Rolig och Tråkig Brännboll!!

Först vill jag passa på att tacka för allt beröm jag får för bloggen. Tack så mycket. Det är roligt att veta att det arbete som läggs ned är uppskattat. Tack igen!!

* * *

Det har blossat upp en diskussion på bloggen om rolig och tråkig brönnboll.

"Med facit i hand vinner det lag som vi slog ut under föregående år och även om vi gillar Fantomen så hade många av oss önskat att BC Z skulle få en vinst då de spelar en underhållande brännboll som går ut på tankeverksamhet och skicklighet. "

Detta skriver Stefan Sjöström på hjärnsläpps hemsida

"kanske för att bcz är världens tråkigaste lag o titta på?"

Kommenterar "Pippo" på brännbollsbloggen

Det finns helt klart olika åsikter om BCZs spel.

* * *

När det pratas om att BCZ är ett tråkigt lag så måste det vara innespelet som syftas. Tidigare har Arkhult och även Micke Tunberg "hamrat" ut en del bollar vilket många tycker är tråkigt spel. I år var denna detalj inte med i BZCs spel utan bollarna slogs ut istället. Jag personligen tycker att det är roligt när lagen sätter press på sig själva och de som ska hissa genom att "Hamra" ut bollar men det tycker inte gemene man.

BCZs utespel kan inte på något sätt beskrivas som tråkigt. De har en av turnerngens mest spektajulära brännre i Jonatan Brolin och en av cupens bästa kastararmar i PH. BCZ sätter ständigt press på motståndarna genom att pumpa in bllen. Vad är tråkigt med BCZs utspel. Det är då att de inte nickar, bröstar bollen till varandra men hur många topplag gör det?

* * *

Med införandet av enslagsregeln med minuspoäng på miss togs stora delar av det taktiska spelet bort. Brännbollen bland topplagen hadlar nu mest om att undvika utebränning. Tidigare fanns regeln att de inte fick stå närmare än fem meter från kortslagslinjen kvar och dennalinje låg endast fem meter från plattan. 2002 t.ex. utnytjade BK Rel detta skoningslöst. Efter att den regeln förändrades till sju meter och att det går bra att stå precis där som utelag så försvan även den delen av spelet.

Resultatet av regeländringarna har blivit att alla topplagen spelar i stort sett likadant. Av de åtta lag som i år nådde kvartsfinal är det bara Sehlberg som skiljer sig lite. Dom har inga jättearmar i utespelet och springer inte lika fort så dom tvingas att hissa lite mer än de övriga.

Annars försöker lagens killar slå ner bollen när de har många på kortkon, tjejerna slår primärt på långa koner, med få spelare i banan försöker lagen slå en ickelyra och om motståndarna lämnar en lycka ute siktar lagen där. I övrigt hadlar det bara om att träffa bollen och att överleva. För alla lag.

* * *

Angående BK Rel så spelade dom närmast "Bengalbrännboll" i matchen mot På Bana 1. BK Rel fick börja inne men då de inte hade alla de vanliga spelarna med i år ville de inte ta risken att bli utebrända och spelade säkert, primärt upp i luften med bollarna. Det slutade med en enpoängsförlust.

BK Rel har nu missat segern i cupen tre år i rad. Detta har inte hänt sedan 1994-1996. Är månne BK Rels storhetstid över eller kommer de tillbaka starkare och mer hungriga än någonsin nästa år?

* * *

Vad jag tror att BCZ och även BK Rel hatas för är två saker. Den allmänna synen på brännboll är att "Det är något man spelar en vecka varje år och det är när yran är"

BCZ och BK Rel tycker att brännboll är alldeles för roligt så dom spelar brännboll långt mycket mer än så. BCZ deltar i alla sommarcuper som arrangeras i Umeå och spelare från laget reser till både Ånge och Bollnäs för cuper där. BCZ tränar en hel del och håller med vissa uppehåll igång brännbollen från mitten av april till mitten av augusti.

BCZ tar helt enkellt brännbollen på för stort allvar tycker många. Dom är för seriösa. Alltså precis vad som sagts om BK Rel i många år.

Det andra som gör att BCZ hatas är det faktum att de är jävligt bra på att spela brännboll och ständigt går långt i Yran.

Skulle det bara vara seriositeten så borde även lag som Vi är bäst i Medvind, Hjärnsläpp, Bränn inte Bullen, Übermensch m.fl också vara hatade för dessa lag m.fl tränar, är med i sommarcuper och vill verkligen prestera så bra som möjligt.

* * *

Jag respekterar lag som På Bana 1 och Raska Taskar vilka varken har lust eller möjlighet att träna så mycket inför cupen utan mer litar till talang och idrottsmeriter. Visst det är mycket starkt av de lagen att kunna match lag som BCZ, BK Rel, Übermensch mfl men för mig spelar det ingen rol om man tränar eller inte.

* * *

Jag älskar och hatar brännbollslag även jag och gör det efter tre kriterier.

1. De lag som mina vänner spelar i tycker jag bra om (Logiskt).

2. De lag som pressterar en underhållande och utmanande brännboll.

3. Attityden laget har mot publik, andra lag, spelare och domare.

* * *

Angående hatet som ofta finns i finaler när något av de stora hatlagen spelar. Jag tycker att det piskar upp stämningen och gör finalerna ännu bättre. Lördagens final var en av de mest spännande på riktigt länge. Stämningen var helt otrolig.

Det får bara inte gå över styr med hatet. När anhöriga till spelarna blir hånade, får öl över sig och känner sig otrygga då är det inte okej. Flaskor och burkar får heller aldrig regna in på planen.

Själva psykandet, buandet och hånandet av spelarna har jag inget mot. Spelarna har valt själva att stå där ute och får då vara beredda att ta en del skit. Sen kanske även det inte alltid är så roligt att få höra alla hån men det är en del av spelet.

* * *

Sisst vill jag rikta mig till en åskådare som titade på vår match mot Lilla Guppen och uttryckte sig så här "Har du läst den där bloggen. Han har faan ingen koll. Han skriver att inget osseedat lag har vunnit cupen och BK Rel vann 1993 oseedade".

Så här stod det i bloggen. Du får öva på läskunnigheten.

På Bana 1 30.00 – Endast BK Rel 1993 har vunnit som oseedat. Kan På Bana 1 göra det i år? Knappast!!

Jag har aldrig hävdat att jag är duktig på att spela brännboll men koll det har jag faktiskt. Kul att du läser min blogg i vilket fall som helst.

Sen vill jag även tacka Lillagruppens klack stödtruppen att ni gav min blogg lite uppmärksamhet. När jag skulle slå mitt första slag halkade jag till och missade. Inte nog med det utan jag föll även i slagögonblicket. Klacken skrattade och skanderade "Skriv en blogg, skriv en blogg"  Det gjorde jag.

* * *

Var lugna. Min utvärdering kommer snart. Kände bara att detta inlägg behövdes först.

Etiketter: ,

24 kommentarer

  1. Daniel

    Tjena Gustav, stort cred för det flitiga bloggandet inför cupen. Helt klart en ”taggnings-höjare” att varje dag kunna läsa så mkt matnyttiga och intressanta inlägg, både om cupens historik och även krönikor om årets turnering. Hoppas du fortsätter med samma nästa år, känns som att bloggen etablerats på bred front bland gemene brännbollsentusiast iår. Vi ses nästa år!

  2. publik

    det faktum att du innan finalen säger att bcz av många anses vara ett hatlag var nog en stor bidragande orsak till att det buades så mycket. Tror att många i publiken som inte är så insatta i brännboll och vet vlka som är populära eller inte bestämde sig för vilka de skulle hejja på och bua åt när de fick höra speakern säga att ett av lagen anses vara ett ”hat-lag”. Tror nog att du ska tänka dig för vad det kan få för konsekvenser innan du uttalar dig om någonting sådant nästa gång.

  3. Gustav Pettersson

    Jag tar åt mig av det. Jag ska tänka på vad jag säger när jag står på scenen. Så är det helt klart.

    Nu hade BCZ publiken mot sig i kvartsfinalen mot Bullen på nästan samma sätt som i finalen men visst det var värre i finalen och det kanske var mitt och Jörgens fel som eldade upp publiken extra mycket.

    Det är upp till IKSU att avgöra om jag och Jörgen är rätt eller fel personer för jobbet att stå där uppe.

    Inkastandet av flaskor och spottandet, ölkastandet och hånandet at BCZs flickvänner och vänner, nej det tar jag inte på mig. Dom som gjorde det var inga finalbesökare på sin första final.

  4. Jonas

    Mitt skäl att ogilla BK Rel är för att de tidigare inte dragit sig för att utnyttja luckor i reglerna, även om det strider mot good sportmanship. Minns t.ex. året när de beordrade sina tjejer att avsiktligt missa i innespelet för att inte ”ge” motståndarna poäng. Det är OK att vilja vinna men det var att ta det många steg för långt. Nu är reglerna uppdaterade för att motverka sådan skit, skönt nog.

    En annan sak (som iofs inte BK Rel kan anklagas för) är fans som inte kan bete sig. Att t.ex. slänga ur sig förolämpningar om tjejspelarnas utseende är extremt lågt, då hamnar laget på ”hatlistan”.

  5. Peter

    Det är väll självklart varför folk ogillar bcz och rel? De är ju utpräglade nördar allihopa. inget kan väll vara värre än att som populär idrottskille eller avdankad gymnasiemobbare gång efter gång åka på stryk av nördar. Om man anser sig vara bättre på att spela, leva på gamla idrottsmeriter osv måste det ju vara sjukt tungt att förlora mot ett gäng jävla tråkmånsar som inte ser bränboll som en lek eller en sport utan som ett spel. Spel är till för att vinna och vinna gör man genom att utnyttja reglerna. Men man kan ju syla popcorn på den som köper Norrmalmstorg också. Det är ju osportsligt.

  6. Lyran

    Håller inte med om att topplagen spelar helt lika.

    1. Vissa lag släpper fram tjejerna på kortkon. Värdelöst enligt mening om man inte har utfyllnadstjejer man måste få ut i spel.

    2. Det finns bara tre lag som verkligen kan hämta hem ett stort underläge efter att ha börjat ute: BK Rel, BCZ och Salming. Nu blev det inga sådana matcher i slutspelet (förrutom Salming-Fantomen). För få lag inser vad som krävs i olika lägen.

    3. BK Rel, Fantomen och ett par andra lag har några som går avsiktligt in för att köra line-drives vid 1-1-1 och liknande lägen. Alla har inte de/den spelarna/taktiken.

  7. didds

    I början av cupen hade jag inget emot BCZ, har mött dom ett antal gånger på ängarna i år och även tidigare. Det som gjorde att jag vände mig så kraftigt mot dom var deras uppträdande mot motståndare och domare under deras matcher. Jonatan Brolin må vara duktig men förutom att fånga boller skriker han på domare och motspelare i tid och otid. Att dom dessutom har Akrhult vars enda uppgift under utespelet är att stå på sidan och psyka motståndare och skrika på domarna så fort det är ett gränsfall vid bränning gör det inte bättre. LÅT DOMARNA DÖMA! Inte ens när dom leder med 50p lugnar dom ner sig

  8. Gustav Pettersson

    Lyran – Du har naturligtvis rätt. Salming, BCZ och BK Rel har en växael till i spelet när det kommer till att hämta upp underlägen. De har ett taktiskt tänkande som gått lite längre.

    Dock kommer detta fram mycket sällan då de oftast räcker att spela ett säkrare spel då de flesta lag spelar bort sig själv. Vi har inte sett så många matcher i yran senaste åren som varit särskillt taktiska. Därför menar jag att de flesta spelar lika.

    Jag skulle gärna se att något av dessa tre lag får mötas i yran snart. Det skulle vara intressant. Salming – rel i förcupen var en försmak på hur det skulle se ut

  9. Jerka

    Gurra,

    ”Hatlag: Skellefteå AIK, AIK, Manchester United och LA Lakers.”

    Alla verkar vi ha ”hat” lag och utan dom vore all idrott tråkig eller hur? Tycker BCZ kan vara stolt att dom lyckats ta över den rollen i brännbollen det är väll ett bra tecken på att dom är bra? BK REL har ju varit det laget i många år nu så det är kul med lite omväxling?

    Hare gott Gurra 😉

  10. Hjälte

    håller helt och hållet med ”didds”
    inte konstigt att de blir betraktade som hatlag så mycket som de gnäller på både domare och motspelare. Samt hånande mot andra lag när de blir brända och missar. Absolut inte alla i laget som håller på så men några, så de ha rnog sig själva att skylla till att många ogillar dem.

  11. Johan

    Är det inte så att man älskar att hata lag som på pappret är överlägsna såvida de inte är så överlägsna att de blir ikoner. Typ Rel… jag älskar att hata dem och skulle sakna dem jättemycket om de la av. Samtidigt kan jag inte annat än imponeras av hur duktiga de är. Killen som spelade i grön keps är troligen den bästa innespelaren i hela turneringen. Slår längst, missar aldrig och är ruskigt snabb. Men jag vill inte att de skall vinna just därför att de är favoriter. Hur kul är det när favoriten vinner på V75??

  12. Oskar

    Det är skillnad på att hata och att gå till fysiskt angrepp. kan säga att jag som spelare bara tycker att det är roligt när publiken hånar och skriker åt mig.. att det sen går ut överstyr och det slutar med hot och annat orkar jag inte ens skriva vad jag tycker om med tanke på vad som skrivits överallt. men det är förjävligt!
    Jag står för vilken brännboll vi spelar men vi drygar oss bara för att oftast är det på samma sätt som vi blir bemötta.. men att vi drygar oss mot lag som vi på förhand vet att vi kommer slå med 50pinnar har aldrig hänt och kommer inte att hända..ifall de inte började…

  13. Gustav Pettersson

    Jag tror att det var riktat till mig Oskar. Jag halkade i första slaget mot Lilla Gruppen och Blåvitt är gruppens färger…. Visst denna blogg är inget stilistiskt mästerverk. Med i snitt 0,5 korrläsningar per inlägg blir det både många stavfel, korrfel och grammatiska missar. Jag skulle kunna lägga en större möda på stilen men då blir det färre inlägg för att det tar för mycket tid. Nu fokuserar jag på kvantiteten istället. Men som sagt. Kul att du läser.

  14. Affe

    Regel nr 1 – Om du ska hetsa upp publiken som du har emot dig, se då för fan till att hitta av bollen.

  15. Oskar

    Jag måste säga att ni har helt fel. Jag gjorde betydligt fler glada genom att missa bollen istället för att träffa den än vad jag hade gjort om jag träffat den… Skadeglädje mot någon som ska spela kaxig är väl det bästa som finns eller?

  16. Affe

    BCZ Crowd pleasers alltså. Nya publikfavoriten inför nästa år, missar med flit för publikens skull!

  17. Biggest Loser

    Har ägnat över en halv timme åt att läsa igenom dina gamla inlägg nu och jag måste verkligen hålla med kommentarerna. Väldigt underhållande blogg 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.