på stryk idag, 152 mot 149. Riksdagen vill inte att några fler ska slava, eller snarare sagt, vänsterblocket vill inte att någon ska slava. Högerblocket vill mer än gärna det.

Det är för det här vi har demokrati, och jag är glad att det fungerade den här gången. Enligt Aftonbladets röstning vill hela 80% av folket ta bort Fas 3. Varför var alliansen så otroligt korkade(förlåt) att de inte såg riskerna med det här förslaget från början? Att arbetsgivarna får betalt, för att någon arbetar för dem, medan de som arbetar endast får praktiklön för riktigt arbete.

Sedan behöver jag väl inte nämna att man kan bli placerad var som helst mot sin vilja, vara tvungen att praktisera och när företagen antingen måste anställa eller tacka nej slussas Fas 3 till nya arbetsgivare. Där samma procedur upprepats. Man ska inte behöva ta vad som helst, inte ens om man är långtidsarbetslös.

(Det sovande folket, jag vet nog vad du vill herr Reinfeldt)

Jag är FÖR en vettig metod, men definitivt emot Fas 3. Slavarbete, det låter inte alls så dumt i Galen Pannans öron. Det är precis vad det är.

Solen skiner ute.

ECT – Elchocker skadar

Av , , 6 kommentarer 2

Många har länge, ända sedan 30-talet diskuterat om ECT-behandling ger effekt och vad som egentligen händer i hjärnan när de tillför 450 volt. Det har alltså länge i Sverige använts som behandling mot depression och andra liknande tillstånd där psykiatriker inte funnit medicinering tillräckligt effektiv. Vissa tackar för behandlingen då de anser sig hjälpta medan andra för evigt kommer att ångra att de gjorde det. Minnesstörningar är otroligt vanligt och bestående minnesförlust förekommer, dödsfall förekommer också liksom att många upplevt sig personlighetsförändrad. I Sverige är vi bäst i hela världen att använda ECT till antalet befolkning, i flera länder är det förbjudet. Hur kommer det sig?

Jag vill gå in på vad ECT egentligen är och ber er fundera om det här är behandling eller något helt annat.

Många läkare har varit överens om att ECT gör att personerna glömmer anledningen till varför de fick sin depression och därför kommer ur den. Låter det nyttigt att söva en patient, ge den kramplösande och muskelavslappnande samtidigt som ström skjuts genom huvudet så att hjärnan framkallar ett epileptiskt grand mal anfall. Många behandlas flera gånger i veckan under flera månader. Strömmen skapar sekunder utan någon som helst hjärnaktivitet. Är det verkligen riskfritt att skicka sådana elchocker genom människans tänkande och minne?

"För det första så orsakar den epileptiska grand mal anfall som är mycket mer intensiva och destruktiva än de som spontant upplevs av personer med svår epilepsi. Dessa multipla anfall ( typiskt 3 i veckan under några veckor eller mer ) utmattar och skadar neuroner eller hjärnceller. För det andra så skadar den elektriska strömmen hjärnan genom att störa elektrisk funktion, överhettar hjärnvävnad, stimulerar högt blodtryck i hela hjärnan, bryter ner blod-hjärn barriären och orsakar små blodkärl att krampaktigt sluta sig och berövar på så sätt neuroner på syre och näringsämnen."

- Peter R. Breggin, MD

Varför vill ingen psykiatriker ställa upp på den här behandlingen själv om den nu ska vara så harmlös och enkel? Kan det vara för att de vet riskerna men mörkar det för patienterna som tvingas genomgå dem?

Många förstår inte att elchockerna ger bestående hjärnskador, vilket för vissa slutar med att depressionen försvinner medan det för andra ger förödande konsekvenser där minnet från tidigare i livet helt försvunnit och depressionen hänger kvar. Att inte komma ihåg sitt bröllop, sina barn, vem man är gift med, vad man gjort på semestrar osv. verkar trevligt.

Jag förstår inte att vi tillåter, och fortsätter, chansa med en metod vi vet ger bestående skador. Att det dessutom kan ges under tvång får mig att må illa, hur kan sjukvården tolerera det här? Många yrkesverksamma inom sjukvården är emot ECT, där bakom finns en anledning. Många är också för, där finns också en anledning. Det finns än idag, och kommer nog aldrig finnas, någon forskning som talar för att ECT är effektivt och skonsamt.

Säg som det är, psykiatriker, hur många patienter skulle sedan vilja gå igenom en ECT? Skulle ni själva ställa upp frivilligt, skulle ni vilja bli tvingade?

Gå in på den här hemsidan;

ECT – Hur fungerar det och konsekvenser <—-

"Vad händer en person när han får en elchock?

”Man får ett epileptiskt grand mal-anfall, ett nära-döden-tillstånd där hjärnans aktivitet slås ut helt och hållet. Blodtrycket stegras abnormt och syretillförseln till hjärnan avstannar helt. Man blir hjärndöd ett kort tag. De försöker framkalla en pånyttfödelse. Att påstå att ECT inte skadar är närmast bisarrt. Man använder regelbundet 400 volt, 760 volt har noterats. Den räcker till för att tända en 60 wattslampa. Kopplar du in en dator till detta så går kretsarna sönder. Hjärnan är mycket känsligare än en dator.”

Frågor och svar om ECT <—-

Enligt en tidigare artikel från VK får varje patient som behandlas med ECT ca 10 behandlingar, det varierar naturligtvis stort men det som förbryllar mig är att det inte finns någon statistik i landet och att ingen utvärderat metoden.

6 kommentarer
Etiketter: , , , , ,

Barnaga eller barnmisshandel

Av , , Bli först att kommentera 2

För mig låter orden lika dåliga. Jag förstår inte föräldrar som använder våld på sina barn som uppfostringsmetod. Då räknar jag in allt där man med öppen näve, knuten näve samt hårda tag gör illa sitt barn. Verbalt våld kan göra minst lika stor skada och jag räknar även in denna metod då den till skillnad från barnmisshandel inte syns fysiskt på kroppen.

Något som jag ofta ser hos föräldrar är att de säger att barnen inte får svära, men gör det själva. Att barnen inte får avbryta i ett samtal, men gör det själva. Att föräldrarna får skrika och leva om, men barnen inte får det. Genom ömsesidig respekt och lika regler slipper man i mycket att tillrättavisa sina barn för något som troligtvis föräldrarna gör själva. Jag förstår inte varför det är svårt att tänka att barnen härmar beteendet och att det även följer med upp i åldern. Väldigt ofta ser jag samband där till exempel föräldern säger till barnet att hämta ett glas, sedan kan barnet be föräldern hämta ett glas – men säger att barnet kan göra det själv. Förstår ni att barnen blir förvirrade och trotsiga av det här?

Jag vet flera familjer där våld och hög ljudnivå aldrig har funnits med i uppfostran, lugnare barn får man leta efter. De är snälla, respekterar varandra och lyssnar. Tvärtemot de föräldrar som skriker på sina barn, har motsatta regler samt missbrukar sin makt som vuxen. IDAG behövs ingen barnaga, barnmisshandel, vi vet bättre än så. Ändå förekommer det för ofta.

Att en vuxen går på sitt barn är inte annat än ett grovt övergrepp, barnet kommer aldrig någonsin att kunna hävda sig. En svag själ, en svag kropp.

Bland det största svek en vuxen kan göra mot ett barn är att blunda om de ser att barnet blir utsatt för våld eller övergrepp av något slag. Det finns ingen tvekan att dessa föräldrar inte är lämpliga eller åtminstone måste få veta att det finns andra alternativ. Tveka inte att stå upp och anmäla när ni ser att det här händer, för händer gör det. Ni räddar kanske liv, eller räddar åtminstone både självförtroendet och självkänslan hos barnen. De ska någon gång kliva ut i samhället de också och agera ansvarsfulla och förhoppningsvis omsorgsfulla vuxna. Vi borde bli bättre på att hjälpa varandra, och framförallt hjälpa våra barn.

Kulturnatta

Av , , Bli först att kommentera 0

Det är många som kommer att vara ute idag och ikväll, enligt facebook över 5000 personer som där registrerat att de kommer.

Hoppas på en skötsam kväll, enligt tidigare erfarenhet får polisen ändå fullt upp. Kan bara uppmana er föräldrar att ha koll på era barn! Vad de säger och vad de gör kan vara två helt skilda saker.

Själv blir det också utgång, men först ikväll.

Bli först att kommentera
Etiketter:

Abort som rättighetslag

Av , , 3 kommentarer 3

Här i Sverige har vi lite unikt chansen att få abortera varenda foster som är oönskat, inte nog med det så kan man även få tillstånd i senare del av en graviditet. Att tjejer idag använder abort som preventivmedel är fel, jag har hört det många gånger. Jag håller med om att rätten borde finnas men det är faktiskt ett liv de tar bort, inte bara en klump med celler då detta liv växer i väldigt rask takt. Jag är inte förvånad av sjuksköterskans upplevelse och det är hemskt hur det går till.

Det är en väldigt drastisk metod mot en oönskad graviditet då det inte bara innebär att fostret dör, även psykiskt brukar det ta på och chansen att bli gravid igen kan bli sämre. Jag finner det oetiskt att det är så enkelt idag, samtidigt som definitonen kan diskuteras huruvida det är etiskt att behålla ett barn som föräldrarna inte vill ta till världen.

Jag tycker att det är viktigt med en debatt kring det här ämnet. Jag förstår de som blivit våldtagna eller blivit sexuellt utnyttjade att de har denna möjlighet men det borde diskuteras mer om användning av preventivmedel då de flesta aborter i Sverige handlar om vanliga men onöskade graviditeter. Det borde i första hand gälla att människor använder kondomer, men även andra sätt är bättre än att lägga på sjukvården att avsluta liv.

Jag tycker att synen på abort i Sverige är för slapp, men som sagt, det är fortfarande en debatt.

3 kommentarer
Etiketter: , , ,

Konsten att bli arg

Av , , Bli först att kommentera 3

Det känns onödigt egentligen och jag skyller på er föräldrar samt vuxna där ute som har exakt samma beteende, som inte har lärt era barn att alla är olika.

Var och handlade på Stor Coop i Umeå nu på eftermiddagen, jag stressade igenom affären och tog mig till kassan. Att det den här gången tog tid har jag absolut överseende med, men de grabbar som stod bakom mig var både intoleranta samt elaka.

Mannen framför mig var i medelåldern, han hade vad jag tror två assistenter med sig som skötte betalningen samt hanteringen av varorna. Mannen själv kunde inte prata och gjorde med jämna mellanrum ljud ifrån sig som grabbarna varken förstod eller hade överseende med.

- Haha, vad fan gör man nu?, sa grabbarna

- *ljud från mannen*

- Haha, stirra in i skärmen, stirra in i skärmen..

- Man kan ju inte titta på honom!

De pratade högt och jag förstod att även mannen där hörde, medan de höll på att skratta försökte mannen gå förbi en av sina assistenter.

Det gör ont att se sådant här. Det var ändå stora grabbar och kan inte de ta ansvar nu, hur blir det då i framtiden?

Min uppgift till er som har barn. Lär dem att förstå eller till och med uppskatta människor med funktionsnedsättningar, att se människors positiva sidor.

Bli först att kommentera