Spenat- och laxpaj

 

Ingredienser
Beräknat för 4-5 portioner
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
3 msk iskallt vatten
 
Fyllning:
1  purjolök
300 g bladspenat
1-2 msk smör
1  fiskbuljongtärning
3  ägg
1 dl grädde
250 g kesella
3 dl riven ost
0,5 krm riven muskotnöt
200 g rökt lax i skivor
 
Gör så här:
Pajdegen. Mät upp mjölet i en skål. Lägg i smöret, skuret i små bitar. Finfördela smöret i mjölet med en gaffel, fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma degen till en rundel, lägg degen i plastpåse och låt den vila i kylskåp ca 10 minuter. Kavla eller tryck ut degen i en pajform ca 22 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen 30 min.
 
Sätt ugnen på 225?. Blöt och krama ur ett bakplåtspapper. Sätt formen i mitten av ugnen och förbaka tills den har fått lite färg, ca 15 min.

Fyllningen: Ansa, skölj och skär purjon i tunna skivor. Hacka spenaten grovt. Fräs purjon i smöret 2-3 min. Smula över buljongtärningen. Lägg i spenaten och rör om tills den mjuknar. Vispa sönder äggen i en bunke. Blanda dem med grädde, kesella, ost och muskot. Vänd ner spenat- och purjofyllningen och blanda väl. Smaka av.

 Lägg hälften av fyllningen i pajskalet. Lägg på laxskivorna delade i mindre bitar. Toppa med resten av fyllningen. Grädda i mitten av ugnen tills fyllningen har stelnat och fått fin färg, ca 40 min. Garnera gärna med färska örter.
 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.