Sonja(s) blogg

Grattis Kommunal

Skönt att man kommit överens om ett avtal för Kommunal. Man säger att man är överens och alla är nöjda. Det är bra, men det finns mycket mera att göra innan alla de som arbetar inom Kommunals områden får den lön de förtjänar. Och får de arbetsvillkor som är värdigt svensk arbetsmarknad.

Det är inte okej med delade turer och små tjänstgöringsgrader. I Vännäs erbjuder vi heltid till de som vill men vi har inte haft möjlighet att plocka bort delade turer. För att göra det så behövs mera pengar till vården.

Under ett antal år så har vi hela tiden tvingats till besparingar som gjort att vi varit tvungna att mera och mera effektivisera scheman för den personal som jobbar. Det har också inneburit att det alltid är högt tempo som i sin tur gör att det är stor risk för att man inte orkar med sitt jobb och tvingas att sjukskriva sig.

Om man ska höja statusen för vårdjobb så måsta man få till ännu bättre avtal än vad man skrivit på idag. Men då måste också regeringen ta frågan på allvar och se till att kommunerna får ekonomiska resurser till det.

Som det är nu så vill man så gärna att alla ska få vettiga löner men samtidigt så vet man att om det blir höga avtal så måste man hitta pengar någonstans inom kommunens verksamhet för att betala det.

Högre lön och bättre villkor för Kommunals medlemmar och höjda statsbidrag till kommunerna är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta ge bra vård.

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Jah tycker det är pinsamt när Socialdemokratiska politiker tvingar ett låglöneförbund som Kommunal att hota med stridsåtgärder för att kvinnorna ska ens hålla jämna steg med männen i löneutvecklingen!

    Dessutom blir det ännu mer pinsamt när samma socialdemokratiska politiker tvingar Kommunal att skriva på et avtal som gör att kvinnorna i Kommunal faktiskt halkar ännu länge efter männen!

    Vad hände med er socialdemokraters fina tal från parti-kongressen om låglönesatsningar?

    Tacksam för svar.

  2. Sonja Eriksson

    Svar till Åsiktsmaskinen (2013-04-29 10:00)
    jag undrar om du är medveten om vem som sitter på regeringsmakten, dvs pengarna. Inte är det socialdemokraterna i alla fall.
    Det vi sa på partikongressen kan vi bara genomföra om vi får majoritet vid nästa val. Nuvarande regering är mycket tydlig med att de inte vill satsa på låglönegrupper. De vill istället öka klyftorna, dvs satsa på skattesänkningar för de med höga löner.

  3. Åsitksmaskinen

    Tack för ditt svar.

    Dock verkar du inte vara medveten om att det sitter socialdemokrater i SKL. Både i SKLs ledning samt i SKLs förhandlingsdelegation.

    Dessa socialdemokrater har genom sina beslut sett till att öka löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

    Hur hänger detta ihop med era fina tal från kongressen?!

  4. Åsiktsmaskinen

    Fast dessa Socialdemokrater gjorde ju inte många fingrar för att stödja Kommunals krav, eller hur?

    Inte en enda av dessa socialdemokrater gick ut och stödde Kommunal i avtalsförhandlingarna.
    Hade de gjort det hade Kommunal känt stöd och orkat hålla emot hårdare.

    Socialdemokratiska politiker har tvingat ett låglöneförbund som Kommunal att skriva på ett löneavtal som gör att löneskillnaderna mellan män och kvinnor de närmaste tre åren kommer öka.

    Du verkar tycka att det är okej eftersom du försvarar det hela.

    Pinsamt av någon som kallar sig socialdemokrat!

  5. Sonja Eriksson

    Svar till Åsiktsmaskinen (2013-05-02 14:42)
    Som du förstår så håller jag inte med om din beskrivning. Dina slutsatser känns något konstiga utifrån hur vår modell om avtalsförhandlingar går till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.