Sonja(s) blogg

Vård- och omsorgscollege

Idag har jag varit på en spännande högtid. Det har firats att Vännäs, Robertsfors och Umeå har blivt ett certifierat vård och omsorgscollege. Det var många människor som samlats i landstingets fullmäktigesal för att höra på tal och underhållning. Det var säkert drygt 200 personer där.

Vård och omsorgcollege gör att vårdutbildning kvalitetssäkras och anpassas till verksamhetens behov på ett bättre sätt än tidigare. Det satsas också på fortbildning och fördjupning på både gymnasie- och universitetsnivå..

Att vi nu har blivit certifierade är inget som kommer av sig själv utan det kräver engagerade människor som har arbetat under en lång tid. Jag vill rikta ett stort tack till alla beröda. Utan er hade vi inte blivit godkända.

Sedan vill jag säga lycka till, till alla som nu skall omsätta allt i praktiskt arbete.

Jag hoppas att det skall leda till att det är fler som inser att det är ett kvalificerat, roligt  och intressant arbeta att bli undersköterska. Att det är många, både ungdomar och äldre som söker sig till undersköterskeutbildning. Ni kommer att behövas.

Som ett exempel på den bredd av arbetsuppgifter som man kan göra som undersköterska visades en teater som personer i handikappomsorgen framförde, Gruppen kalllar sig för Rebellteatern och det är undersköterskor som handleder verksamheten. Det var jättekul att se. Såg ut som man hade kul på scenen också.

Det finns nog inget yrke som kommer så nära ens egen person som undersköterskan eller vårdbiträdet. Jag tror att alla kommer antingen själv eller genom någon nära anhörig att någon gång under livet vara i behov av hjälp av en undersköterska eller vårdbiträde. Då vill vi bli bemötta professionellt och kvalificerat.

 Därför är jag glad över att vi nu har vård- och omsorgscollege som bidrar till att höja kvaliten vad gäller utbildningen. Det kan sedan kanske även bidra till att yrkets status höjs vilket också är väldigt viktigt.

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>