Lär mig bygga hemsidor

Av , , Bli först att kommentera 0

Hej allihop, nu var ett tag sedan jag skrev här. Tänkte jag skulle skriva av mig lite om den största nyheten i mitt liv på väldigt länge: Jag har kommit in på en distanskurs i HTML5 och lär mig nu om hur man bygger sin egen hemsida. Kursen började redan under Februari, men det har varit fullt upp sedan dess kan man minst sagt säga.

HTML5 är den senaste versionen av HTML, som man enkelt kan beskriva som en hemsidas skelett. När man bygger en hemsida är dess frontend (framsida) byggd utav HTML, CSS och ibland Javascript. Det är en väldigt spännande kurs, då min enda erfarenhet tidigare utav att bygga hemsidor har varit i verktyg som Wix, där man egentligen bara drar och släpper på skärmen helt utan att kunna någon form av kod.

Jag går utbildningen på deltid och vi blir matade med mycket information hela tiden, samtidigt som vi får göra väldigt mycket praktiska saker. Idag har jag jobbat på denna kombination utav HTML och CSS för att göra simplare ”loaders”, som är en liten animation som visas medan sidan laddar.

simple css loader

Mitt mål med utbildningen i HTML5

Målet med utbildningen är att kunna ta jobb längre fram som frontend-utvecklare, vilket innebär att man enbart jobbar med hemsidors utseende och inte med servern eller databas. Denna roll tilltalar mig då jag i grunden är väldigt intresserad av design och det dessutom verkar råda stor brist på denna typ utav roller över hela Sverige.

Utbildningen håller på fram till December och jag hoppas på att få lära mig mycket, mycket mer tills dess!

Jag är frälst i Padel!

Av , , Bli först att kommentera 0

Är du sportfanatiker som jag så har du säkert hört om den senaste trenden med padel, jag har blivit helt uppslukad av denna sport som har tagit hela Sverige med storm enligt statistik från Svenska Padel Förbundet. Vem kan ha missat att även Zlatan gett sig in i padelbranschen?

Denna fantastiska sport påminner om både tennis och squash men är både roligare och enklare att utöva. Efter att ha hyrt padelrack under en lång tid så bestämde jag mig för att investera i mitt egna rack. Det gäller ju dock att ha den rätta utrustningen för att det ska bli ett bra spel. Som nybörjare är det förmodligen också extra viktigt att välja rätt padelracket så att det inte blir för svårt att spela. 

För dig som undrar hur Padel fungerar hittade jag en rätt bra video:

Det jag inte insåg var hur stort utbud av padelracket och olika märken det finns på marknaden. Det finns olika padelracket med olika egenskaper såsom design, funktion, vikt och grepp. När jag började med att undersöka utbudet på nätet så blev jag ganska snabbt överväldigad. Alla tillverkare hävdar att de har det bästa padelracketet. Det jag gjorde då var att söka efter en bäst i test artikel som kunde lägga ut informationen åt mig. Det finns massor av padelracket test online vilket snabbt ger en överblick över de padelrack som passar ens budget.

Om du är nybörjare precis som jag så vill du kanske inte lägga ut tusenlappar på ett padelrack. Är du redan proffs så är det ju minst lika viktigt att du väljer rätt racket. Det sista du vill är att råka köpa fel padelrack!

Du behöver känna till att ett racket med en högre balanspunkt ofta är mer svårspelat jämfört med ett racket som har tyngdpunkten i mitten. Du kan undvika dyra misstag genom att använda läsa på dig om olika racket och dess egenskaper. På så sätt slipper du lägga ned timmar av research och att jämföra själv. Det är trots allt en djungel av olika padelrackets där ute.

 

Hade vi kunnat vara bättre förberedda?

Av , , Bli först att kommentera 0

Det är under kristider som denna man verkligen inser hur dåligt rustat det Svenska samhället varit mot pandemier som denna, trots att många har höjt ett varningens finger kring att det med stor sannolikhet skulle drabba oss inom kort.

Till och med Folkhälsomyndighetens Generaldirektör Johan Carlsson erkänner att Sverige i grunden är dåligt rustat för pandemier.

Se bara denna video, från 2015, där Bill Gates skrämmande profetiskt förutspår att nästa stora världskatastrof kommer vara just en pandemi.

Varför var vi inte bättre förberedda? Planerna för hur Sverige ska hantera en pandemi sattes upp så sent som i December 2019, alltså några veckor efter att rapporterna om ett okänt influensavirus som spred sig ohejdat i trakterna kring Wuhan började spridas runt om i världen.

Vi hade månader på oss att förbereda, men ändå stod vi där i början utav året, helt handfallna när viruset snabbt började spridas även här. Helt plötsligt rådde det total panik, matbutikerna på nätet kunde inte längre leverera på grund av för stor belastning och allt fler arbetsplatser skickade hem sina anställda från sina kontor.

Trots att många poängterar att det är för tidigt att dra några slutsatser kring Sveriges hantering utav covid-19 är jag ändå djupt oroad när man jämför statistiken med våra grannländer, både sett till antal smittade men även avlidna.

Jag hoppas verkligen att detta blir en väckarklocka till våra politiker, så att vi nästa gång kan vara bättre rustade.

Läs även detta inlägg av Jan Hägglund som presenterar skrämmande statistik om äldrevården.

 

Förutsättningarna för solceller i Västerbotten

Av , , Bli först att kommentera 0

Här kommer ett utdrag ur mitt examensarbete om solceller, där jag skriver om vilka förutsättningar som finns för att producera solenergi i Västerbotten.

Trots att Västerbotten ligger långt upp i norra Sverige är förutsättningarna för att få en bra effekt av en solcellsanläggning goda. Solinstrålningen i Västerbotten ligger på mellan 850 upp till 950 kWh Per kvadratmeter och år.

Bäst solinstrålning finner man vid Norrlandskusten där en solcellsanläggning kan vara lika effektiv som en solcellsanläggning i mellersta Sverige. I Västerbotten har man många soltimmar under den varma perioden medan under den kallare perioden har man färre soltimmar än i södra delarna av Sverige.

Tack vare att Västerbotten har goda förutsättningar för solceller är det många privatpersoner som har valt att installera solceller medan cirka 30 procent av de boende i Västerbotten funderar på att installera en solcellsanläggning. Om samtliga hus i Västerbotten installerade solceller skulle man få ut en effekt som är likvärdig med att samtliga hus i Blekinge installerar solceller.

Det kan också vara bra att känna till att man får ut en högre effekt av sin solcellsanläggning om det är kallt ute då solen lyser. Detta eftersom solcellerna kyls ned och därmed bättre kan omvandla solens strålar till elektricitet. Dessutom kan snön också bidra till en högre effekt då snö reflekterar solens strålar.

Själva installationen

Innan man installerar solceller bör man kontrollera att man har bra förutsättningar. För att få ut mest effekt ska man installera solceller på ett tak som vetter mot söder, har en lutning på mellan 30-45 grader och som inte ligger i skugga.

Man bör också ha en väl dimensionerad solcellsanläggning så att produktionen av elektricitet dels täcker upp en stor del av fastighetens elförbrukning, vilket också gör att en solcellsanläggning snabbare blir lönsammare.

Om man har en fastighet som förbrukar cirka 20 000 kWh per år bör man investera i en solcellsanläggning på åtminstone 10 kW. Det innebär att solcellerna kommer att kunna producera cirka 8 500 kWh per år i Västerbotten.

Att installera en solcellsanläggning på 10 kW kostar totalt cirka 160 000 kronor. Om man ansöker om ett solcellsbidrag kan man få 20 procent av sin totala investeringskostnad tillbaka, vilket innebär 30 000 kronor. Det gör att investeringen stannar på 120 000 kronor.

Återbetalningstiden för en solcellsanläggning i Västerbotten, enligt ovanstående specifikation, är cirka 12 år, vid ett elpris på 1,20 kronor per kWh.

Att tänka på

Man ska alltid innan köp av solceller granska förutsättningar vid bostaden så att man får ut mest effekt av sin solcellsanläggning. Om man inte har ett tak som vetter mot söder eller om taket ligger i skugga kanske en investering i solceller inte blir speciellt lönsam.

Man bör också begära in offerter från flera olika solcellsleverantörer så att man får ett bra underlag att jämföra mellan. Det finns många solcellsleverantörer på marknaden idag så det går att hitta en leverantör som har konkurrentkraftiga priser. Då kan man enklare hitta den bästa och mest prisvärda lösningen för sin investering i solceller.

Efter att man har accepterat en offert ska man direkt lämna in en ansökan om solcellsbidrag i Västerbotten. Kön hos Länsstyrelsen är lång så det är viktigt att man är tidigt ute så att man snabbare får tillbaka 20 procent av sina kostnader.