Hur mycket kan man ändra sin kavaj hos sömmerskan? Bloggserie del 2

I förra inlägget i denna bloggserie beskrev jag hur jag tänker när jag är inne på Second Hand-butiker för att hitta mig en riktig kvalitetskavaj. I detta inlägg utgår jag från att jag, utefter alla premisser i del 1, nu har hittat det jag sökt. Därför tänkte jag nu istället dela med mig av hur jag tänker kring eventuella korrigeringar som jag ofta behöver göra samt vilka korrigeringar som är möjliga att göra hos sömmerskan.

 

Det som står absolut överst på prioriteringslistan ur storlekshänsyn när jag införskaffar mig en kvalitetskavaj, egentligen oavsett om det är på Second Hand eller ej, är att den ska sitta bra över mitt axel- och bröstparti. Det är egentligen det som är grunden till helheten och det mitt intryck av storleken baseras på. Att korrigera axlarna på en kavaj är det absolut svåraste ingrepp för en sömmerska att göra. På grund av att det är det svåraste ingreppet, är det även detta ingrepp sömmerskan tar som allra mest betalt för. Därför vill jag undvika att det ska behövas för att kavajen ska sitta bra!

 

Storleken.

DSC_2664

På min högra arm ser man förhållandevis väl hur jag vill ha ärmlängderna på skjorta och kavaj.

Till att börja med är det bra att veta att kavajen kan ändras så länge den är tillräckligt nära ens egen storlek. Helst bör den vara som högst en storlek större än vad man har och absolut inte en storlek mindre än vad man har. Jag själv brukar i de allra flesta fall ha ungefär storlek 50.

 

Då jag personligen har något större axel-, och ryggparti i förhållande till min midja och som sagt utgår från hur kavajen sitter över axel-, och ryggpartiet,  får jag allt som oftast låta sömmerskan göra mina nyinköpta Second Hand-kavajer smalare i midjan för att helheten ska bli så bra som möjligt. Detta görs i sömmarna som sitter på ryggen. Antalet varierar, men det brukar vara en till tre stycken. Delvis beroende på hur många sprund det finns.

 

En annan detalj jag emellanåt får korrigera på kavajerna är att göra ärmarna kortare i syfte att klocka och armband ska synas samt att skjortan ska få utrymme att sticka fram cirka 2 centimeter. Jag menar att skjortan, när du står med armarna hängandes längs med sidorna på kroppen, ska sluta just vid tumroten och att ärmarna på kavajen ska sluta ungefär vid handledskulan. Mät avståndet på dina handleder vet jag! Är det två centimeter?
Vissa ’förstå-sig-påare’ menar att kavajen egentligen ska komma ner ganska så mycket längre än så. Jag menar att ärmlängderna på tre så välkända och kunniga personer som Luca RubinacciRoberto Raro och Lalle Johnson får tala sitt tydliga språk.

 

 

 

 

 

 

 

DSC_2666

Kavajen på bilden har riktiga knapphål längst ner på ärmen. Precis som jag helst vill ha det.

I förra inlägget i denna bloggserie skrev jag bland annat att jag undersöker om knapparna längst ut på ärmarna är av det utförandet att de går att knäppa och knäppa upp eller om de enbart sitter där av visuella skäl när jag letar kavaj inne på en Second Hand-butik. Jag nämnde att jag föredrar det förstnämnda. Men en sak som är viktig att ha i åtanke är att det blir mer problematiskt att korta ärmlängden då knapparna längst ner på ärmarna är av det utförandet. Anledningen till detta består i att knapparna helt enkelt inte är flyttbara och att knapphålen inte går att sy igen på ett sånt sätt att man inte ser att det har varit knapphål där tidigare. Därför är det bara att låta en kavaj med de knapparna och med ärmar som behöver kortas till högre upp än knapparna hänga kvar i butiken. Tyvärr!

Lagningar.

Det är viktigt att man frågar sig om kavajen är trasig eller sliten! Vissa vill göra gällande att en lite småsliten och solblekt kavaj är snyggare än en sprillans ny sådan. Ett attribut främst kavajer i bomullsutförande kan åstadkomma. Att detta är snyggare är undertecknad beredd att hålla med om. Men det gäller i min mening främst udda kavajer eller kostymer med en casual känsla över sig.

Är den trasig eller är det bara en snygg patina och slitning?

Har kavajen spruckit eller gått sönder i en söm är det rimligtvis inga som helst problem att sy ihop sömmen igen. Skulle däremot kavajen ha spruckit mer än 3 centimeter rakt över en viktig och exponerad yta på kavajen är det bara att skrota den. Då tycker jag att den presumtiva lagningen blir för stor och påtaglig. Skulle det däremot vara så att en liten och diskret lagning, med identisk tråd som tyget, på den exponerade ytan skulle göra kavajen hel igen, får åtminstone jag lite samma känsla som med den småslitna och solblekta bomullskavajen.

Utbytbara detaljer.

Jag berörde det lite lätt i förra inlägget i bloggserien, men det tåls att upprepas. Knapparna i kavajen är hur enkla som helst att byta ut och är därmed en enkel detalj att ändra på för att ge kavajen en ny look.

Glöm bara inte att måttlighet är en dygd! De nya knapparna ska ge kavajen en ny look,  det kan handla om att till exempel byta ut bruna knappar till beige eller svarta knappar till gråa sådana. En lätt nyansskillnad mot hur föregångsknapparna såg ut är med andra ord det jag förespråkar. Knapparna bör alltså inte vara av typen neon-gula eller tomteröda. Det blir allt för mycket effektsökeri över det. Tycker jag.

Hoppas de två första inläggen har varit någorlunda lärorika. Om ni redan kunde allt hoppas jag att inläggen åtminstone varit inspirerande. Nu återstår det blott en del i denna bloggserie, i vilken jag kommer gå igenom hur jag gick tillväga rent konkret när jag köpte och gjorde om min senast införskaffade Second Hand-kavaj. Det kommer att komma såväl före-bilder som efter-bilder, samt andra tankar och reflektioner.

Ha det fint och SuitUp!

Rasmus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.