If you got the money, I think it would be funny,

Allvarligt. 

 

Med osviklig journalistisk timing följer VK, åtminstone nätledes, upp gårdagens miserabla 0-1-förlust mot Ljungskile med att publicera någon sorts taxeringslista från fjolåret med överskriften "Så mycket tjänar UFC-spelarna". 

 

"UFC:s bäst betalda spelare Jonas Wallerstedt tjänade mer än dubbelt så mycket som UIK:s bäst betalda spelare Rita Chikwelu, som med sina 254 700 kronor hamnar på en fjärdeplats i Umeå FC:s löneliga."

 

Jag vet ju att ni förstår. Ni vet ju att Wallerstedt spelade i GIF Sundsvall – och delägde klädesbutik – ifjol. Att inte ett öre av de 541 200 kronorna kom från Umeå FC:s dystra klubbkassa. Ni förstår ju att Johan Larsson, 27, inte lyfter 338 400 enkom genom att runda Division I-ytterbackar (han kanske 2011 fick, säg, tio procent från sin ytterspringarverksamhet). Och det sista tvivlet om att dessa siffror skulle kunna vara rent fotbollsrelaterade borde väl rivas när "UFC-spelaren" Mattias Bergström – 38-åringen som då och då kommer för att prata Stryktips-idéer och agera tredjemålvakt – sägs lyfta 269 100 svenska riksdaler. 

 

Men folk i gemen. "Det är hemskt hur herrarna kan tjäna så mycket mer än damerna", hör jag hur det väses fram över vetelängderna i de lokala fikarummen. "Usch", fyller någon i. "Fy", mumlar någon. 

 

Så HÄR långt in i texten, just när jag tänkte skriva något om att "Seif och Marko är de bäst betalda fotbollsspelarna" noterar jag att det inte ens är siffror för 2011 som behandlas. 

 

Det är alltså 2010. Tjugohundrajävlatio. 

 

Då är ju inte ens Seifs, Markos eller Alis – eller för den del mitt dåvarande existensminimum – löner, som verkligen baseras på fotboll, relevanta. 

 

Men om UIK:s topplöner låg på samma nivå ifjol som 2010 så lär de ha haft åtminstone fyra-fem spelare som gått in som överlägsen etta i fjolårets UFC-löneliga. 

 

Men. Den journalistiska slutklämmen blir att "Caroline Jönsson, med sina 254 700 kronor, hamnar på en fjärdeplats i UFC:s löneliga". 

 

Jag har varit med vid ett otal diskussioner där slutklämmen varit, typ, att "folk tror ju att vi tjänar bra pengar på att spela fotboll" och att "det bästa vore om det kom fram hur väldigt lite vi tjänar jämfört med de vi möter i Superettan" där snittlönen ska vara 23 000 kronor i månaden.

 

Så slänger någon trött VK-arbetare iväg detta. Och jag vet ju, som sagt, att ni förstår, men, ja. 

 

Äh. Vi glömmer det där, lämnar inte över några Pulitzer-priser till Emma Klöfver och tittar istället på den videointervju med Kung Erik VK lyckades få ur sig efter matchen. 

 

… och sen tar vi nya tag med ett snabbt inlägg inför VF-Coachen som drar igång imorgon. 

Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. kola

    Bra rutet, Erik! VK jämför ju äpplen och päron som dessutom är ett par år gamla och därför ruttna. Skulle faktiskt vilja se en rättelse i onsdagens VK + på vk.se. Alternativt en uppföljning med snack med klubbcheferna och där saker och ting läggs till rätta. För den här sifferexercisen är ju direkt vilseledande. Läsarna luras!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.