Jocke med kniven

Min tid vid Restauranghögskolan i Umeå

Fauna

Av , , Bli först att kommentera 0

20130124-133918.jpg

Bli först att kommentera

Inspirationstripp till Grönsakshallen Sorunda.

Av , , Bli först att kommentera 3

Idag samlades vi utanför grönsakshallen Sorunda i Umeå för att på förmiddagen låta oss inspireras för menyplaneringen. Sorunda är ett minst sagt galet bra företag med en otrolig serviceinriktning, vet inte om jag kan säga att jag någonsin stött på maken till kundfokuserat tänk tidigare. Som namnet antyder så ligger självklart fokus frukt och grönt, och de har det mesta inom det segmentet, det som inte finns på lager går med viss framförhållning att ordna fram. I Umeå har de även en “gourmethörna” där de lagerhåller en allsköns blandning av exklusivare godsaker som olivoljor, vinäger, fänkålspollen(!), fruktsirap etc. Säljaren visade oss runt och berättade vad vi skulle tänka på med tanke på att vi skulle ha råvarorna i mars, vad som var i säsong då och vad som vid den tiden började bli dåligt. Vi pratade trender, svamp, blommor och potatis. Ett stort tack till Sorunda som ville ta emot oss och som verkligen gav oss inspiration till vårens meny!

Rökt vitlök, en riktigt härlig brandröksarom med tjärtoner i denna.

Rökt vitlök, en riktigt härlig brandröksarom med tjärtoner i denna.

Fransk rosa vitlök, tydligen mildare än den vita vitlöken.

Fransk rosa vitlök, tydligen mildare än den vita vitlöken.

Fantastiska små salladslökar.

Fantastiska små salladslökar.

Små fänkål och blomkålshuvuden.

Små fänkål och blomkålshuvuden.

En potatissort med tydligen unik kromosomuppsättning, smakade pären men ser ju betydligt roligare ut än bintje.

En potatissort med tydligen unik kromosomuppsättning, smakade pären men ser ju betydligt roligare ut än bintje.

Pepparrotsvariant, lakritspulver, fruktsirap, rönnbärskapris, tjärsirap och en riktig favroit, fjällbjörkolja.

Pepparrotsvariant, lakritspulver, fruktsirap, rönnbärskapris, tjärsirap och en riktig favroit, fjällbjörkolja.

Bli först att kommentera

Ett koncept tar form.

Av , , Bli först att kommentera 0

Idag började vårterminen i skolan och med den även kursen restaurangdrift, detta ter sig som ett ypperligt tillfälle att återuppta bloggandet. Restaurangdriften som kurs kan nog vara, hoppas jag, den roligaste kursen som någonsin existerat i mannaminne. Hela dagen idag har det bollats idéer mot och med Gert Klötzke och Ia Orre och när vi beslutade oss att ge oss för dagen så hade ett koncept börja utkristalliseras ur vårt brainstormande. Det ska bli högst intressant att se hur vi som läser kursen tillsammans som en organism kommer ta oss igenom de kommande veckorna och förhoppningsvis i mars kunna leverera en total upplevelse för våra gäster.

Jag kan dessvärre inte avslöja för mycket om de tankar vi fört fram inom gruppen so far, utan presentation av konceptet kommer ske först på onsdag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När vädret är så här på vägen till skolan så inser man att dagen kommer bli fantastisk.

Är otroligt skönt att ha en hel vägg för anteckningar när man brainstormar.

Är otroligt skönt att ha en hel vägg för anteckningar när man brainstormar.

Bli först att kommentera

Säsongens första cupcakes.

Av , , Bli först att kommentera 2

I fredags kom det massa roliga paket, choklad, färger, utstickare, våffeljärn med mera. Det är inte varje dag man får hem en påse med ett kilo Valrhona caraibe, eller ett och ett halvt kilo vita chokladpellets. Färgerna var vi ju tvungna att prova också, så först slängde jag ihop en sats på ett kilo sugarpaste som vi sen provade att färga bitar av i lite olika färger. Kan säga att wiltons gelfärg är galet dryg. Kom också en ordentligt stor kartong innehållande en “cupcake carrier” att frakta dom små bakverken i, ser ordentligt stabil ut.

Chokladleverans.

Cupcakeprylar

Smart väska att bära cupcakes i.

Första blommorna

Säsongens första cupcakes, bakade av Marie, avnjöts under melodifestivalen, smakerna var en mörk chokladcupcake med hallon och en mörk choklad/färskost frosting. Den andra cupcaken är en vaniljcupcake med vit choklad och jordgubb och jordgubbssmörkrämsfrosting. (långt ord)

Cupcakes och flädersaft

Signe tycker inte att man behöver använda fjärrarna under mello.

Lagom ljust kvart över tolv.

Känns riktigt skönt att vara igång inför sommarsäsongen!

Bli först att kommentera

Gert Klötzke och Exkursion.

Av , , Bli först att kommentera 1

Det har varit två intensiva dagar nu, i går så lagade vi alltså en meny av Gert Klötzke till vilken Lars Torstensson skulle servera viner.
Menyn som serverades var, i rätt ordning (tror jag):

 • Nässelsoppa med kyckklingmousseline och äggskum
 • Vit sparris med kalvtartar
 • Ångad röding med sparrispure och murkelsås
 • Lammytter och terrin på lammbräss med ramslöksås och färskpotatis
 • Rabarberdessert

Gillar färgen på gräslöksoljan

 

Skönt med lite fart i köket.

En mycket nöjd Boden spenderade kvällen i luckan.

Grabbarna lägger kalven under ett vakande öga från Gert.

P-mat i form av kalvtartar, löjrom, gräslöksmajo och glaserade senapskorn.

Var skönt med lite aktion faktiskt, även om vi var för många kockar på så få gäster (43 st) så blev det bitvis stressigt i köket. Det verkade på servisen som om gästerna var nöjda med maten och jag personligen är definitivt glad över att ha fått jobba med Gert en dag, riktigt krutgubbe det där och jag gillade hans attityd då han efter service tog alla kockar i hand (fett stort +), bådar gott inför nästa termin.

Idag har vi gjort något så roligt som att ha varit på utflykt på tre olika bondgårdar med LRF. Vi började med att besöka Kenneth på gården Gubböle 135, en snubbe med en riktigt härlig filosofi, han har gått från att föda upp högavkastande boskap för enbart kvantitet till att mer eller mindre bara använda sig av angus och hereford samt att föda upp dessa raser på mer eller mindre bara hö istället för proteinberikat mixfoder.

Kossera på Gubböle.

Dom var ganska skygga kalvarna.

Trots att han inser att lönsamheten inte är densamma som att masproducera kött av lägre kvalitet så väljer han att göra något han tycker känns rätt, det tycker jag är beundransvärt. Det märks att han eftersträvar kvalitet hos sina produkter då han hängmörar allt kött som säljs i den egna gårdsbutiken och trots hängmörning så känns köttet riktigt prisvärt!

Gård två vi besökte var Norrfors 265 där mjölkbönderna Ulrika och Anders Eriksson huserar, där fick vi se hur en modern mjölkgård ser ut och fungerar och trots att det var riktigt intressant att se en mjölkrobot i arbete så tog ändå småkalvarna priset! Dom är inte så lite härliga dom inte!

Mjölkroboten visar en väldans massa information.

En inte så skygg kalv!

Vi passade även på att tillaga lunch på den medhavda grillen, lunchen kom i form av secreto iberico och en potatissallad på rostad potatis och spenat.

Tredje gården var Oxvikens gård och Sybil Sundling tog emot. Jag måste säga att jag verkligen fascinerades av hennes entusiasm och vad jag tolkade som en kärlek till det hon gör. De har ett antal projekt på gården men i huvudsak så handlar det om lammuppfödning och grönsaksodling. Grönsakerna som odlas går mer eller mindre uteslutande till restauranger i Umeå och som jag förstod så gäller det även lammen.

Sybil Sundling berättar om Oxvikens verksamhet.

Vad jag uppfattade som så härligt med Sybil var hennes avslappnade inställning till sitt jobb som jordbrukare, det kändes lite som om hon har fattat vad livet går ut på, var lite av en a-ha upplevelse. Hon hade fått ett antagningsbrev till en utbildning i trädgårdsanläggning (eller liknande) men kunde inte minnas att hon sökt utbildningen, men såg det som ett tecken att det kanske var det här hon skulle pyssla med och på den vägen var det. Riktigt häftigt att bara göra det man faktiskt känner är rätt och bara satsa på det. Om allt vill sig väl så finns det anledning att återkomma till henne i september.

SMÅLAMM!

Pyttelitet lamm!

Men, men, efter en hel dag ute på landet så sitter jag nu här och luktar bondgård. Men jag gillar’t.

Bli först att kommentera

42 glas vin.

Av , , Bli först att kommentera 1

Nu vankas det något så fint som en “Winemakers dinner” i morgon, namnkunnige Lars Torstenson skall berätta om hur vin blandas medan gästerna äter en femrätters. Klassen har varit uppdelad i två delar, halva preppade samtidigt som andra halvan hade föreläsning med Lars. I går var det min grupp som preppade, inte så superspännande kanske. Vi passade på att prova vaniljkorven igen, smakade ruskigt mycket saltlakritsfiskar, även lammlägget blev lite skuret i, jag gillat!

Reduce. Done!

Lufttorkat lammlägg

Idag så var det där emot mer spännande, en heldagsföreläsning om ekning av vin. Dagen började intensivt med en flight om åtta vita viner, i vilken vi hade till uppgift att gissa vilka som var ekade, hur mycket ekade de var samt vilken typ av ekning som använts. Jag inser verkligen att jag har noll koll på vita viner men känner ändå att jag lyckades med mina placeringar hyffsat bra.

Flight 1

Flaskorna för flight 1

Efter de åtta vita så följde flight två om tio röda viner med samma upplägg som de vita, här var det för det mesta mycket lättare att sätta vilka som var ekade och hur mycket ekade de var.

Flight 2

Flaskor flight 2

Flight tre bestod av fyra vita och fyra röda av olika ekningsgrad, det här momentet var riktigt pedagogiskt upplagt och Lars förklarade hur man kunde känna skillnad på nya/gamla  ekfat samt vad som var utmärkande för ekstavar och ekchips.

Lars pratar ek.

Flight 3

Flaskor flight 3

 

Efter den förklarande delen av dagen så var det dags att prova om flight ett och två igen men med lite ny kunskap. När vi gick igenom resultaten senare så visade det sig att Lars upplägg faktiskt hade gett resultat. Så allt som allt idag så provades inte mindre än 42 glas vin.

Så kan det se ut.

Vinerna som provades var :

Vitvinsflighten -

 • Château L’Arnaude Blanc 2011
 • Domaine de Brescou Viognier 2010
 • Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2011
 • Domaine de Brescou Mozaique 2010
 • Godello, Diminio de Tares 2007
 • Antao Vaz, Malhadinha 2010
 • Muga Blanco 2009

Rödvinsflighten -

 • L’Arnaude 2009
 • Clotilde Davenne Bourgogne Rouge 2010 (Barnsligt gott)
 • Café Culture
 • Domaine de Brescoue Pinot Noir 2009
 • Domaine de Brescoue Syrah 2009
 • Syrah 2007
 • Shiraz 2008
 • Château L’Arnaude Rouge 2010

Ekflighten -

 • Clotilde Davenne Chablis 2010
 • Qrious Semillion 2009
 • Muga Blanco 2009
 • Godello 2007
 • Clotilde Davenne Bourgogne Rouge 2010
 • Viña Collado 2010
 • Fleurie Clos de la Grand Clour 2008
 • Perez Cruz Reserva Cab. Sauvignon 2010
Bli först att kommentera

Prepp och miniservice.

Av , , Bli först att kommentera 1

Under de två senaste dagarna har vi haft lite av en träningssession inför Klötzkes meny som ska lagas nästa vecka. Det är nämligen så att vi kommer få prominent besök i skolan av en vinblandare och tanken är att han ska blanda viner under en middag som vi ska laga. Hursomhelst så har jag varit sjukt dålig på att ta kort (så tack till Boden som hade mobilkameran redo), det har varit lite för rörigt i skallen. Men, men, gruppen som jag är i lagade idag en trerätters som vi preppade inför igår, den bestod av följande.

Förrätt ? Nässelsoppa med kycklingmousseline och äggskum.

Saknar soppan på den här bilden, ska fyllas på med grönt!

Varmrätt  – Lammytterfilé och Lammterrin med vårens primörer, färskpotatis och ramslöksås.

Potatis och extra sås serveras a part.

Dessert ? Glasad rabarber, vit choklad mousse, rabarberskum, hallongele och mördegscrumble.

Ibland får man det tråkiga upplägget. (Detta var strul med mousseburken)

Vi hade lite strul i gruppen med upplägget, så vi höll inte konsekvent kvalitet på tallrikarna som gick ut, men det är ju bara att lära sig av det till service nästa vecka.

I morgon vankas det PM-inlämning och redovisning samt en dugga. Wehoo!

Hittade även en bild på en anka som satt i matsalen!

Osar anka om det här?

Bli först att kommentera

Mörk, ljus, vit

Av , , Bli först att kommentera 1

Dom senaste dagarna är verkligen anledningen till att man väljer att gå på RH i Umeå, jag känner att jag har lärt mig riktigt mycket nytt under det här momentet. Nu lär man sig väl saker iofs mest hela tiden, men det är riktigt härligt när det kommer in spetskompetens och undervisar.

Dag två av dessertmomentet inleddes med en kort föreläsning om chokladtemperering av Magnus, sen var det full fart i köket. Hade planer på att göra en chokladbakelse idag, så började arbeta på den ganska omgående. Ville få in mörk, ljus och vit choklad i den, så för enkelhetens skulle gjorde jag ganache av alla tre chokladsorter. Jag ville även ha en sponge-botten, men gjorde på choklad och inte kakao, så magnus gav mig ett recept på en botten som jag dessvärre tappade bort namnet på, men det var som sans rival med choklad i. Den andra botten var en daquise, vilket jag turligt nog överbakade, doh! Det löste sig dock då jag inte skulle använda hela den spritsade delen. För att få in lite fruktighet, syra och textur i den annars bara söta ganachen så tillsatte jag följande: muscatinfuserade körsbär till den mörka, mandel praliné och sist färska hallon till den vita.

Det uppstod ett “litet” problem med att spraya bakelserna med choklad, hade för lite kakaofett/chokladblandning i behållaren så när den sög in luft så sköt chokladen ut som en stråle snarare än som en fint moln.

Tre sorters ganache.

Kantbränd daquisebotten

Det tar form i ringen

Ner till -18 med dom!

Snabbt improviserat upplägg. (Sjukt najs fat!)

Innanmätet.

Jag är inte helt nöjd med resultatet, dock så tror jag definitivt att jag har något att bygga vidare på.

När man läser texten så känns det inte som om man inte har gjort så mycket idag,  men jag tror faktiskt jag har varit igång i princip hela dagen?

Bli först att kommentera

Magnus Johansson, Räfven och Tre sorters mjölk.

Av , , Bli först att kommentera 0

Idag började dessertmomentet och vi hade vår förste gästföreläsare i köket, nämligen Magnus Johansson. Jag hade redan klart för mig vad jag ville åstadkomma idag, en desserttallrik med ett genomgående tema och gärna något som alla kan relatera till.

Magnus Johansson gör chokladmousse.

Alla, eller åtminstone de flesta, kan förnimma upplevelsen av att äta färska solmogna jordgubbar med mjölk och en aning socker. Det är något som äts över generationsgränserna och pratas om som en delikatess. Så det fick bli temat för dagen, jordgubbar med mjölk. Tur som jag hade lyckades jag även få tag i RIKTIG mjölk, direkt från bonden, även detta var något som jag ville ta vara på. Så anrättningen skulle helt enkelt bli, Jordgubbar med tre variationer på mjölk.

Steg ett i processen var att koka något som kallas för mjölksylt, eller confiture de lait på ursprungsspråket. Framställningsprocessen går ut på att ta tillvara på de härligt aromatiska ämnen som uppkommer genom maillardreaktioner. Man sjuder helt enkelt bara mjölk, socker och vaniljstång väldigt länge.

Första steget på mjölksylten

Andra steget i mjölksylten

Se det sista steget i hur mjölksylten ser ut på bilden på den färdiga makronen.

Steg två blev att göra glass, en glass som skulle smaka så där som mjölk och jordgubbar gör, inte för fett och inte för sött men så där lagomt svenskt och syrligt. Som tur är så har vi ju en Paco-Jet i skolan, vilket i princip betyder att man kan skita i allt vad traditionella recept innebär. Så glassen fick bestå av mjölk, jordgubbspure, lite strösocker och en del invertsocker för att hindra kristallbildning.

Steg tre blev ett mjölkskum, vilket egentligen var tänkt att bli en mjölkmousse, men tiden ran iväg. Dock så ska jag försöka få en stabil mousse i morgon. Receptet på den blev i princip en creme anglaise, men utan grädde och med mindre vanilj. Efter att den fått kräma till sig så tillsatte jag ett blad gelatin och körde ner mixen i en sifon.

Steg fyra var att göra makronbottnar som skulle fyllas med mjölksylten. En och en halv plåt av dessa gick till spillo, det visade sig vara en sämre idé att baka av makronerna i stenugnen snarare än i kombi-ugnen.

Makroner

Makron fylld med den färdiga mjölksylten

Uppläggning, Jordgubbar med tre sorters mjölk från Gulltjärn.

Vi hade även Räfven här under lunchen, spelandes i ljusgården, har lite filmer men lägger upp dom en annan dag.

Räfven live i ljusgården

Bli först att kommentera

BBQ-sås, Rabarber och Vulgoburgare.

Av , , Bli först att kommentera 0

Grönsaker var det ja, tanken var ju att kreativiteten skulle komma tillbaka, men njae det var ju inte riktigt så de blev. Undrar lite vad som hänt, normalt sett så känns det som om jag kan bolla hur många idéer som helst i huvudet, men nu har det varit riktigt svårt att hitta på något i två moment. Hoppas att det lossnar nu när vi går in på desserter och bröd.

Hursomhelst, vi började sent i går, något som jag i vanlig ordning inte noterat, så jag var i skolan klockan nio trots att vi började klockan typ 11. Så istället för att sitta och vänta och inte göra någonting så slängde jag ihop en BBQ-sås. Ville ha en fruktig sås, så baserade den runt hallonvinäger samt hade i lite katrinplommon för att frukta till det hela lite mer. Jag tycker resultatet blev så där härligt fruktigt, rökigt, söt-surt.

Mise för BBQ-såsen

I leveransen kom det med lite härlig rabarber som jag ville experimentera lite med. Jag har blivit riktigt tänd på det där med att suga in saker i andra saker med hjälp av vakummaskinen. Så jag kokade en sockerlag som jag slog över rabarber, chili och citronverbena, vilket jag vackade för att få in lagen i rabarbern. Jämför färgen på själva rabarbern i bilderna! jag tycker det blev ett härligt resultat att utgå ifrån i vidare experimentering. Lagom sött, lite crisp, fräscht men en viss hetta.

Rabarber före

Rabarber efter

Gjorde en vit sparrissoppa med ett kronärtskockshjärta till, alltså, det sket sig rejält. Såg inte ens snyggt ut, så det får ni inte se.

Passade även på att göra pomme pont neuf, kokta i smör, provade det tillsammans med en köttbit som var glazead i BBQ-såsen. Tycker det blev ett hyfsat resultat även här. Det var väl vad jag åstadkom igår, eller ja, något mer gjorde jag säkert, men har inte dokumenterat det.

Pomme pont neuf.

Idag började jag med att förbereda en tomatsorbet som senare visade sig bli ett tomatsnö, säkert något man kan ha roligt med, men var inte riktigt ändamålet, ska fortsätta på den i morgon. Vart riktigt sugen på stir-fry noodles, så passade på att göra egna äggnudlar också, förvånansvärt bra resultat på just nudlarna.

Wokade nudlar och grönsaker

Till lunch bjöd lunchgruppen på en riktigt vulgoburgare, 230 gr fransyska i biffen, i like!

Vulgoburgare!

I morgon taggar vi!

 

Bli först att kommentera