Sonja(s) blogg

Minska personalbemanning?

Vid måndagens fullmäktige diskuterades den ekonomiska rapporten för de 8 första månaderna för året. Där redovisas att Vård och omsorgsnämnden har ett prognostiserat underskott på 6,4 miljoner för 2017. Ett stort underskott som beror på kraftigt ökade behov inom äldreomsorg och individ och familjeomsorg.

Det är en ansträngd situation för hela kommunen vad gäller ekonomin, det finns inget överskott någon annanstans som kan täcka underskottet. Vi är en växande kommun vilket är väldigt roligt men det kostar också att växa.

Vård och omsorg har arbetat för att kunna minska underskottet för 2017 samt påbörjat budgetarbetet för 2018. I det arbetet så landar nämnden i att vi inte klarar att få en ekonomi i balans varken för 2017 eller 2018. Då fick jag som ordförande ett uppdrag från nämnden att lyfta frågan till kommunstyrelsen som sedan lyfte frågan till kommunfullmäktige.

Beslutet i KF blev att det ska göras en handlingsplan med förslag på åtgärder. Den handlingsplanen ska handla om hela kommunens ekonomi. Målet är att hitta åtgärder som långsiktigt ska ge en ekonomi i balans inte bara för vård och omsorg utan för hela kommunen.

Centerpartiet tillsammans med Kristdemokraterna yrkade att vi redan nu på KF skulle föregå den handlingsplan som ska göras och besluta om att inte minska personalbemanningen med 5%. Övriga partier i KF tyckte att vi måste seriöst göra en utredning och se vad den ger innan vi tar beslut.

Precis som vi alltid gör när vi tar beslut. Genomarbetade underlag först med förslag till åtgärder och konsekvensbeskrivningar, sedan beslut.

Det betyder inte att vi vill minska personalbemanning i vården. Det är just för att vi inte vill minska personalbemanningen i vården som jag har lyft frågan till KS och KF. Det är den väg jag som ordförande har att gå när vi ser att vi kan inte göra mera neddragningar utan att kvalitéen blir lidande.

Det är viktigt att vi tar den demokratiska processen på allvar och följer gängse arbetssätt.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. Michael Rönnlund

  Man blir förbannad nät man hör alla dessa ord som balans och underskott i ekonomin. Ni kommunpolitiker ser till kommunens ekonomi men för att förstå hela bilden varför nedskärningar sker inom vård och omsorg måste man se till hela Sveriges ekonomi och vart skattemedel tar vägen. Att snävt enbart se på den kommunala sektorn är bedrägligt och säger lite om vart alla skattemedel tar vägen och används.

  Ni socialdemokrater accepterar att över 50 miljarder varje år av skattebetalarnas pengar går till rika villa- och bostadsrättsägare i bidrag som ränte- och ROT-avdrag, Ni och moderaterna vägrar sänka dessa förmånliga bidrag till dessa rika. Det är självklart att det fattas pengar inom vård och omsorg då skattemedel används på ett sådant oseriöst sätt.

  https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag

  http://www.dalademokraten.se/opinion/ledare/rot-framforallt-bidrag-till-hogavlonade-i-villa

  Om ni vill ha mer pengar se då till att dessa helt vansinniga bidrag till rika upphör. Det skulle göra ert jobb betydligt lättare.

  Det är förvånansvärt att ni sossar försvarar dessa enorma bidrag till rika.

  • Sonja Eriksson (inläggsförfattare)

   Jag är en kommunal politiker och min uppgift är att arbeta för medborgarnas bästa utifrån de förutsättningar som vi har i kommunen. Vi har en budget att förhålla oss till och den måste gå ihop. Vi kan inte ha högre utgifter än vi har inkomster. Storleken på den budgeten kan jag inte göra något åt. Vill du medverka till förändring vad gäller de beslut som regeringen tar så föreslår jag att du vänder dig till någon av våra riksdagsledamöter eller direkt till regeringen.

   • Michael Rönnlund

    Mitt inlägg handlade om ekonomiska orsaker till varför ni måste vända på varje krona och att personal inom värd och omsorg går på knäna.

    Du röstar på socialdemokraterna så ta ansvar för vad ditt parti står för.

    Att prioritera dessa enorma bidrag till rika villa- och bostadsrättsägare är ditt partis politik.

    Det får negativa ekonomiska konsekvenser på kommunal nivå.

    Att bara se på det kommunala ekonomiska planet säger ingenting då man synar ditt partis ekonomiska prioriteringar på riksdagsnivå.

    Så sossarna på riksdagsnivå ligger bakom att den kommunala ekonomin är kärv och att personal inom vård och omsorg går på knäna. Där har du den verkliga orsaken.

    • Sonja Eriksson (inläggsförfattare)

     Det har inte gjorts så stora satningar på välfärden som nuvarande regering gör på väldigt länge. Under borgarnas 8 år blev det en enorm överflyttning av pengar till de som redan har det bra. Att vända den skutan tar tid och jag är stolt över vad som regeringen gjort hittills. Man ska aldrig glömma att vi har en minoritetsregering vilket innebär att vi kan inte alltid få igenom de beslut vi vill. Regeringen har via samarbete ändå fått igenom många bra saker. Självklart skulle jag önska att det vore lättare att få genomslag för vår politik men som det är nu när vi hela tiden riskerar att bli nedröstade så blir det inte alltid som man vill.

     • Michael Rönnlund

      Visst har det gått till det bättre, det håller jag med om.

      Men nu är det så att Socialdemokraterna tillsammans med moderaterna är de enda partier i Sveriges riksdag som vill behålla bidragen till rika villa- och bostadsrättsägare. Därigenom för man över skattemedel från svaga grupper till rika. En omvänd Robin Hood effekt. Pengar som behövs tex i Vännäs kommun.

      Magdalena Andersson säger jag citerar -

      – Problemet är att nu sitter barnfamiljer som just köpt sin första bostadsrätt och kanske har räknat med de här avdragen. Jag tycker det är viktigt att inte lättvindligt ändra villkoren för familjer som fattat det kanske största beslut man fattar i livet, säger Magdalena Andersson.

      Det Andersson inte säger är att hon försvarar rikas möjlighet till fortsatta enorma bidrag till räntor. Som tidigare sagt, 85% av alla ränteavdrag går till rika. Hur kan det vara Socialdemokratisk politik?

      De största ekonomiska orättvisorna behåller ni Socialdemokrater när det idag finns en majoritet i Sveriges riksdag för att ta bort dem. Bara köra över moderaterna så är rättvisan på plats. Men det vill inte dagens socialdemokratiska riksdags politiker.

      Det säger det mesta om vilka dagens socialdemokrater värnar om. Inte är det de med svag ekonomi.

     • Sonja Eriksson (inläggsförfattare)

      Det är din bedömning. Som du förstår så håller jag inte med.

     • Michael Rönnlund

      Du håller inte med vad? Att finansministern är emot ett borttagande av ränteavdragen?

      Skånes socialdemokrater utmanar finansminister Andersson när de vill fasa ut ränteavdragen

      https://www.sydsvenskan.se/2016-08-22/s-skaningar-pressar-finansministern-om-ranteavdraget

      Det innebär att Magdalena Andersson försvarar att 85% av ränteavdragen (från skattebetalarna) går till rika. Hon vill ha kvar dem, hon och moderaterna.

      Måste säga att jag blir förvånad att du inte är medveten om vad din egen finansminister tycker i denna fråga.

      Dessa skattemedel till rika villa- och bostadsrättsägare skulle göra mycken nytta när kommuner som Vännäs ska fördela pengar inom sin budget.

  • Sonja Eriksson (inläggsförfattare)

   De pengar som vi får/fått från migrationsverket räcker. Ensamkommande ungdomar har inte kostat kommunen något utan har istället bidragit med arbetstillfällen och skatteintäkter via dem. Om du läser handlingar från VON, KS, eller KF så får du alla siffror. Det är offentligt och tillgängligt för alla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>