Lagen som försvann och Pyromanerna

Först vill jag konstatera det roliga som hänt i att vi nu nu har 257 anmälda lag. Detta känns mycket bra och jag håller fast vi mitt mål på 418 som skulle innebära största cupen på 10 år. Lite tråkigt är dock att tjejcupen nu snart är fullsatt med sina 20 lag. Jag har kollat igenom gamla brännbollsbilagor och fann att 1999 hade tjejcupen 71 lag. 20 lag är för få. Till nästa år ska taket höjas och tjejcupen ska växa. Om jag får bestämma det vill säga. Den har haft 20 lag nu i fem år. Inte ett år till eller vad säger ni tjejer?

* * *

Många lag har kommit och gått i Bränbollscupens historia. Vissa som "Visst är det fint att älska med rödhåriga" glömmer vi aldrig medan andra lag hamnar långt bak i hjärnbarken.

Jag tänkte nu ta fram ett antal lag som försvunnit och redogöra för dem, deras framgångar och vad som hänt. Sen tänkte jag även nämna några lag där jag inte vet vad som hänt. Där får ni fylla i istället. Jag kommer framför allt att gräva i lite mindre modern tid men även ett par nyare lag får komma med.

Vadå Fallskärmstennis – Laget bestod av badmintonspelare och är tillsammans med Esox det bästa laget som aldrig vunnit brännbollscupen. Spelade final 1993 och  1994 men föll mot BK Rel respektive Västteg. Vann cupen i Östersund tre gånger(94, 96, 97). Efter uttåget i åttondelsfinalen 1998 mot Übermensch lades laget ned. Vissa spelare hamnade i Ume 69ers, någon i Västteg och andra i Fantomen.

Säg bara Nacka bildades år 1997 och namnet härstammar från svenska spels snabbspel på stryktipset liknande travets Harry Boy. Laget var seedat i 9 år och nådde sin största framgång med en semifinal 2005 där BK Rel blev för svåra. 2007 fanns inte längre laget med i cupen. Vad som egentligen hände och var spelarna nu spelar har jag inte koll på. Noterbart vär att Martin som drev Saedens Turbutik var en av medlemmarna samt att Lisa Miskovsky spelat med laget vid ett antal tillfällen.

Ume 69ers deltog första gången i cupen 1994 och var mellan 94 & 00 ett topplag. De vann 1999 efter final mot Esox och var i final 1998 där BK Rel blev för svåra. År 2000 var laget bättre än någonsin och skulle ta sin andra raka seger. 69ers slogs dock ut i sin första match mot Vinnarskallar. Därefter splittrades laget. Många av spelarna hamnade i Svinto som 2001 slog ut BK Rel och nådde semifinal. Svinto finns kvar men har inte lyckats så bra de senaste åren. Delar av laget har under senare år spelat med både BKV Mighty Sorks och Styva Lemmar utan några större framgångar. 2008 gjordes ett comebackförsök för delar av Ume 69ers som slutade i förlust mot BCZ i 16-delsfinal.

Tjejve vann brännbollscupen 1986 och 1987 samt spelade final 1990. Dåtida fotbollsspelaren och nutida expertkommentatorn Jens Fjällström spelade i Tjejve. Efter finalen 1990 har inte laget nått några högre höjder men har fortsatt att delta i cupen fram till för tre år sedan då laget inte längre fanns med. Bloggen antar att åldern tagit ut sin rätt men konstaterar att Tjejve hos de äldre besökarna på brännbollscupen alltid kommer att vara ett klassiskt  och uppskatat lag. Speciellt ihågkomna är de för en av de bästa finalerna någonsin. De 1986 mot Visst är det fint att älska med rödhåriga. Jag önskar att jag då var stor nog att kunnat varit där. (Jag var 4år).

Visst är det fin att älska med rödhåriga vann cupen 1985 och spelade final det efterföljande året. Detta lag är det mest omtyckta laget i cupens historia. Fantomen är enda laget som kan på något sätt konkurera om det. Rödhåriga bjöd på show under matcherna och lockade ständigt storpublik. I början på 90-talet försvann Rödhåriga för att sedan återvända i veterancupen 1996. Där deltog de rödhåriga i fem veterancupen för att sedan lägga ned. Även i detta fall antar bloggen att åldern till slut tog ut sin rätt.

Traktor MS deltog i cupen från 1992 till 2006. Oftast som seddade mellan 16 och 32 men även ett par gånger något högre. Någon som vet vad som hände med laget? La de ned p.g.a. ålder och utflytt? Bloggen vet ej!

Gozzi har spelat i cupen sedan slutet av 90-talet och blev seedade första gången 2002. Ursprungligen hette laget Gozzi 96 så gissningsvis säger jag att de startade 1996. Så sent som 2006 var Gozzi i kvartsfinal(6a) vilket är deras bästa bästa placring.Vad som hänt med Gozzi vet inte bloggen men 2009 deltog inte laget i cupen.

Hårdare än antes frilla var ett lag som 2001 kom från ingenstans och landade på åttonde plats. Sanningen är att laget blivit seedade redan året före(19). 2002, året efter succeåret förlorade Frillorna redan i gruppen och sedan frösvann dom från brännbollscupen för evigt? Troligtvis! Mest noterbart med Frilorna vara att hårdkastande Johan Svedberg nu i Raska Taskar stod på samma plats längst bak i Hårdare än antes frilla.

Wiggum var ett av ungdomslagen som kom fram i samma våg som Estamos, Loco Bob, Gozzi m.fl. Wiggum slog sig in som seedat lag 2001. Dom höll sig där i fyra år, blev utslagna tidigt och bytte sedan namn till Sista Bossen för att efter det splittras. Detta ska inte förväxlas med det Sista Bossen som nu är seedat i cupen. När Wiggum splittrades hamnade Peter Arkhult och Peter Forssgren i det nuvarnade topplaget BCZ.

Jesu Lärjungar vann cupen 1988 och 1990. 1991 och 1992 nååde lärjungarna hela vägen till final för att sedan sakta falla nert i seedningen fram tills 1996. Sen har de inte deltagit i cupen. När BK Rel slog Jesu Lärjungar i finalen 1991 höll publiken på BK Rel. Jesu Lärjungar var det stora hatlaget på den tiden.

Inama eller Inama far till England som de ursprungligen hette deltog i cupen i hela 16 år mellan 1991 och 2006. Som längst nådde de semifinal. Dettta var 1994 då de slog ut BK Rel i kvartsfinal. Inama är ett av endast fyra lag på 20 år som slagit ut BK Rel före semifinal. Svinto 2001, Fantomen 2008 och ett helt okänt lag 1992 är de andra. Vad som hänt med laget har bloggen ingen aning om. Erik Sandvärn, Umeå FC spelade med laget ett antal gånger.

Booze (Brothers) spelade cupen mellan 1990 och 2006. Nådde som längst två kvartsfinaler men var ett seedat lag i nästan 15 år. 1992 nådde Booze  final i Östersundscupen. Även här antar bloggen att åldern tagit ut sin rätt men vet inte med säkerhet.

Det finns mängder av lag som jag glömt eller inte orkat med att ta upp nu. Dessa får hursäkta. Har ni något alg som ni funderar på vad som hänt med eller något lag ni vill att jag ska skriva om. Säg då till så gör jag det.

* * *

Pyromanerna eller En pyroman på Plan är ett av de mer klassiska lagen i cupens historia. Med musikvagnen, den stora klacken, promillehalten och framför allt sången har laget profilerat sig som det lag som syns och hörs mest på ängarna varje år.

Pyromanerna har fram till i år haft en mycket trevlig hesida som nu av någon anledning ligger nere. Bloggen var lite orolig att Pyromanerna var påväg att dö ut som vi tog ett snack med Daniell Andersson som varit med i Brännbollscupen ända sedan Lurwasligan var ett hett lag och Tjejve inte bara var en hejjaklack utan en dubbelmästare också.

G: Varför ligger www.pyromanerna.com nere?

D: Någon har tydligen gått in och kapat domänen. Sen har vår webmaster fått barn och bor i Uppsala så varken tid eller fokus har funnits där. Men den borde komma upp snart igen.

G: Blir det någon cup i år? Har ni börjat träna?

D: Självklart blir det brnnbollscupen för pyromanerna. Vi var ute på första träningen i lördags på hemmaplan på Mariehem.

G: Är peppen för cupen lika stor som vanligt?

D: Självklart! Pyromanerna är alltid peppade när cupen kommer.

Tack för pratstunden Daniell även om du nog inte visste att jag intervjuade dig.

Om jag förstod det rätt spelar Pyromanerna 08.00 på lördagsmorgonen.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Per Frank

    Jörgen Eriksson har spelat med Booze. Dock blev det förlust i finalen i Östersund 1992 mot Hvorte Hvar

  2. Lars Mikaelsson

    Inama är ett klassiskt lag från Ålidhemsskolan. Hette ursprungligen Inama Majrap, Parjam Amani, som var med i laget, baklänges. Inama måste vara ett av dom bästa unga lagen genom tiderna, dom gick till semifinal 1994 och var då 19 år, tror dom blev seedade redan 91 som 16 åringar. Inama hade tidernas mest högljudda supporter, Daniel Elmros och även ett ogenerat maskande skarvar-brännar par i Jonas Dufåker och Mattias Wäcklén. Tror dom la ner när för många flyttade. Sen ett önskemål Gustav, går det att få fram en maratontabell? Skulle va kul å se hur topp-32 listan genom alla tider ser ut:)

  3. Gustav Pettersson

    Jag håller på att ta fram en maratontabell. Dock saknar jag stora delar av resultaten från 2004, 2005 och 2006 samt resultat från åren före 1989. Topp 8 från 2004-2006 har jag i huvudet men jag ska kolla med IKSU om dom kan hjälpa mig. Resultat från före 1989 tror jag att det blir värre med. Kan tänka mig att jag får köra en maratontabell från 1990 och frammåt.

  4. Klas Johansson

    Hade varit otroligt roligt och intressant att få ta del av en sådan tabell. Följer bloggen slaviskt här nere i Malmö så att inte abstinensen blir för svår. Härligt jobbat Gurra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.