Veckans Recensioner V.23


———————————————————————————————————————-
Artist: Diamanthian
Skiva: Arcana Doctorina
Genre: Death Metal
Utgivningsår: 2009
Bolag: Ossuary Industries
Låtar: 9 | Speltid: 46,35 min
BETYG: 366/666

DIAMANTHIAN, namnet får mig att tänka på ett uselt power metal band eller kanske rent utav något uselt black/gothic band från Portugal med minst två brudar i uppsättningen. Som tur är så är det bara namnet som suger när det kommer till detta Engelska gäng som utövat sin musik sedan 1999. Detta är dock mitt första möte med bandet och via Metal-Archives får jag lära mig att loggan är designad av ingen mindre än Jeff Walker (vet inte vem det är?, klicka här), det är ju lite creddigt om inte annat.

Trots bandnamnet DIAMANTHIAN så är bandet mer av en kolbit som eventuellt med tids nog förvandlas till just en diamant. Produktionen på plattan är mer GROV SNUS än ETTAN och detta är enbart något som jag tycker är till bandets fördel i.o.m att vi snackar om skitig, gungig old-school döds utan att för dess skull försöka vara "Old-School" old-school (vi snackar inte AUTOPSY döds). Jag drar mycket paraleller till tidig ’90-tals döds under tiden jag lyssnar på "Arcana Doctorina" men kan inte riktigt sätta fingret på vilket band (kanske tidiga CANNIBAL CORPSE?) jag skulle kunna referera till som förebild, låtom oss säga iaf att det påminner mig mer om den tidiga Florida dödsen än den skandinaviska. Nej, det här rekommenderas absolut till dig som inte kräver att din dödsmetall har en krisp och kristallklar produktion utan klarar av den nakna sanningen utan allt för mycket triggar, studio-klippa-klistrande etc.

 

http://www.myspace.com/diamanthian

———————————————————————————————————————-
Artist: Istapp
Skiva: Bleking
Genre: Black Metal
Utgivningsår: 2010
Bolag: Metal Blade
Låtar: 10 | Speltid: 37,57 min
BETYG: 550/666

ISTAPP, jag säger det igen ISTAPP. Det är så löjligt så att det nästan blir tufft (jamen, kan man heta KVIST så varför inte ISTAPP?). Lirar man black metal så skall man ha ett namn som osar black metal och vad är inte mer black metal än en istapp?
Jag är relativt 100% säker på att bandet startade som ett komplett skämt men det visar sig att grabbarna råkade ta sig lite längre än vad de eventuellt tänkt, detta i form av ett skivkontrakt med det välkända bolaget METAL BLADE. Från att för ca. fem år sen skrattat åt bandets debutdemo "Må Det Aldrig Töa" (2005) med fantastiska låttitlar så som "Förevigt minusgrader", "Må det aldrig töa" och "I väntan på den absoluta nollpunkten" samt "fantastisk" lyrik (citerat här nedan) så förvånas jag faktiskt lite av att jag fem år senare faktiskt sitter och recenserar en fullängdsdebut på fullaste allvar.

"En hisnande färd ibland kottar och barr
hör ett mystiskt och underligt knarr
jag träffas i ögat av taggig ond gren
stupar tvärt emot spetsig sten
på stubbe jag vilar mig blott en sekund
plötsligt så slängs mot mig boll så rund
faller på knä, till min gud jag ber
vänder mig om och till min fasa jag ser

Snö, snö, kalla flingor landet styr
Snö, snö, stormen tilltar snön den yr"

[Lyrik: Istapp-"Snö]

Detta är banne mig bra skit (förutsatt att man har humor nog att acceptera de inte så fullt seriösa texterna) och för er som ev. läst mina tidigare recensioner så är jag en "sucker" för ´90-tals soundet och det är vad denna skiva besitter. Skivan innehåller även en bra variation i låtmaterialet, ta t.e.x en låt som "I väntan på den absoluta nollpunkten", jag kan inte annat än att konstatera att refrängen på den låten är antingen en "spoof" eller en hyllning till VINTERSORG (jag väljer att tro på det sistnämnda) eller varför inte låten "Köldens Union" som helt sonika stundvis i sina melodier påminner om något från DISSECTION’s "Reinkaos" platta.
Nej, det är bara att konstatera att Mordechai von Renvaktar & co spelat in en både underhållande och lyssningsvärd debutplatta.

http://www.myspace.com/istapp

———————————————————————————————————————-

Etiketter: , ,

3 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>