Livsmedelsupphandlingar

Den som någon gång testat att genomföra en livsmedelsupphandling, tenderar att bara göra det en gång, för att sedan aldrig pröva igen. Detta fenomen beror på det ofta omfattande förarbetet innan själva annonseringen och det faktum att leverantörerna verkligen satt i system att överklaga för att sabotera för sina konkurrenter. Fenomenet är självfallet lika vanligt vid upphandling av byggentreprenader, men har på senare år blivit ett särskilt stort problem i just livsmedelsupphandlingar. Ytterligare problematik i dessa upphandlingar är att de underbud som leverantörerna ofta anger urholkar den kvalitet som beställarna egentligen efterfrågar.

För att komma tillrätta med detta har en del kommuner börjat testa mer innovativa utvärderingsmodeller och förfaranden. Ett exempel på detta är att använda sig av ekonomiskt mest fördelaktiga anbud med ett förutbestämt pris, vilket innebär att Upphandlaren bestämmer, efter ganska  omfattande analyser, vad priset skall vara för exempelvis en måltidsupphandling. Priset är då lika för samtliga leverantörer som då tävlar om vem som kan leverera högst kvalitet i förhållande till de krav som stipulerats i förfrågningsunderlaget. Ytterligare ett sätt som exempelvis Lund framgångsrikt använt sig av, är tillämpa s.k. strimlad upphandling för att på så sätt få med så många små företag från orten som det är möjligt. När de nya upphandlingsdirektiven träder i kraft kommer det också bli lättare att ställa kvalitetskrav än vad  som enligt dagens LOU (2007:1091) är tillämpligt.

 

I utfrågningen av Annie Lööf i torsdags, satte verkligen centerledaren huvudet på spiken kring den paradox som råder i livsmedelsupphandlingarna. Vilken är, gärna kvalitet och närodlat men till det absolut lägsta priset ni leverantör kan uppbåda. Trots den skarpaste djurskyddslagstiftningen i hela EU, har beställare än så länge varit förvånansvärt snåla med att just ställa kvalitetskrav.Varför det är så har redovisats i texten ovan, men det är olyckligt att kommunerna inte riktigt ännu vågat  låta upphandlarna använda de mer innovativa upphandlingsmetoderna.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.