Sonja(s) blogg

Vinster i välfärden

Idag skriver DN om Stefan Löfven åsikter om vinster i välfärden. Han ger tydligt besked hur han tänker och hur partiet vill hantera frågan.

DN skriver så här :

"Han avfärdar möjligheten att sätta ett tak för hur stora vinster företagen får ta ut. I stället vill han begränsa överskotten genom större öppenhet i bokföringen. ”Det ska tydligt gå att se hur skattebetalarnas pengar används”, säger Stefan Löfven. "

"En mer öppen bokföring kommer enligt Stefan Löfven att leda till bättre beslutsunderlag för så väl medborgare som de lokalpolitiker som upphandlar tjänsterna. Ser folk vad pengarna används till pressas även vinsterna ned, tror S-ledaren.

– Tvingas du redovisa per enhet, kommer du att tvingas redovisa de inkomster och kostnader du haft, exempelvis personalkostnader och materialkostnader. Då kommer inte de här vinsterna att kunna uppstå, säger Stefan Löfven."

Jag tycker att tanken verkar bra. Min grundinställning är att skattepengar ska gå till välfärd och inte till vinster i privata fickor men jag kan också se och förstå att systemet som vi har idag är svårt att ändra på. Vi måste på något sätt hitta en lösning som är hanterbar. Detta skulle kanske kunna vara en lösning.

Läs artikeln här : http://www.dn.se/ekonomi/lofven-kraver-att-vinsten-redovisas-i-detalj

Dessutom sägs det i artikeln att meddelarfriheten i skattefinanserad  privat verksamhet ska förändras så att den blir densamma som i kommunal verksamhet vilket jag tycker är en självklarhet och borde ha varit genomfört för länge sedan.

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Samir

    Klart vinst i välfärden ska förbjudas och jag är övertygad om att S-kongressen kommer gå på den linjen också. Nästan alla jag känner inom partiet förstår att vinstintressen är oerhört destruktiva.

    Svårt att ändra på? Mja, inte särskilt.

  2. jerome

    Kan man godta profit som du tydligen tycker verkar vara ok, dvs Lövens förslag?? Kommer man inte då som demokratisk socialist att tänka och fungera som en borgare??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.