Äntligen nya regler!

Strax före klockan 11 på förmiddagen idag onsdag fattade förbundsdirektionen för de fyra norrlandslandstingen det efterlängtade beslutet att erbjuda kvinnliga samkönade par donatorinseminationsbehandlingar på samma villkor som olikkönade par.

Tidigare var priset för de kvinnliga paren 15 000 kronor per inseminationsförsök, medan olikkönade par endast behövde betala patientavgift. Frågan har varit en av de mest prioriterade frågorna för flera av de lokala RFSL avdelningarna i Norrland.

– Vi är oerhört glada att förbundsdirektionen nu har lyssnat på oss, säger Anna Galin, aktiv i RFSL Umeå och ledamot i RFSL:s förbundsstyrelse.

– De olika priserna har av många tjejpar upplevts som diskriminerande och det har känts som att familjer med två mammor inte har varit lika välkomna som andra familjer här i Västerbotten.

Med de nya reglerna erbjuds nu samtliga par som är i behov av assisterad befruktning tre subventionerande donatorinseminationsförsök och upp till två provrörsbefruktningar. Detta är färre försök än inom många andra landsting i landet, men ändå en förbättring i norrlandslandstingen.

Innan beslutet träder i kraft krävs också ett beslut inom respektive landsting. Dessa beslut väntas tas senare i höst.

Det är nu endast Östergötlands landsting som har en prisskillnad mellan olikkönade par och kvinnliga samkönade par när det gäller inseminationsbehandlingar.

– Vi kommer självklart att fortsätta driva att det ska vara lika prissättning också i Östergötland, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

– Lika tillgång till vård på lika villkor oavsett var i landet man bor och oavsett vem man lever med är en viktig principfråga.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.