Carlshöjd!!

Ja det är temat på dagens inlägg…..

Esox som på brannboll.nu i ett inlägg beskrivs som köplaget nr 1 är allt annat än ett sammansatt lag av brännbollsspelare från olika lag. Bortsett från tjejerna som varierat lite från år till år så består laget av ett gäng från Carlshöjd. Lars Mikaelsson, Magnus Nordström, Simon & Anton Knutsson, Markus Gry, Kalle(Vad han nu heter i efternamn) och Fredrik Bergström kommer alla från Carlshöjd. De flesta har gått i skola tillsammans på Carlshöjdskolan eller/och spelat fotboll i GCK.

Nu är lagmedlemmarna ca35 år gamla och utspridda över hela Sverige. Trots det har laget inte missat en brännbollscup sedan 1995. Det har blivit tre finaler med förluster mot Ume 69ers och två gånger BK Rel. Tre finaler utan vinst är Esox ensamma med i cupens historia.

Namnet Esox härstammar från mitten av 90-talet då laget inför en yra skulle välja ett namn och tog ett lexikon till hjälp. De bläddrade tills någon sa stopp och pekade på ett ord. Ordet var Esox lucius som betyder gädda på latin. De kortade ned namnet till Esox och ett av de mer klassiska lagen i cupens historia var skapat.

Den stora frågan när det handlar om Esox är om de någonsin kommer att få vinna cupen: Svaret är troligtvis nej. De har haft sina chanser och det är svårt att nå hela vägen fram då alget tränar oerhört lite. Det troliga är att Esox tillsammans med Vadå Fallskärmstennis blir det bästa laget som aldrig vann Brännbollscupen.

Här har vi Lars Mikaelsson, Fredrik Bergström och Anton Knutsson i Esox efter vinsten mot Dom Röda i semifinalen 2005.

Här har vi Esox på scenen efter deras tredje finalförlust.

 

Estamos en Celo eller bara Estamos som de heter nu för tiden kan vara det lag som lyckats bli seedade vid lägst ålder. 1999 när laget var 16 år gamla lyckades de efter ett oerhört hällregn att slå laget GONZOOZ och nå 16-delsfinal. Där uppstod dock ett problem då tre spelare i laget hade fotbollsmatch i pojkallsvenskan och inte kunde vara med längre. De hade aldrig trott att de skulle kunnat nå så långt som de gjorde. Detta gjorde att tre spelare lånade in och alget blev utslagna av De e Lungt.

Estamos har flera saker gemensamt med Esox. De härstammar från Calrshöjd, har gått i skola tillsammans och många har spelat fotboll i GCK. Det är därför de spelar med gammla klassiska GCK-tröjjor i yran. När laget började spela 1999 satt tröjorna bra men idag är de lite väl tajta här och där.

Året före att laget tog namnet Estamos en Celo hette de Låt oss bygga en bro. Då var det ett renodlat Carlshöjdslag vilket de sedan försökt håla.  Lagledaren Kalle Forberg bytte för några år sedan lag till Übermensch(Och vann Cupen 2009) och även några andra ursprungsmedlemmar har slutat. Laget har hållit hårt på Carlshöjd-temat och ersättarna har varit kompisar från just Calrshöjd eller yngre bröder till spelare i laget.

Idag består laget av Simon och Albin Grind, Peter Vedholm, Niklas Holmgren, Erik Nordgaard, Nils Hjelte och Axel Emmelin. Tjejer varierar och fixas traditionellt sista dagen innan cupen. Även Estamos har sina spelare utspridda över hela landet men samlas åter till varje års brännbollscup.

Lagets största framgångar skedde 2002 när laget nådde 8-delsfinal där På Bana1 blev för svåra och 2007 när laget nådde 8-delsfinal där Alf Purde blev för svåra. Gemensam nämnare för båda de åren är att de slagits ut tidigt året efter. 2003 var Esox skarprättare och 2008 var det Salming som slog ut det gula laget. Estamos har dock kämpat sig tillbaka till att bli seedade tidigare och i år blir det elfte gången laget deltar i cupen. I år som oseedade då det misslyckats att ta tillbaka den platsen efter Salmingförlusten 2008 och en misslyckad cup i lfjol. Brännbollsbloggen önskar Estamos lycka till i år!!

Namnet ja…Nils Hjelte i Estamos trodde sig kunna spanska och sa till de andra att Estamos en Celo betydde Vi är Brunstiga. De andra tyckte att det lät coolt och så blev namnet. Dock visade det sig att nisses spanska inte var så bra. Det korrekta översättningen för Vi är brunnstiga hade varit Estamos marrón que. Estamos en Celo betyder Vi befinner oss i värme.

Detta var den enda bilden bilden jag hittade på Estamos. Man ser den klassika GCK-tröjan och om inte jag ser fel är detta Erik Nordgaard. Bilden är från 2004.

Har ni några bilder på Estamos så att jag kan förbättra detta inlägg. Skicka då dessa till [email protected].

 

 

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Kalle

    En anekdot angående Estamos en celos namnval, är att det var bara en slantsingling som skiljde från att laget istället fått namnet ”Varför dog min mulatthamster?” Förlusten i Carlshöjdsderbyt mot Esox 2003 rankar jag, personligen, som min värsta brännbollsförlust någonsin. En match i extrem sidvind på finalbanan på universitetet som vi förlorade på en grov domartabbe, fan också!

  2. Jäger

    Enl Norstedts Spansk-Svenska ordbok från 1999 så betyder Estamos en celo vi är brunstiga. Backning på Spanskan där Gurra 🙂

  3. Lars Mikaelsson

    Härligt skrivet Gustav! Kan bara instämma i att vi inte är ett ”hopköpt” lag. Även Jon Rudolfsson ingår i stommen killar från GCK P-75 som varit med i Esox faktiskt ända sedan 1993. Vi missade seedning första två åren innan vi lyckades ta oss in i finrummet 1995, sammanfaller med Anton Knutssons (född 1978) första år i laget. Om inte minnet sviker mig tror jag vi har missat seedning 3 ggr 1995-2009 (Det var iof grymt nära mot Estamos 2003 oxå ;).
    Ironiskt nog har vi i år pga skador och barnafödande tagit in några nya namn.. vi ses på ängarna!

  4. Gustav Pettersson

    Kul att du kommenterar Lars. Ajdå jag glömde Jon och borde vetat att ni var med i cupen redan innan ni gick till kvartsfinal 1995. Sen angående att ha missat seedning. Om inte jag minns fel slog Ten and a Half ut er 1997 före seedning. Jag följde er då och minns det. Efter två raka finaler för er 99&00 slog Värsta Gänget ut er tidigt 2001 men sedan blir jag mer osäker. 2002 förblev ni oseedade men vem som slog ut er? hmm det vet jag inte??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.