Brende Bruer, Svart Metall – Summering av 2015
Liket lever!
Lustigt hur saker kan te sig – jag loggade nämligen in på denna blogg för första gången sedan november 2014 med målet att begrava denna döda hund till blogg.
Men istället så läser du detta inlägg och ser att jag blåst liv i liket och vad passar då bättre än en summering av året som gått. För detta kan vi tacka Hatpastorns Likpredikan (som snart kommer i bokform, mer om detta i ett senare blogginlägg) och inte minst dessa två individer nedan som alltid fått mig på bra humör när vi sprungit in i varandra ute på stan. De verkar på riktigt sakna mitt svammel och då tänkte jag ta det tillfället i akt och fortsätta ett tag till (tack!).
Nog med ursäkter och förklarningar, vi hoppar helt enkelt direkt till dagens ämne.
Summering av året 2015
Årets Plattor 2015
Ages – ”The Malefic Miasma” (Black Lodge Records)
Att Ages skulle toppa 2015-års lista kommer nog inte som en överraskning då ”The Malefic Miasma” är typ det bästa som släppts sen den gyllene tiden av svensk slingblackdöds i form av band som Dissection, Mörk Gryning, Naglfar, Unanimated, Dawn osv. ”The Malefic Miasma” kom inte som en överraskning utan som en efterlängtad tripp tillbaka till tiderna innan melodisk black/döds började förpestas med en massa halstatuerade kepsnissar med rensång i var och varannan refräng. Om du ska köpa en platta från 2015 så är det denna.
Mgła – ”Excersises in Futility” (Northern Heritage Records)
Polen brukade vara landet som ansvarade för kvalitativ dödsmetall som sällan svackade. Nu kan vi onekligen även lägga till genren Black Metal till denna beskrivning.
Death Karma – ”The History of Death & Burial Rituals Part I” (Iron Bonehead Productions)
Att Tjeckien redan tidigare visat att de kan sin svartmetall är känt, däremot så kanske Death Karma hamnat lite mellan stolarna under 2015. Grundat i Slovakien men idag baserat i Tjeckien visar Tom Coroner och Infernal Vlad (Cult of Fire) hur man kan åka runt jorden med kvalitativ black metal.
Deathcode Society – ”Eschatonizer” (Osmose Productions)
Förväntningarna för denna platta låg på 150% och kanske är det därför den föll lite platt. Men, med det sagt så är ”Eschatonizer” absolut inte en dålig platta (hade ju liks inte platsat in här om så var fallet). Något som började som en crowd-funded grej som slutade med att släppas av anrika Osmose Productions. Ett måste för fans av black metal i stuk med Emperor.
The Project Hate MCMXCIX – ”There Is No Earth I Will Leave Unscorched” (Mouth of Belial Productions)
Ok, tekniskt sätt släppt 2014 (24 december), men en till platta som blev förverkligad tack vare oss fans, tillika det bästa och största monstret som bandet släppt hittills. Det vill säga tills nästa platta kommer – så in och donera era pengar nu!
Feral – ”Where Dead Dreams Dwell” (Cyclone Empire)
Årets Västerbottning levereras i form av Feral från den där stan som Hockey-fans anser inte finns. Har följt detta bands karriär sedan 2009 och nu har de verkligen hittat formen som jag hoppats på sedan dess. Välkommen till den högre ligan av svensk dödsmetall, boys!
Ghost – ”Meliora” (Loma Vista Recordings)
Att Ghost varit ett ”Love it or Hate it”-band från start är nog känt i de flesta kretsar. Jag tillhör skaran av de som hakade på just innan debuten ”Opus Eponymous” släpptes och förhandsbeställde den fina limiterade boxen (såld i dagsläge men behandlad i detta inlägg från 2010).
Tribulation – ”The Children of the Night” (Century Media Records)
Tribulation är ett band som vandrat en väldigt intressant väg. Med tre fullängdare som skiljt sig kolossalt från varandra, men fortfarande hållit fruktansvärd bra klass. Tribulation anno 2015 är ljudmässigt väldigt inne i tiden och bjuder på ett mer rockigt sound som verkar höra dessa tider till.
Moloken – ”All is Left to See” (Temple of Torturous)
Årets Umeband. Nicklas Bäckström tillsammans med sitt gäng fortsätter att ge mig dåligt självförtroende som bassist. Makalöst tung, men samtidigt vacker och med mer black metal-influenser än tidigare.
Orkan – ”Livlaus” (Dark Essence Records)
Ibland så är det enkla nog mycket för att stilla hungern. Norsk svartmetall utan krusiduller helt enkelt – inget nyskapande eller jättespännande, men ack så det kittlar fint i öronen.
För resten av skivorna som platsar in på ”Årets plattor 2015”, se bilden längst upp i inlägget. Men kolla även in följande spellistor på Spotify:
Spotify Metal – Top 13 albums of 2015
Spotify Metal – Best Tracks of 2015
Spotify Metal – The Least Worst of 2015
Årets Musik på DVD/Blu-ray 2015
Här gick man och trodde att ”The Retinal Circus” var det bästa som någonsin spelats in från en konsert tills jag satte mig ner med ”Ziltoid Live at the Royal Albert Hall”. Gåshud, tårar och allmänt glädjerus i två timmar.
Årets konserter 2015
Root / Nifelheim / Sorghegard @ Club Deströyer (Sundsvall)
Att få se klassiskern Root från Tjeckien i den gamla hemstaden Sundsvall på eminenta Club Deströyer toppade allt förra året även om det hanns med en hel del spelningar. Uppvärmande Sorghegard (med självaste Hatpastorn vid micken) samt avslutande Nifelheim levererade även de fantastiska set.
Rock Fest Barcelona 2015
Jag och sambon bokade en semesterresa till Barcelona och hade den groteska turen att Rock Fest Barcelona inträffade samma vecka då vi skulle dit. Många repriser från band som jag redan bevittnat tidigare, men även en hel del osett. Lustigt nog så fick jag W.A.S.P. debut på kassett i julklapp redan 1984, men aldrig sett de live tills nu (Blackie är slut som entertainer, men det kom en del tårar ändå). En makalöst bra och välanordnad festival i en stad som jag nu mer förälskat mig i. Om ni åker så kan jag passa på att tipsa om rom & cola som substitut när man ledsnat på festivalölen, men däremot bör den inmundigas med försiktighet då vi snackar om 1 liter rom & cola (50/50, typ) för en dryga hundring.
Turmion Kätilöt @ Hullu Pullo – 20 november (Vaasa/Finland)
Obs! Klippet ovan är inte från giget ifråga, utan här snackade vi om en liten härlig halvsvettig klubbspelning med bandet som låter som den finska bastardungen framavlad från Rammstein och dylikt. Som ett finskt Pain, fast mycken mycken bättre. Till kuriösa kan tilläggas att ena sångaren Tuomas även figurerar i akter som Horna, Trollheim’s Grott och Baptism (live).
House of Metal 2015 (Umeå/Sweden)
Det vore ju ett fatalt tjänstefel att inte nämna festivalen som man själv jobbar med som en av årets bästa musikaliska händelser. Även om arbetet under festivalen gör att man ofta kan missa en hel del så hanns det ändå med följande konserter: Watain, At The Gates, The Haunted, Candlemass, Finntroll, Rotten Sound, Baptism och Vampire.
Och i och med det tackar jag för mig denna gång.Vi ses snart igen med tips om den närmaste framtiden som är 2016.
Senaste kommentarerna