Kommunens nya, moderna metoder!

Av , , Bli först att kommentera 2

Arbetsgivare som kräver ständig nåbarhet av sina medarbetare har ibland valsat runt i media som dåliga exempel. De arbetsgivare som kontaktar medarbetare och extrapersonal via sms och där jobbet ges till den som svarar först. Modellen tvingar arbetstagarna att ständigt vara nåbara, sova med mobiltelefonen under huvudkudden för att inte missa något viktigt sms. Det förekommer att arbetstagaren har så lite som 15 sekunder på sig att svara, för att inte gå miste om arbetstillfället…

Denna modell införs nu av Umeå kommun, bland korttidsvikarierna inom barnomsorg och skola. Sms- förfrågningar skickas ut till ett flertal personer och den som svarar först får vikariatet, enligt personal på kommunens Bemanningscentrum. Undrar om någon annan egenskap, eller kvalifikation, än snabbhet är intressant?

Jag kan inte tycka att detta är förenligt med dessa utdrag ur Umeå kommuns egen trycksak ”Medarbetarskap i Umeå kommun”:

”Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra till ett gott liv i Umeå och att skapa goda förutsättningar för dem som vill leva och verka i Umeå.”

”Du som är medarbetare är viktig oavsett var du jobbar.”

”Vi är redan bra, men vi vill bli bättre. Vi tror att du som är medarbetare vill utvecklas i ditt uppdrag och känna dig nöjd med din insats. Vi behöver hjälpas åt för att nå våra mål. Vi vill bjuda in dig till vår gemensamma utvecklingsresa.”

(ur inledningen till ”Medarbetarskap i Umeå kommun”, undertecknat av Stadsdirektörens ledningsgrupp)

Att det råder skillnad mellan fast anställd personal och löst folk, det är jag medveten om, men ständig nåbarhet (Hejdå livet! ;) ) och snabbast på knappen… Tveksamt!

Bli först att kommentera

OS- stjärnor vill förlänga barnens skoltid!

Av , , Bli först att kommentera 1

I ett offentligt brev kräver ett antal svenska idrottsstjärnor att svenska skolbarn får rätt till minst en timmes idrott om dagen. Detta skulle innebära att barnen skulle tillbringa mer tid i skolan än idag. Idag har barnen, enligt brevet, 80 minuter idrott i veckan. Detta vill man alltså ändra på och förlänga skolveckan med 220 minuter till, alltså 3 timmar och 40 minuter. Om man nu inte väljer att minska ner på undervisningstiden i något annat ämne…

Vilket ämne föreslår ni, idrottsstjärnor? :)

Läs brevet här!

Bli först att kommentera

”Våga säga NEJ!”

Av , , 1 kommentar 4

Att våga säga nej till omgivningens krav ses ju idag som ett sätt att ”säga JA till sig själv”, att bejaka sig själv ;)

Men, om man konstant säger nej till allt och alla i sin omgivning, finns det då inte en risk att man i stället begränsar sig själv och sitt liv?

1 kommentar

Detaljstyrning ;)

Av , , Bli först att kommentera 3

Ibland blir man förvånad över vilka saker folk väljer att kommentera, eller försöka styra sina medmänniskor i… Tänk er följande scenario:

Fikarast på jobbet. Personen bredvid er vid bordet sträcker sig efter en skiva knäckebröd och tar smörkniven och breder ett lager smör på mackan. En annan person vid bordet kan inte hålla sig: ”Jasså, du smörar på rikemanssidan, du…” (Sidan med de djupare groparna, alltså.)

Sagt med ett tonfall som verkligen antyder hur FEL smörgåsätaren gör! Vad är syftet? Att få dominera sin omgivning och få människor att må dåligt, skulle jag säga… Fler förslag? :)

Bli först att kommentera

Luftpartiklar

Av , , Bli först att kommentera 3

Idag säger man på nyheterna att luften i Umeå ”innerstad” är full av partiklar… Samtidigt försöker fransmännen förbättra luften i Paris, genom att försöka begränsa biltrafiken och erbjuda gratis kollektivtrafik. Udda datum får bilar med udda slutsiffra köra i innerstaden och jämna datum bilar med jämn slutsiffra…

Det här har provats förr i bl a Aten, Greklands huvudstad. Landets bilförsäljning fick då ett uppsving, eftersom många invånare ansåg att de hade behov av två bilar i familjen. En med jämn slutsiffra och en med udda slutsiffra… Få se om den franska bilförsäljningen skjuter i höjden snart?

 

Bli först att kommentera

Familjemys :)

Av , , Bli först att kommentera 2

www.skrattnet.se--matlagning-med-och-utan-barn--1360946332.jpg

Hoppas att alla får en trevlig, mysig fredagskväll!

Bli först att kommentera

”Fixa siffrorna!”

Av , , Bli först att kommentera 3

En arbetsförmedling i Skåne har avslöjats med att frisera arbetslöshetsstatistiken, för att framstå i bättre dager. Vad har den informationen på en nyhetssida att göra?

För många år sedan registrerades man inte som arbetslös om man råkade ha en ”vid- behovs- anställning”, alltså springvikariat. Då ansågs man vara deltidsarbetande och därmed kunde arbetsförmedlarna lägga den mappen åt sidan och ägna sig åt viktigare arbetsuppgifter…

Länk till artikel finns här!

 

Bli först att kommentera

Dåligt väder :(

Av , , Bli först att kommentera 2

Igår hann jag bara tänka ”promenad”, så hörde jag regndroppar mot fönsterrutan… Jag blir så less på detta väder! Regn var och varannan dag! I måndags var det dock soligt och då blev det en och en halv timmes promenad! :) Det var dock blankis, som i och för sig glänste väldigt vackert i solen, men jag halkade omkring och spände mig, så jag inte kunde gå ordentligt! Vid min ålder bryter man, förmodligen, lårbenshalsen om man trillar! ;)

Men, nästa gång jag går iväg ska jag ha broddarna i fickan, då slipper jag titta avundsjukt på de löpare jag möter och som varit smarta nog att inhandla ”icebugs”…

Bli först att kommentera

”Vad ska vi laga till middag?”

Av , , Bli först att kommentera 2

Jag har en fundering rörande den nya trenden att utesluta saker som gluten och laktos ur maten… Även människor som tål äta dessa saker väljer att utesluta dem, med följd att det kan vara svårt att få tag på råvarorna, för de som är intoleranta och verkligen behöver produkterna för sin hälsa…

Dagens mattips innehåller inget gluten, eftersom det är mandelmjöl i receptet. Jag använde dock vetemjöl, eftersom mandelmjölet var slutsålt i min butik och för mig fungerade det lika bra. Men, jag är fortfarande nyfiken på hur det skulle smaka med mandelmjöl, som ju har en lite ”nötigare” smak… ;) (Receptet är hämtat ur COOPs tidning ”Mersmak”)

 

Svarta bönbullar med mandel och koriander

Ingredienser

4 portioner

Tomatsås:

 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 torkade eller färska piri piri alt 1 röd chili
 • 0,5 dl olivolja
 • 1 strimlad gul lök
 • 500 hela eller krossade tomater, 1 burk
 • 1 msk strösocker
 • 0,5 tsk salt
 • 0,5 tsk svartpeppar

Bönbullar:

 • 800 g sköljda svarta bönor, 2 burkar
 • 1 finhackad röd paprika
 • 0,5 finhackad gul lök
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 1 dl hackad färsk koriander
 • 1 tsk kajennpeppar
 • 1 tsk salt
 • 2 ägg
 • 3 dl mandelmjöl
 • olja till stekning

Till servering:

 • 1 påse salladsmix

Gör så här

 • 30 minuter

Stek vitlök och chili i olivolja ca 5 min tills oljan tagit smak och färg. Plocka upp chilifrukterna och den ena vitlöksklyftan. Stek gul lök i samma olja ca 5 min, tills den mjuknat. Tillsätt tomater, socker, salt och peppar. Koka på svag värme under lock ca 15 min. Mixa ev såsen med en stavmixer.

Bönbullar

Mosa bönorna med en ballongvisp i en bunke. Tillsätt paprika, lök, vitlök, koriander, kajennpeppar och salt.

Rör ihop ägg och mandelmjöl i en annan skål och vänd ner det i bönblandningen. Blanda ordentligt och forma ca 20 stora bullar.

Hetta upp en stekpanna med olja och stek bullarna på medelvärme 7–8 min. Var försiktig med värmen, de bränns lätt. Höj ev värmen mot slutet för att ge bullarna extra färg.

Till servering

Servera bönbullarna med tomatsåsen och sallad.

Bli först att kommentera