Så var Brännbollscupen 2010

Först och främst vill jag ursäkta att jag inte kunnat uppdatera under cupens gång. Det kan enkellt förklaras av att jag spenderat varje vaken timme sedan i fredags morse på ängarna. Jag har spelat, dömt, räknat poäng, varit speaker m.m. Kan jag hitta en lösning där jag får med mig datorn till ängarna och kan uppdatera där till nästa år så skulle det vara mycket bättre.

Självklart ska en brännbollsblogg vara aktiv under brännbolscupen. Så är det bara.

* * *

Fantomen vann alltså efter en av de mest spännande finalerna på många år. Det är enligt mig den största skrällvinnaren sedan Styva Lemmar 1989. Jag hade inte ens med Fantomen på min lista över tänkbara vinnare utan de föll in i poolen övriga lag som jag satte på 75ggr pengarna. Efter att vi(Hjärnsläp) slog ut Fantomen i fjol hade jag svårt att se dom som vinnare av hela cupen. Dom har en historia av att vika ner sig i de viktiga matcherna.

Sättet som Fantomen vann på är helt otroligt. Vi har inte haft en vinnare som haft marginalerna med som Fantomen hade igår sedan Sehlberg 2003. Att först vinna mot Salming med 2 poäng för att sedan mirakulöst vinna mot På Bana 1 på lika och fler innepoäng i semifinalen är en bragd. Men att sen vinna finalen med en poäng är bara helt sjukt. Fantomen förtjänar allt beröm i världen efter denna insats. Richard Höög och Ola Molin var stora hjältar i finalen och Richard var nog turneringens MVP.

Hela laget gjorde en kanoninsats men den som förtjänar att lyftas är brännaren Fredrik Holmgren. Han är kanske inte världens bästa brännare eller världens bästa slagare men han hålller en tillräckligt hög nivå och sedan gör han sin grej. Han eldar på sitt lag hela tiden. Oavsett underläge eller i medgång. Han ger aldrig upp och det ska hans lag vara tacksamma för. Inget lag har en bättre "pushare" än fantomen.

Fredrik Höög berättade för mig innan turneringen att Fantomen tidigare var två lag som hade en del olika namn, bl.a. Babbens Snärtiga Vader och Inget Strul före Jul. Det betyder att gänget i Fantomen varit med i cupen i närmare 20år. Fantomen har funnits i snart 15 år och har varit en publikfavorit från dag 1. När Fantomen 2005 bytte till Flott BC insåg dom hur mycket dom saknade att klä ut sig och goofa runt. Det måste vara roligt att spela när i stort sett hela publiken hejar på ditt lag.

Fantomen är de populäraste vinnarna av cupen sedan Visst är det fint att älska med rödhåriga vann 1985. Det i sig är roligt för åskådarna och bra för cupen. Grattis Fantomen och grattis alla som håller på Fantomen.

* * *

Ingen ska vara bittrare än På Bana 1 idag. Laget har aldrig haft en så bra chans att nå final. Efter att vunnit mot BK Rel i kvartsfinalen kändes detta som deras år. På Bana 1 har en historia av att vika ned sig mot Rel. Därför spelade BK rel väldigt säkert utan att riskera för mycket och väntade på kollapsen som aldrig kom från På Bana 1s sida.I slutet av semifinalen har alltså På Bana 1 två slagare i rad som bara en av dom måste antingen slå upp bollen i luften så att två spelare kommer in eller alternativt bara lägga ut bollen utan att det blir lyra. Skulle någon av de två träffat hade På Bana 1 spelat final. Nu missade båda som vanligtvis är stensäkra slagare. HELT OTROLIGT!! Det kan inte vara en förlust som är lätt att smälta. På Bana 1 kommer inte att få jättemånga sådana chanser att nå final.

* * *  

Stämningen i finalen var otroligt hatisk mot BCZ. Jag har inte hört ett liknande hat under en final på länge. Det har mojnat lite när BK Rel spelar. Det var värre för ett par år sedan på den fronten. Det är som att BCZ blivit det nya hatlaget. Nu tror jag inte att Salming skulle vara så populära heller i en final men dit har Salming aldrig nått.

BCZ fick slå varje slag med en enorm buorkester och jag kan bara imponeras av Peter Arkhult och Jonatan Brolin som trots det klockar varenda slag i finalen. (Arkens boll var inte sne som Ann-Gerd dömde ut) Jonatan ska lyftas efter insatsen igår. Han är den just nu bästa brännaren i cupen. Hans förmåga att vara kvar på plattan och ta omöjliga bränningar ger ett par extra poäng varje match. Anders i Västteg får inte spela dom stora matcherna längre så därför tycker jag Jonatan är bättre just nu.

Dock är det tråkigt för BCZ att dom viker ned sig i en ännu en final. Både i år och 2008 hade de inte en enda utebränning under hela cupen fram till finalen. Det är inte många chanser du får att spela final och bara Esox(3) och BK Rel(4) har fler finalförluster än BCZ. Jag är helt öppen med att jag håller på BCZ. Det är ett sjukt bra lag och jag har lite svårt att förstå det stora hat som finns mot laget. Petade dom bollen en enda gång i finalen? Nej! Maskar dom eller fuskar på något annat sätt? Nej! Utnyttjar dom reglerna mer än något annat lag? Nej! Är dom stöddiga och dryga? Dom flesta spelarna är mycket ödmjuka. Någon eller några kan kanske uppfattas som dryga och stöddiga när dom är inne i sin brännbollsbubbla så där får jag svara nja! Men det som folk verkar störa sig på mest är att dom tränar så mycket. Men oj vad hemskt.

Jag menar träna det gjorde ju aldrig Västteg när dom vann flera titlar va? Ubermensch tränar väl aldrig? Och Fantomen ja dom har väl aldrig tränat någon gång? Självklart tränar lagen. Fantomen har i år tränat mer än vanligt och det såg ut att ha gett resultat. Sen handlar träningen inte om att bli så otroligt bra på brännboll. Det är roligt att umgås och spela brännboll. Både på träning och i turneringar. Det som är roligt vill man göra fler gånger. Enkelt och logiskt.

Det är inte som att det viktigaste i spelarna i BCZs liv är att vinna brännbollscupen. Dom tränar för att dom tycker att brännboll är otroligt roligt och sen har dom märkt att dom faktiskt har en chans att ta hem cupen och då blir det ännu roligare att träna.

Carina Emmanuelsson kom upp någon timme innan gruppspelet och hade en träning med laget totalt sett över hela våren. Hon var enda en av de bästa tjejerna både i tjejcupen och i turneringen. Det finns en del talang i BCZ också.

* * *

Jag fick idag höra att en person i Pyrromanklacken hade pekat på en person i det gänget som satt och hejade på BCZ.och skrikit "Du kan fan ingenting om brännboll. Du ska bara hålla käften" Skrik hur mycket ni vill när spelarna ska slå. Håna spelarna när dom springer förbi eller håna spelarna om dom gör ett misstag men låt för fan dom som valt att heja på laget vara. Även en mamma, pappa, flickvän/pojkvän eller kompis till spelarna i BCZ ska väl kunna gå och kolla på brännboll utan att behöva få sånt skriket till sig?

Sen att det regnade in flaskor på planen när Ann-Gerd tog den där trebränningen är också beklagligt. Där vet jag inte vem som gjorde detta så jag kan inte peka ut någon men jag skiter i att det är fulla idioter som gör det. För mig är dom bara idioter just då.

* * *

Annat att notera från cupen är att vi fick lite sol lagom till 8-delsfinalerna och frammåt. Bortsett från dessa matcher var det en kall cup. För brännbollens tillväxt var vädret inte bra. Minnena från årets cup riskerar att vara. "Jo det var roligt men jag frös ihjäl". Det skulle behöva bli sol nästa år hela helgen för att vi ska få den dragkraft vi vill ha för att växa vidare.

* * *

VK hade en artikel i tidningen på lördagen från cupen. Torbjörn Jakobsson hade tagit fantastiskt fina bilder och artikeln handlade om att cupen är mera fest och lek än allvar. Absolut inget fel med det. Så är det för de flesta och så ska det vara. Det är det som är brännbollscupen.  Artikeln i sig är bra men VK intervjuade Jonas Kihlgård. Jag förstår inte riktigt detta. Vore det inte bättre att intervjua någon som faktiskt arbetar med cupen. T.ex. Stellan Boström eller Ola Viklund.

Men det spelar inte så stor roll och är naturligtvis VKs redaktion och den enskilda journalstens val. Dom vill helt enkelt prestera en bra artikel. Det är mer vad Jonas säger som gör det dumt att prata med honom.

Så här var det skrivet i VK:

Jonas Kilhgård som i 15 år varit general för brännbollscupen, följer för första gången cupen som en del av publiken.

400 lag

-Det är kul att vara publik men jag känner saknad. Det är svårt att låta bli att hjälpa till, säger Jonas Kihlgård.

I år har Brännbollscupen 400 anmälda lag, vilket är 50 fler än förra året. Det är fjärran från rekordåren då fler än 1000 lag deltog i cupen.

-År 1991 var det 1152 lag anmälda. Sedan följde nio år med spöregn, säger Jonas Kihlgård.

Han konstaterar att mysfaktorn regnade bort. Eliten tog över cupen och att det därför , för cupens skull, är positivt att årets upplaga av brännbollscup är mer festlig än sportig.

-Det är mycket roligare så här, säger Jonas Kihlgård.

* * *

Kan du sluta prata om regn och dom fina åren på 90-talet när cupen var så stor. Det ska alltid skyllas på regnet och att eliten tog över cupen angående varför cupen är mindre nu. Varför kan man inte säga att det är kul att se hur cupen nu ökar igen och är större än på 10 år. Att det krävs arbete för at göra cupen bättre och att vi har mycket att lära från både åren när cupen växte på slutet av  80-talet och när cupen sjönk i deltagarantalet i början av 2000-talet. 

Det är väl bra mycket viktigare att prata om cupen nu och i framtiden än det här bladdret som vi hört massor av gånger. Jag blir så trött.

Sen Jonas, du kan ju ha koll när du pratar med pressen. Det var 1993 och inte 1991 det var 1152 lag.

* * *

Hur gick det då för ungdomslagen?

Vi är bäst i medvind  – Förlorade i gruppen mot ÜberRelRaskaÖverisen(Dom Röda) och fick därigenom BK Rel i 16-delsfnal. 78-74 till BK Rel efter en vad jag hört strålande insats av båda lagen. Medvind är det ungdomslag som imponerar mest trots förlusten i gruppspelet. Dom har en hög högstanivå och tränar flitigt. Men lägstanivån är på tok för låg.

Smashboosters – Förlorade mot Rex 89-69 i 16-delsfinal vilket måste ses som steg tillbaka för Smash. Nu skande de några spelare men 16-32 känns ändå som den nivån laget håller.

Alf Purde – Slår ut UberRelRaskaÖverisen i 16-del och visar att de är ett bra lag. Dock viker dom ner sig igen mot Bränn inte Bullen i 8-delsfianlen. Det är andra året i rad som Alf Purde förlorar mot Bullen i en match där båda lagen bränner ut sig flera gånger.

Boston Bruins – Inte helt oväntat tappade Boston sin 8-delsseedning i år. Det blev förlust mot Sista Bossen som sedan vek ner sig totalt mot BCZ. Boston är även dom ett lag just nu i 16-32 klass.

Lilla Gruppen – Gruppen med sin klack är hyfsat unga och gjorde sitt livs match i 16-delen mot Hjänrsläpp. 83-83 men med 48 innepoäng mot 44 vann Gruppen. En bra match där inget av algen blev utebrända. Gruppen gjorde sedan en misserabel match mot Übermensch.

Dom nya seedade lagen Brännbollsutopi, Top of the line och Steroids are for monkeys vet jag inte ett smack om men jag ska forska lite senare. Uberrelrskar…. räknar jag inte som ett nytt seedat lag.

* * *

Västteg fastnade i 16-delsfinal igen. Det blev förlust mot På Bana 1. Detta får ses som något otur med lottningen men Västteg är inte riktigt vad dom var.

Storspov som nådde kvartsfinal i fjol fick även dom se sig besegrade av På Bana 1. Även det får ses som otur med lottningen.

Fastball som nådde 8-delsfinal blev krossade i 16-delen mot Hvorte Hvar med 93-44. Fastball blir seedade 16-32 vilket är mer där laget hör hemma än 8-16.

Raska Taskar som jag tippade skulle åka ut tidigt i år åkte mot Sehlberg precis där jag gissat att de skulle. 72-69 blev resultatet. Raska kommer tillbaka och jag är inte förvånad om de når långt nästa år. Det fanns ngen riktig hunger i år.

Tesa Tejp som var ett topplag många år har dalat lite och åkte 81-60 mot Raska Taskar i 16-delsfinal. Kommer Tesa tillbaka eller är storhetstiden över?

Salming är årets flopp. Jag hade dom som vinnare i år och sen åker dom ut i 16-delsfinal. Visst jag har hört att de blev borträknade och att de spelade riktigt bra mot Fantomen. Hade jag spelat i Salming skulle jag säkert blivit helt galen. Att ha den potensialen, att ha tränat så mycket och sen tar det slut på redan i 16-delsfinal. Oj vad surt för Salming.

* * *

Spartacus vann bäst in Show efter att tävlingen avgjorts på SMS-röstning. Ska vi gissa att det var medparten tjejer som röstade. Good Damn vad vältränade dom var. Var det ett bra sätt att avgöra Best in Show. hmm varför inte?

* * *

Tjejfinalen var ett riktigt sömnpiller i år. Vad kan vi göra för att tjejcupen ska bli bättre?

* * *

Jag ska sätta mig ned senare idag och göra en utvärdering av årets cup. Vad var bra vad var dåligt. Efter detta kommer det att bli betydligt mindre aktivitet här i bloggen. Jag kommer att fortsätta att rapportera från de sommarcuper IKSU Brännboll arrangerar(Masters 2 Juli, Finalcupen 14 Aug) samt de andra större cuper som finns, Ånge nästa helg och Bollnäs 22-23 Juli.

Utöver det är det en studentcup i höst i Umeå och jag reser till Göteborg på en cup där och dömer, även det i höst.

* * *

Final

Fantomen BC – BCZ 77-76

Semi Finaler          
Fantomen BC På bana 1 77 77
BCZ Ûbermensch 77 65
Kvart Finaler          
Fantomen BC Varför skjuter Sehlberg 77 69
BCZ Bränn inte bullen 98 69
På bana 1 BK Rel 73 72
Ûbermensch Esox 79 67
Åttondels Final          
Fantomen BC Rex 84 55
BCZ Sista bossen 115 57
På bana 1 Kenya bridgeklubb 94 69
Ûbermensch Lilla gruppen 91 46
Varför skjuter Sehlberg Raska taskar 72 69
Bränn inte bullen Alf Purde      
BK Rel Hvorte hvar 85 60
Esox Fama 83 80
Sextondels final          
Fantomen BC Salming 73 71
BCZ Brännbollsutopi 101 80
På bana 1 Västteg kass 3b 81 66
Ûbermensch Steroids are for monkeys 97 33
Varför skjuter Sehlberg Raska taskar 72 69
Bränn inte bullen Troll på villovägar 100 56
BK Rel Vi är bäst i medvind 78 74
Esox The Lost vikings 78 68
Rex Smashbosters 89 69
Sista bossen Boston Burins 94 70
Kenya bridgeklubb Top of the Line 108 49
Lilla gruppen Hjärnsläpp 83 83
Raska taskar Tesa tejp 81 60
Alf Purde Ûberrelraskaisen 76 59
Hvorte hvar Fastboll 93 44
Fama Högst är större än längst 95 59

Seedade lag 2011

Seedad 2010 inom parentes

1. Fantomen BC (32) 2. BCZ (5) 3. På bana 1 (-) 4. Übermensch (1)
5. Varför skjuter Sehlberg (23) 6. Bränn inte bullen (4) 7. BK Rel (2) 8. Esox (8)
9. Rex (19) 10. Sista bossen (22) 11. Kenya bridgeklubb (10) 12. Lilla gruppen (17)
13. Raska Taskar (6)
14. Alf Purde (20)
15. Hvorte Hvar (18) 16. Fama (9)
17. Salming (3) 18. Brännbollsutopi (-) 19. Västteg klass 3b (28) 20. Steroids are for monkeys (-)
21. Kom till sekretariatet (11) 22. Troll på villovägar (31) 23. Vi är bäst i medvind (13) 24. The lost vikings (27)
25. Smash boosters (14) 26. Boston bruins (12) 27. Top of the Line (-) 28. Hjärnsläpp (16)
29. Tesa Tejp (29) 30. Ûberrelraskaisen (-) 31. Fastball (15)

 

Etiketter:

11 kommentarer

  1. lerkb

    Oj var det någon som pekade på en annan person och skrek! Vad blir straffet? Spela inför tomma läktare? Slappna av och ta ut träet…

  2. Gustav Pettersson

    Ja det blir böter till brännbollsförbundet, tre matchers avstängning och spel inför tomma läktare nästa år……

    Nej men för mig gör det inget om folk skriker på mig, pekar eller vad som helst i brännbollssammanshang. Men om någon skulle hålla på och skrika på t.ex. min mamma, flickvän eller liknanade skulle jag tycka att det var riktigt onödigt.

    Men visst det är ju inte något som sätter några djupa spår direkt.

  3. Höjden är allt...

    All cred till dig Gurra och resten av gänget bakom cupen. Tyckte jag såg dig/Rel/Bcz i arbete mest hela tiden. Klart förståeligt att bloggen fick vila två dagar…

    Sen föredrar jag ”gladbrännboll” och lag som lever på gamla idrottsmeriter/talang, mer än träningsprodukterna i Bcz/Salming. Men det är en annan femma! 🙂

    Stort grattis Fantomen! Er vinst värmer!

    Med handen på hjärtat, hur många skulle se en final mellan Bcz och Salming? Det vore döden för brännbollen…

  4. Klas

    Bloggen har varit en av de bästa sakerna med hela cupen 2010. Jag har följt den slaviskt sen det första inlägget och dessutom läst varenda kommentar. All heder till dig för det Gurra. Du gör ett jättejobb både för cupen och brännbollsintresset i stort!

  5. ph

    kanske är det för att jag spelar i bcz som jag inte riktigt förstår varför vi är så tråkiga att titta på? vi och fantomen spelade ju exakt likadant i finalen.

    självklart förstår jag ju att fantomen har lite mer karaktär och bjuder på mer mellan matcherna. Det är roligt för merparten av publiken att de vinner men tråkig brännboll tyckte jag inte det var bara för att bcz var inblandade.

  6. Höjden är allt...

    Haha, ja det är nog för att du spelar med BCZ. He e int lönt å förklara för nån som int förstå…

  7. spelare

    Höjden är allt…´s kommentar är ju bara för lustig:
    ”Sen föredrar jag ”gladbrännboll” och lag som lever på gamla idrottsmeriter/talang, mer än träningsprodukterna i Bcz/Salming.”
    Du föredrar alltså att mariehemsängarna ska ligga öde året runt? Att ingen ska spela brännboll annat än sista helgen i maj? Hur tror du att det gynnar spelkvalliten och brännbollsintresset hos gemene man?
    Vari ligger problemet med att flertalet lag träffas, har trevligt, slår bollar och spelar matcher andra dagar på året?

  8. Oskar

    Sen om det är ngn som har riktig koll på brännboll så vet de att bcz och fantomen har tränat ungefär lika mycket de sista veckorna.. det finns bara ett lag som tränar med och det är salming…
    men det är ju bara för oss som på riktigt vet vad vi pratar om…

    sjukt bra jobbat gurra med bloggen! du skriver riktigt bra!

  9. Jonas

    Herman och Hans Hund som du nämnde i inlägget ”ungdomslag” åkte för övrigt redan i gruppspelet, mot Vamos a la playa som sedan fick stryk av Bruins i seedningsmatchen. HoHH var dock väldigt slagskickliga och borde komma igen nästa år, om de bara låter bli att slå så mycket lyrslag.

    Trodde lätt att BCZ skulle vinna finalen då de sett så stabila ut fram tills dess. Grattis till Fantomen dock.

    Får jag föreslå dubbla laptopbatterier och 3G-sticka till nästa år, så vi får lite liverapportering? Det måste väl VK kunna bjuda på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.