Vad var det jag sa?

Gripenhoftner om Vad var det jag sa? Den 3 februari skrev jag i min blogg om Synen på romer. Två dagar senare stod rubriker i tidningarna om att en romsk kvinna från Rumänien blivit ifrågasatt när hon kom in för vård på Karolinska universitetssjukhusets akutavdelning pga ett missfall. Enligt uppgift saknade hon de rätta dokumenten för att få vård. Prislappen skulle därför bli ca 11 000 kr. Fanns de pengarna? Nej, hon räknas som hemlös och tigger på gatorna. Efter detta har även Anna Starbrink landstingsråd i Stockholms läns landsting uppmärksammat problemet för romer, och begärt in en rapport. I sin blogg den 6 februari skriver hon: ”Det finns rätt väl fungerande regler och rutiner för vård i andra EU-länder. De fungerar för mig och för de flesta andra. Men för de grupper som marginaliseras och exkluderas i hemländer så till den grad att de lever i fullständigt utanförskap har det betydligt svårare. Det är en tragedi som EU måste ta tag i”. Även socialminister Göran Hägglund har i SVT Rapport gjort uttalanden om att skulden i den beskrivna händelsen ovan ligger hos Rumänien. Han menar också att ”om vi som svenskar reser utomlands någonstans kan vi få vård som vi behöver i det landet mot uppvisande av ett sjukvårdskort, på samma sätt ska det fungera gentemot personer som är från Rumänien och rumänska medborgare”. Som EU-medborgare har vi rätt till fri sjukvård i samtliga EU-länder om vi har en sjukförsäkring i hemlandet. Vi ska även kunna visa upp ett sk. EU-försäkringskort vid kontakt med vården. Tyvärr är det många romer från t. ex Rumänien som saknar ett sådant kort. I Sverige finns förvisso en lag som ger papperslösa rätt till gratis sjukvård, men den gäller inte för EU-migranter även om de är ekonomiskt utblottade.

Den romska kvinnan fick slutligen vård, men Gunnar Öhlén, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset, bemötte kritiken om hur hon nekats vård med att hävda att ”om någonting så har patienten i beaktande hennes sociala situation fått en positiv särbehandling”. Positiv särbehandling? Något är fel i EU:s regelverk. /Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>