thenor

Frihet är det bästa ting som sökas kan all jorden kring

Världens äldsta kommunikationsprogram

Förmodligen associerar du till ett internetbaserat program a la 2000-talet. Men så är det inte, men programmet blev långt före internet en viral succe. Hastigheten på spridningen måste dock sättas in i sitt historiska sammanhang för att man ska förstå dess enorma effekt. Vi firar pingstdagen i morgon och dess yttersta bakgrund handlar om vad som hände i Jerusalem någon gång mellan åren 30-33 enligt vår tideräkning.

Pingstdagen brukar anges som den kristna kyrkans födelsedag eftersom pingstundret blir avstampet för att organisera kyrkor och missionerandet både inom och utanför Palestina. Människor representerande flera språk är samlade den första pingstdagen för att fira den judiska högtiden Shavuot. Den firades till minne av budorden tillkommelse och Mose möte med Gud på berget Sinai. Judar från flera språk och länder runt Medelhavet hade enligt traditionen samlats i Jerusalem. De jesustrogna var samlade pingstdagsmorgonen och gör då en kraftfull erfarenhet av Guds närvaro. ”Tungor av eld”, eldslågor, blir den bildmässiga beskrivningen av den remarkabla erfarenheten som jesusanhängarna gör. Kommunikationssvårigheterna upphävs i samma stund. Alla förstår varandras språk och talar andras språk. Det som händer står i diametral motsats till språkförbistringen vid byggandet av Babels torn, en händelse som sker i gammaltestamentlig tid och som berättas i första Moseboken. Just denna händelse har fått stå som modell för kommunikation som inte sker och där främlingskap och missförstånd blir resultatet.

Det som händer pingstdagsmorgonen förändrar Petrus och de troende på ett anmärkningsvärt sätt. För att använda modernare termer så förvandlas skaran till ”matchvinnare” och blir fullständigt ”fokuserade” på uppgiften att ”gå ut och göra alla folk till lärjungar”. Inte ens hot, våld och död hindrar den lilla skaran längre. Samma dag ansluter sig hela 3000 personer till den alldeles nyfödda kyrkan. En folkrörelse föds denna dag och gör ett segertåg över hela världen. Det är en fredsrörelse som startar denna dag. Alla nykristna är radikalpacifister och möter våld med bön, sång och medmänsklig värme. Allt i enlighet med sin Mästares ord att älska sin ”nästa”. En samtida romare skriver ”se hur de älskar varandra”. Omkring år 300 e. kr. är kristendomen majoritetsreligion i det väldiga romerska riket. Konstantin den Store blev den förste kristne kejsaren. År 313 förbjöds förföljelsen av de kristna. Han samlade också kyrkoledare år 325 till det s.k. konciliet i Nicae som kom att få favoriserande betydelse för den kristna kyrkan. Dagens Istanbul är faktiskt grundad av kejsaren och fick då hans namn Konstantinopel. Den kristna kyrkan räknar idag ca 2300 milj medlemmar och är världens största religion. Kyrkan växer idag snabbast i Kina och på den afrikanska kontinenten. Inte dåligt med tanke på den vacklande och spröda begynnelsen.

Vad kan vi lära av detta; jo att inget är omöjligt! Den goda visionen kan bli verklig händelse om den bärs av eldsjälar. ”Tungor av eld” kan skapa ”eldsjälar” som betvingar allt motstånd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.