Sverige – ett mjukare samhälle

Många av oss sverigefinländare ställer sig en fråga åt sig själv: "Hur skulle det vara att bo i Finland efter många vistelseår i Sverige?" Det är ett flertal, som har flyttat tillbaka till Finland men återvänt till Sverige.

För mig blir den här tanken aktuell då och då, när jag lyssnar till nyheterna. I olika sammanhang märker jag att jag har faktiskt vuxit in i det svenska samhället.

I gårdagens nyheter berättades om protester. Folk är mot en vägplanering gjord av det nya kommunförbundet i Kauhava. Förbundet har planerat en ny väg mycket detaljerad utan att allmänheten kan ha några synpunkter.

I sådana sammanhang kommer det fram, att i Sverige har medborgarna större inflytande. Det skulle vara svårt för mig att återanpassa mig i Finland.

Jag kanske har blivit bortskämd :)

/Sasu

En kommentar

  1. (M)iljöboven

    Miljörasism är ett begrepp vi importerat från USA. Det innebär att motorvägar och giftiga fabriker oftast hamnar i fattiga områden, typ Akalla, medan miljön bevaras i de rika områdena, typ Danderyd.

    Att dra 6-filig motorväg genom folktäta och barnrika förorter i Stockholm är inga problem. Lite avgaser får de tåla.

    Förbifartleden i Stockholm är det största motorvägsbygget i svensk historia. Motorvägen beräknas kosta 30 miljarder kronor. Hälften betalas av staten. Du och jag ska lägga 15 MILJARDER till att låta trafiken förpesta barnrika och folktäta förorter. Kan du stoppa vansinnet?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>