thenor

Frihet är det bästa ting som sökas kan all jorden kring

Vad ska vi ha en opposition till?

I ett inlägg här intill uttrycker bloggaren sin glädje över ett spontant tillrop, från en ”ledande representant” från oppositionen, om samverkan i budgetarbetet. Bloggaren, Magnus Johansson, uttrycker förhoppningar om en process där oppositionens vice ordföranden tillsammans med majoriteten deltar i samverkan för en gemensamt framlagd budget.  Bakgrunden är kommunens ekonomiska situation, i mycket skapad, i andan av den eufori vänstermajoriteten erfor efter 2010 års osannolika valframgång. Framgången innebar att man ansåg ”sej vara self nok” och oppositionen kördes över med en överlägsen attityd. När jag nu läser inlägget om samverkan erinrar jag mig en historia jag hörde i min barndom och vid den tid när fortfarande huvudstaden stod för den tydligaste markören för framgång och värdslig upphöjelse. Likaså stod huvudstadens innevånare för en modern och sofistikerad personlighet värd att eftersträva för varje glesbygdsbo. En nedsättande attityd från storstadens representanter var mångas upplevelse. Nåväl, efter någon av de slingrande och smala grusvägarna i 50-talets Jämtland tuffade den gula mjölkbilen på utan någon som helst möjlighet för bakomvande bil att ta sig förbi. En bilist med registerbokstaven A tutade irriterat och ville förbi. Efter en lång tids tutande släppte chauffören fram bilisten som i rivande fart körde förbi. Ett antal kurvor längre fram nådde mjölkbilen storstadsbiblisten. Bilen låg nu på taket och vid sidan om stod föraren och vädjade om hjälp att ta sig vidare. Busschauffören kunde inte låta bli att retsamt fråga; ”Håll du på å smörj bromsa?” Bussföraren blir nu den som med sitt praktiska kunnande tar ledningen och hjälper den snobbige gamängen vidare.

Läsaren inser lätt anekdotens koppling till inlägget om samverkan. Troligtvis inbegriper inte inviten något chaufförsbyte som leder en räddande insats. Bärgningen av fordonet ska självklart ledas av ”dikesköraren” själv men med hjälp av tillskyndande händer som skjuter på där bak. Bilen ska vändas på rätt köl igen och ställas på vägen för fortsatt färd i den ursprungliga riktningen.

Det finns här några saker som måste beaktas beträffande bejakande tillrop om hjälp: Om än den ”högste företrädare för oppositionen” deklarerat vilja att ”skjuta på” så består oppositionen av fyra partier med bevarad integritet och beslutsrätt huruvida man väljer politisk väg. Det fanns inga som helst förutsättningar att ett sådant samråd hade kunnat förankras, beträffande samsyn, innan frågan om hjälp kom upp.”Högste företrädaren” kan här enbart tala för sig själv. Den demokratiska processen måste ha sin gång och i detta fall har partiledningarna att var för sig fatta besluta och först därefter kan oppositionen diskutera gemensam färdriktning inför den kommande mandatperioden. Kristdemokraterna kommer i början av nästa vecka att ta ställning till budgetens processande.

Om inviten innebär en gemensam budget, utarbetad och stödd av samtliga partier, inställer sig några frågor? Vilken roll ska i så fall oppositionen spela framgent? Opponerande partier har låst sin huvudsakliga och demokratiska roll om man vid en framlagd budget agerat i en storkoalition. Vår demokrati bygger nämligen på en opposition som granskar och kritiserar majoritetens beslut. Man brukar beskriva vår demokrati som en ”konstruktiv konflikt” med betoning på ”konstruktiv”. Den samsyn som kan avses i inviten skulle innebära ett svek mot alla de som röstat på oppositionens partier med den underliggande förhoppningen att ett nytt styre skulle etableras i Vilhelmina. Jag kan svårligen tänka mig att väljarna genomgående tänkt sig ett uppgående i en vänstermajoritet där all opposition utraderats i den sorts samverkan som inlägget antyder. Nej, den nya majoriteten med s och v samt brobyggaren BB har deklarerat sin vilja att leda kommunen de närmaste fyra åren. De må också då lägga fram en budget som de bedömer vara den bästa i nuvarande läge. Den mest övergripande ambitionen kan inte vara att endast hålla sverigedemokraten Erik Axelsson på armlängds avstånd? Det väsentligaste måste trots allt vara att ta det fulla ansvaret för kommunens framtid i kraft av den majoritet man skapat.

Som opposition kommer vi att granska majoritetens förehavanden i enlighet med vad som är vårt demokratiska uppdrag och även detta med kommunens bästa för ögonen. Den fortsatta färden har hur som helst startat olyckligt. Den nya majoriteten har startat med ytterligare ett skadat och sårat parti. Detta inger oro inför den fortsatta mandatperioden och grundlägger icke ett förtroendefullt brobyggande. Den vädjan om hjälp med kommande budget, när troligtvis ”ladan är barskrapad”, har icke börjat förhoppningsfullt om än tonläget just nu är lent och vädjande. Jag kan i KG:s kommentar, likväl som i hans härförleden dikterade pressmeddelande, läsa ett erkännande om gångna fula knep och illa valda ord. Utfallet av denna mandatperiods initialskede vittnar om ett taktiserande som redan skadat och sårat. Broar byggs inte med sårade partier längs färdvägen. I detta fall liknar, sorgligt nog, början av denna period den start som skedde 2010.

7 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Hej ordförande Ronny !
    Samverkan mellan styrande majoritet och opposition är en delikat affär och man ska nog passa sig för alltför långt driven intimitet.
    Anledningen är ju densamma som ifall åklagare och försvarsadvokat skulle göra upp om skuld och straffutmätning utan rättegång, då bleve domarrollen helt överflödig.
    I fullmäktige är det väljarna som utgör domarkåren och jag ser det som oppositionens uppgift att leta fram alla alternativ till det majoriteten ämnar genomföra. Ur alla dessa alternativ ska så den öppna debatten leda fram till att det bästa ur alla förslag vaskas fram till beslut.
    Om vi hastar fram överenskommelser, som sedan alla gemensamt blir tvungna att ställa sig bakom, då avstannar den kritiska prövningen och även omprövningarna försvåras av gjorda åtaganden om ansvar för ett enda alternativ.
    Är ekonomin i sådan kris att majoriteten anser sig oförmögna att klara uppgiften, bör de lämna över till oppositionen att försöka. Om även oppositionen går bet återstår alternativet med expeditionsministär, där man letar fram de mest kompetenta ur både tjänstemannakadern och bland politikerna och ställer demokratin åt sidan under en övergångsfas. Men jag kan inte se att vi är i det läget ännu.

    Jag tror vi ska vara försiktiga med alltför vidlyftiga avsteg från den demkoratiskt offentliga process som utgår från att parterna möts i öppna förhandlingar i fullmäktige, där vardera majoriteten och de olika opponenterna gör sina olika mål och medel tydliga för väljarna som betygsätter vart 4:e år.
    Men vi ska som sgat dryfta allt detta i kommande styrelsemöte så att vi får en mer fullödig belysning av frågan. Vidare kommunicerar jag som gruppledare frågan med våra medlemmar, så att ingen viktig aspekt förbises.

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Tack för viktiga kompletterande bilder av det jag försöker formulera i mitt inlägg.Man noga överväga huruvida och när ett samarbete sätter den kritiska granskningen åt sidan. Demokratin lever så länge en öppen och offentlig prövning av ett framlagt förslag kan göras. Samverkan i den meningen kan betyda att medborgarnas bästa ligger i att framlagda förslag kritiseras av en grupp oavhängig majoriteten. Sen ligger det logiska i att klarar inte en majoritetsbildning av sitt uppdrag bör den lämna uppdraget till en ny konstellation. Det ligger en omistlig demokratisk princip i det tvåblockssystem våra västliga demokratier uppvisar. Maktfullkomlighet bildas lätt när en dominerande majoritet skapas. Med mitt inlägg vill jag betona två saker; dels oppositionens betydelse för demokratins hälsa och den blindhet för politisk hederlighet som visats i den benämnda ”blocköverskridande” samverkan som nu upprepas i den nya majoriteten.

  2. Gunder Lindgren

    Med en gemensamt lagd budget finns en stor fara och det är om budgeten spricker och väljarna vill utkräva ansvar för budgeten är det enkelt för den sköra majoriteten att säga ” men vi var ju överens” och därmed styra över ansvaret och skulden på oppositionen, vilket då kommer att innebära att , som ni påpekar, oppositionens roll som granskare av makten försvinna.
    Den nuvarande majoriteten har tagit makten och inte givits den av väljarna och då bör majoriteten göra sin egen budget.
    Oppositionen har en viktig roll, dels som granskare men även som en motpart med egna lösningar. Skulle alla problem lösas med gränsöverskridande lösningar kommer det att innebära två saker som jag ser det. Dels kommer väljarna att sluta bry sig om hur de ska välja i fortsättningen. ”Allt blir ändå lika”. Dels kommer mer tid för samförståndslösningar krävas och även som en tredje situation. Fullmäktiges roll kommer att minimeras. Alla beslut kan tas bakom stängda dörrar i förhandlingsrummen.
    Vi borde istället öppna upp även kommunstyrelsens möten och inte enbart fullmäktigemötena. Demokratin ska vara transparant så att medborgarna kan även mellan valen påverka i den demokratiska processen.

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Har varit borta några dagar och inte kunnat svara förrän nu. Jag måste säga att det är en mycket klargörande konklusion du drar av idén om en gemensamt framlagd budget. Vi har denna afton haft ett sammanträde med styrelsen för kristdemokraterna och fastställt att konstruktivt delta i diskussionerna om kommunens framtida ekonomi men att inte delta i någon gemensamt framlagd budget. Spänsten i den lokala demokratin skulle punkteras om oppositionen sammansmälter med majoriteten i en gemensam budget. Jag är också, som du påpekar, helt övertygad om att väljarna skulle sluta bry sig om endast ett förslag föreligger. I majoritetens uppdrag ligger att lägga förslag i kraft av sin majoritetsställning. Behöver man hjälp av även oppositionen för att klara av att lägga fram en budget så har man själv underkänt sin förmåga att ”regera” och ska i så fall göra det enda raka, nämligen att lämna över till oppositionen att styra. Tack >Gunder för dina insiktsfulla synpunkter.

  3. Kenneth Hellberg

    Toni, rent demokratiskt ska SD inte ha speciellt mycket att säga till om….det blev ju bara ett mandat. Att göra sin röst hörd, ja men att vara vågmästare med ett mandat, nej.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.