Reaktioner – BCZ

Precis som förra året så väcker BCZ starka reaktioner. Det är tydligt att BCZ i vissa kretsar är ett illa omtyckt lag. Om vi tittar på kommentarerna från förra året när jag skrev om temat hetsiga brännare och om finalen 2010 så var inte BCZ så populära då heller men det finns både dom som tycker att BCZ är OK och dom som hatar laget.:

"självklart ska det få vara psykningar, lite hets och jävla vinnarskallar i dom bra och jämna matcherna. har man inte sånt tar man sig inte dit! Men BCZ uppträdande i åttondel när bränt ut bossen tre gånger och sedan fortsatte var rent osportsligt. Menar du att jonatan inte skriker inann han får bollen? för i sånna fall måste du nog titta igen"

Skrev didds

BCZ skriker en del under matchen, men släpper det direkt efter matcherna och är väldigt trevliga och hjälpsamma. Det ser jag som sportsligt att man kan göra skillnad på match och efter match.

skrev Ödmjuke mannen

Det är väll självklart varför folk ogillar bcz och rel? De är ju utpräglade nördar allihopa. inget kan väll vara värre än att som populär idrottskille eller avdankad gymnasiemobbare gång efter gång åka på stryk av nördar. Om man anser sig vara bättre på att spela, leva på gamla idrottsmeriter osv måste det ju vara sjukt tungt att förlora mot ett gäng jävla tråkmånsar som inte ser bränboll som en lek eller en sport utan som ett spel. Spel är till för att vinna och vinna gör man genom att utnyttja reglerna. Men man kan ju syla popcorn på den som köper Norrmalmstorg också. Det är ju osportsligt.

skrev Peter

I början av cupen hade jag inget emot BCZ, har mött dom ett antal gånger på ängarna i år och även tidigare. Det som gjorde att jag vände mig så kraftigt mot dom var deras uppträdande mot motståndare och domare under deras matcher. Jonatan Brolin må vara duktig men förutom att fånga boller skriker han på domare och motspelare i tid och otid. Att dom dessutom har Akrhult vars enda uppgift under utespelet är att stå på sidan och psyka motståndare och skrika på domarna så fort det är ett gränsfall vid bränning gör det inte bättre. LÅT DOMARNA DÖMA! Inte ens när dom leder med 50p lugnar dom ner sig

skrev didds

Alla verkar vi ha "hat" lag och utan dom vore all idrott tråkig eller hur? Tycker BCZ kan vara stolt att dom lyckats ta över den rollen i brännbollen det är väll ett bra tecken på att dom är bra? BK REL har ju varit det laget i många år nu så det är kul med lite omväxling?

skrev Jerka

håller helt och hållet med "didds"
inte konstigt att de blir betraktade som hatlag så mycket som de gnäller på både domare och motspelare. Samt hånande mot andra lag när de blir brända och missar. Absolut inte alla i laget som håller på så men några, så de ha rnog sig själva att skylla till att många ogillar dem.

skrev Hjälte

* * *

Så vad är det som gör många så upprörda över BCZs uppträdande?

Först och främst ska vi säga att det bara är ett fåtal spelare i BCZ som upprör och inte hela laget.

BCZ vill vinna, dom vill gärna vinna stort och några spelare i laget har inget emot att gnugga det i motståndarnas ansikte heller.

För att ta ett par exempel:

När Oskar Bylund skriker glåpord från baklinjen så är det delvis för att peppa sitt lag och för att psyka motståndarna men främst är det för att han tycker att det är roligt. Det går ju inte att komma ifrån att det faktiskt är lite roligt att vara vinnardryg. Man måste bara inse att Oskar faktiskt har glimten i ögat. Gör man inte det så kan han vara drygast norr om dalälven.

När Bobbo springer med Olle(2009) eller Jange (i år) från tredje till första kon efter en bränning så är det för att irritera motståndarna. Det är tävlingsjävulen i Bobbo som kommer fram och det är faktiskt samma sak där. Bobbo tycker att det är kul att vara lite dryg.

När Arken sätter press på domaren genom att skrika vid bränningar(även vid dom som knappt är nära), ständigt kolla poängen o.s.v. så är det för att han vill vinna. Tror han att det påverkar deras chanser att vinna så gör han det. Sen tycker han att det är kul också. Ibland kan man se ett leende när han skriker på en bränning som inte ens är riktigt nära. Lite som "äh vad fan man försöker och så ser man om det påverkar"

* * *

Naturligtvis ska det inte gå över styr och om man går till fullständiga personangrepp. Då har det gått för långt.

Den som inte tål att höra att den springer fult, är dålig på att slå, inte kan kasta eller liknande. Ja då ska man nog inte ge sig på att försöka gå riktigt långt i cupen.

Brännboll på den nivån är en sport och då finns trashtalk, så är det.

Den dagen jag hör att någon klagar på trashtalket inom hockey, fotboll eller liknande och ropar efter att det är osportsligt. Ja då kan ni börja säga det om brännbollen också.

* * *

Frågan då? Är inte BCZ medvetna om att det dom gör  påverkar bilden av laget?

Visst gör dom så. Ett exempel på det är Jonatan Brolin som är rena ljuset på brännplattan nu för tiden. Han har lugnat ner sig betydligt och när man pratar med honom får man bilden av att han gör det för att "det inte ska bli så mycket tjafs".

* * *

När jag pratar med Jonatan säger han

"Jag har taggat ned rejält och sa knappt ett ord i år"

* * *

Dock bör man vara medveten om att BCZ verkligen inte är ensamma med att vara "osportsliga"

Fantomens konstanta maskande med sin brännare som ibland stoppar ned bollen i fickan och går ut för att kasta godis till publien. Genialt? Ja! Osportsligt ja!. Om vi tar finalen. Hur många slag slog Fantomen där? 25? Det var egentligen ren maskning men dom kommer undan med det.

Tro inte att jag tycker att dom är ovärdiga mästare. Dom är helt klart värdiga mästare. Jag bara menar att dom inte är de mest sportsliga bara för att dom har fina utklädnader.

Jag har spelat mot Raska Taskar några gånger. Drygare lag får du leta efter. Dom vill mycket gärna gnugga i ansiktet på motståndarna att dom är bättre och att dom vinner.

Tesa Tejp har en del spelare som gärna lever om och psykar. Speciellt när det går bra.

Alf Purde kan också dom vara ett lag med en himla massa liv och kommentarer till och om motståndarna.

Markus i Übermensch kan bli ganska het och kan vara ganska osportslig på plattan ibland. Speciellt så pratar han konstant när folk ska slå.

Det finns många, många fler spelare och lag som kan vara dryga och ibland osportsliga.

Men vet ni vad. Jag gillar det!! Det gör brännbollen mer levande. Mer vital. Hur roligt vore det om alla lag var som Varför Skjuter Sehlberg. Trevliga, maskar inte, hetsar inte utan bara levererar.

Så fortsätt att skrika från baklinjen Oskar, fortsätt att pressa domaren Arken, fortsätt att lägga bollen i fickan och gå ut till publiken med godis Fredrik, fortsätt att prata när folk slår Markus och kom fram fler nya maskande, skrikande, överpeppade brännbollsspelare

Ni behövs.

* * *

Vad jag däremot inte gillar.

Det är gnällighet!!

Lag som gnäller och klagar på motståndare, domare, poängräknare, publik, mfl.

Alltså inte dom som gör saker under matchen utan dom som gnäller efteråt och inte bara kan ta saker för vad dom är.

Etiketter:

24 kommentarer

  1. Per Frank

    Jag tror inte mina ögon!

    ”Den som inte tål att höra att den springer fult, är dålig på att slå, inte kan kasta eller liknande. Ja då ska man nog inte ge sig på att försöka gå riktigt långt i cupen.”

    Om du som ordförande i IKSU Brännboll och Arkhult som är före detta ordförande verkligen tycker att detta är okej, så förstår jag att det går åt helvete med att få fler lag till Brännbollscupen. Vem fan vill höra sånt? Kanske också är på grund av detta som det är svårt att få fler lag till sommarcuperna?

  2. Gustav Pettersson

    Svar till Per Frank (2011-05-31 17:24)
    Per du har spelat sommarcup med BCZ och var tröjsponsor på deras förra tröja så riktit så odrägliga kan du väl inte tycka att dom är.

    Naturligtvis är trashtalket mer eller mindre lämpligt beroende på motståndare. Spelar du mot något av säg topp 32 då är det en krydda men mot ett mycket sämre lag. Ja då blir det bara löjligt. Så tycker jag allafall.

    Är det olämpligt att jag gillar lite hets och lite trashtalk som ordförande för IKSU Brännboll. ja då får mn avsätta mig.

  3. Gustav Pettersson

    Svar till Per Frank (2011-05-31 17:24)
    Angående deltagandet i sommarcuperna skulle ajg säga att det låga deltagarantalet beror på att det görs ett dåligt rekryteringsarbete eftersom ingen riktigt orkar ta tag i det.

    Jag var med också och arrangerade cuper med Oscar. Då arbetade vi hårdare med rekrytering.

    Vad jag minns var BCZ även med i dom cuperna som hade lite fler lag.

  4. Per Frank

    Nej tvärtom så har jag alltid gillat BCZ. Men jag tycker inte sån här skit gynnar brännbollen.

  5. Lasse K

    Din analys är ganska ensidig Gurra:

    1. Du är kompis med just dessa lag som anses vara dryga. Träningar, eftersnack etc är sånt som bara kompisar ser och hör. Vi andra ser bara det som sker på match.

    2. Du är antagligen en av dessa personer som folk anser drygar sig.

    3. Din bild av vilka lag som är dryga resp trevliga skiljer sig nog ganska markant från den stora massan. Jag har spelat flertalet gånger både mot Fantomen och Raska, och aldrig upplevt något av det du snackar om. Sehlberg däremot!

    4. Det finns inget kul i att skrika glåpord, håna andra spelare, skrika när någon ska slå osv. Det gör man för att man är en dålig vinnare/förlorare. Punkt.

    5. Brännboll är just brännboll. Idrottsmän tar brännboll för vad det är. Andra jämför det med fotboll, ishockey osv osv.

    Skulle kunna fortsätta en bra stund till…

    Cupen är på väg att dö ut. För mig är det ganska tydligt varför.

  6. krille

    Men nog är det väl ändå så att Arken inte ska stå i boet hos motståndarlaget, när dom själva spelar ute!!!!!

  7. jonas

    ”Hur roligt vore det om alla lag var som Varför Skjuter Sehlberg. Trevliga, maskar inte, hetsar inte utan bara levererar”
    Ja, det vore väl rena drömmen!

  8. Jukka

    Jag såg endast Oskars agerande mot Salming och jag har hört att det skulle ha funnits en bakgrund till agerandet också men det är bara ett rykte.

    Om man bara ser till den isolerade händelsen i samband med utebränningen var Oskars agerande rent osmakligt och osportsligt. Det är inte okej att håna en motståndare som precis har råkat ut för en utebränning. Det var inte trashtalk det handlade om utan ett rent hån.

    Jag har deltagit som aktiv i fotboll och ishockey samt på läktaren som supporter i många sammanhang där det kan bli hetsigt men inte sett något liknande förut.

    Säg att Oskar som spelare i ett bortalag hade hånat en motståndare likadant på Söderstadion, Råsunda eller Stockholms Stadion då hade Oskar fått åka hem med poliseskort och säkert fått några otrevliga samtal under natten.

  9. Gustav Pettersson

    Svar till Jukka (2011-05-31 20:27)
    Jag vet inte exakt vad Oscar sa den här gången så jag kan inte uttala mig om det. Gick han över gränsen på det sättet som du beskriver då är det beklagligt. Naturligtvis finns det gränser nrä man går över från trashtalk till personliga hån. Men som sagt jag kan inte uttala mig om den isolerade händelsen.

  10. Gustav Pettersson

    Svar till krille (2011-05-31 19:23)
    Du har helt rätt. Arken ska naturligtvis inte stå i motståndarnas bås. Han brukar rent generellt stå vid poängräknaren för att hålla koll på denna men i ”båset” har han inget att göra.

  11. Gustav Pettersson

    Svar till Lasse K (2011-05-31 18:55)
    Lasse:
    Ja min analys är ensidig. Jag är ingen opartiskt journalist i denna blogg. Jag är brännbollsnörden som känner vissa spelare och inte andra.
    Men det är en del av grejjen med bloggen.
    1. Det stämmer att jag är kompis med spelare i BCZ
    2. Jag är en högst medioker men glad och entusiastsik spelare och jag har sällan någon anledning att dryga mig då jag är sämre än dom flesta. Därför tror jag inte att särskillt många tycker att jag är kaxig eller dryg när jag spelar. Bara säg vilket lag du spelar med så tar vi gärna en match någon dag.
    3. Det må vara så att min åsikt om lag skiljer sig från massan. Fantomen är alltid jättetrevliga men deras spexande används på ett fördelaktigt sätt för dom själva, Raska har jag spelat mot flera gånger och har min syn på. Om du anser Sehlberg som ett otrevligt lag då måste jag ha ahft tur som alltid spelat mot dom när dom varit trevliga.
    4. Fantomen psykade när jag skulle slå 2009 när vi möttes och likaså Lilla Gruppen. Jag tyckte som slagare att det var kul då men visst alla gör ju inte det.
    5.I en semifinal eller final i yran tror jag att många spelare ser brännboll som något mycket seriöst än bara en lek men jag kan ha fel.

  12. Karolina

    Men Gustav, du är ordförande i IKSU brännbolls sektion och menar att maskande, osportsligt uppträdande är ok. Inte nog med det du efterlyser fler spelare som ska agera mot reglerna.
    Brännbollsreglerna säger; Maskning,farligt spel eller
    osportsligt uppträdande.
    -vid första tillfället under matchen -1 minus poäng
    -vid andra tillfället under matchen – 3 minus poäng
    -vid tredje tillfället under matchen- 5 minus poäng
    -vid fjärde tillfället under matchen- DISKVALIFIKATION

    OBS! Ovanstående ordning behöver inte följas Domaren avgör
    om en tillsägelse räcker eller omedelbar diskning.

    Dessa regler ändades bara för något år sedan för att domarna skulle våga döma ut straff för osportsligt uppträdande bl.a. Framarbetat av iksu o din egen brännbolls sektion som ville stävja tjafset.
    Sen är det väl så att domarna inte riktigt vågar använda regeln ändå
    Detta går du emot och uppmanar i media till mer eller fortsatt osportsligt uppträdande.I egenskap av offentlig ledare för IKSU brännboll kanske du hamnat i fel forum.
    Dina åsikter går emot vad det jobbats för.
    Hur ska ni få domare som vill döma matcher i framtiden om det uppmanas från iksu håll att vara direkt otrevliga.
    Jag menar redan nu är det ett stort problem att få domare till cupen pga allt hån, hets ,trash, fylla osv.
    Varför ska Arken skrika på domaren ???
    Varför ska Pippi maska ???
    Varför ska oskar håna ???
    Sen om du har åsikter om vad som hände i olika matcher på yran-visst men……..du var inte på plats

  13. Jange

    Jadu, vad ska man säga… deras beteende gör de ju inte direkt roligare att spela brännboll. Men frågan är ju, tjänar de nått på att hålla på så rent resultatmässigt? Jag kan bara prata för mig själv, men för mig är det Nej. Då Bobbo står å skriker så fort man skulle slå så gör han mig bara taggad. Det får mig att fokusera extra mycket för att få till en hiss som går låååångt över huvudet på han, och sedan se hans besvikna min när man springer till andra kon… Blir inte bättre än så 😉

    Men jag tror att de flesta tycker det är tråkigt med deras attityd.

    Jag håller även med Per att det känns lite konstigt att Du, Gurra, tycker att detta är helt okej, speciellt då du är en av de ytterst ansvariga för brännbollen i Umeå just nu. Tror du seriöst att otrevlig attityd gynnar brännbollen?

  14. P

    Jag vill bara framföra att jag tycker att det var en sjukt kul cup (trots regnig fredag) och att det finns mycket positivt att lyfta fram :-). 99,9% positiv stämning mellan spelarna, massvis med utklädda lag och en bra organisation till stor del baserad på frivilliga. Rikligt med spännande matcher och hur ofta ser man en varvning i en semifinal?

  15. Peter Arkhult

    Frank: Vad har jag gjort nu?

    Karolina: Jag skriker verkligen inte på domare. Uppmärksammar ev bränningar ok, men jag har aldrig klagat på ett dombeslut.

    Lasse: Är man inte elitidrottsman så är yran ett fint tillfälle att bli kung för en dag, idrottsmässigt. Klart att de som är elitidrottare kan behandla det på ett annat sätt.

    I övrigt står jag inte i någons bo 🙂

  16. Karolina

    Peter ,jag vände mig till gustav och vad han skrev .Sen ber jag om ursäkt för det borde ha stått ;Varför ska arken pressa domaren ???
    Gustav skrev; Så fortsätt att skrika från baklinjen Oskar, fortsätt att pressa domaren Arken, fortsätt att lägga bollen i fickan och gå ut till publiken med godis Fredrik, fortsätt att prata när folk slår Markus och kom fram fler nya maskande, skrikande, överpeppade brännbollsspelare.
    Det var inget personlig mot vare sig dig , Oskar eller Fredrik. Tycker bara det är märkligt av Gustav att uppmana till bla maskning vilket i sig är ett regel brott

  17. Bobbo

    Bloggen skriver: ”När Bobbo springer med Olle(2009) eller Jange (i år) från tredje till första kon efter en bränning så är det för att irritera motståndarna.”

    – Jag vill bara förtydliga att jag aldrig knuffat någon spelare när jag joggat med från tredje till första kon som Frank påstår på brännboll.nu. Jange gjorde ett utfall (markera tackling) mot mig och jag förstår fullständigt att han blev irriterad precis som Olle 2009. Det enda jag gör i det läget är att jogga brevid, utan att röra någon. Sen är det intressant att ena tjejen i Fantomen gör samma sak med Arken när han blir bränd i Finalen, men det är kanske inte lika ”hemskt” då hon är utklädd, eller? (Jag vill absolut inte smutskasta fantomen, de gör ”sin grej” på ett utmärkt sätt och är klart värdiga vinnare)

    Sen förstår jag kommentarer osv om att det inte var helt rumsrent under matchen mot Salming men jag vill påstå att det var en relativt isolerad situation. Jag har då inte varit så ”övertaggad” i någon annan match vad jag kan minnas…men precis som Oskar så ber jag om ursäkt om någon tagit illa vid sig.

  18. Tänk till...

    Du tror att det är en slump att Fantomen gör det mot just er? Självklart gjorde hon det ironiskt för att du brukar hålla på sådär, jag har då aldrig sett Fantomen göra det mot något annat lag och jag har svårt att tro att de skulle göra det.

  19. Jesper K

    Måste hålla med Bobbo om incidenten med Fantomen och springa med någon som blir bränd. Det är precis lika drygt/taktiskt/osportsligt då fantomen gör det fast dom får nästan applåder istället för buarop. Tycker det är väldigt onödigt att göra (av båda lagen). Fantomen har väldigt mycket roligt spex (gillade spindelmannenspexet speciellt) men spex som hånar motståndaren är ju inte särskilt snyggt oavsett vilket lag som gör det.

  20. Tänk!

    Ni kanske borde sluta med att dra jämförelser med andra lag. Eran attityd är för jävla dryg och irriterande, dessutom att ert beteende på plan har blivit en diskussion 2 år nu borde väl få er att tänka efter? Ni kanske inte vill vinna anhängare, men borde inte vara så roligt att andra lag och publik hatar er!? Kanske ni inte bryr er eller får en kick av det, vad vet jag, men bli då inte förvånad att folk tycker illa om er.

  21. Per Frank

    Jag uppfattade det som att du knuffade till Johannes Bobbo. Bra om så inte var fallet.
    Arken jag anser att om man står 3-4 meter från slagmannen så är man på motståndarnas område.

    Ni säger att ni har gjort det förut och tänker fortsätta i kommande turneringar.
    Tycker ni att det är okej att fortsätta skrika på och håna motståndarna om detta leder till att folk tappar suget för brännboll och hellre gör något annat?
    Har ni kul när ni gör detta? Tror ni motståndarna/publiken tycker det är kul? Vissa kanske gör det. Även fast det inte syns så kanske man tar åt sig. Speciellt om man är ung.
    Klart det är bra med känslor men det är väl ändå bättre att tagga sitt eget lag på ett positivt sätt?

    Orsaken till att någon ser ut på ett visst sätt när den springer kan bero på sjukdom, skada eller liknande. Det här handlar om att gå över gränsen rejält.
    Om jag skulle skrika hånfullt på någon som har bråttom till bussen på stan att han springer fult, så skulle det förmodligen leda till polisanmälan.

    Om någon skulle springa fram och skrika hånfullt till min pappa/farmor oavsett om han/hon är med i laget eller står i publiken skulle jag se rött.

    Det är så klart också domarnas uppgift att se till att sånt här inte händer. Om domaren hade gett BCZ eller något annat lag minuspoäng för osportsligt uppträdande
    hade de nog slutat direkt.

    Jag upplevde inte 2005-2007 som några tråkiga år. Riktigt bra stämning.

  22. Jonas

    Herregud, det är väl aldrig okej med trashtalk mellan spelare. Sen att det kommer en del från publiken det får man leva med. Men målsättningen måste väl ändå vara att alla lag ska uppträda sportsligt. Dela ut varningar/poängavdrag för lag som snackar för mycket skit. Det gör man ju i andra sporter.

    Karolina radade upp reglerna, dom bör användas mer.

  23. Karolina

    Reglerna mot maskning och osportslig uppträdande ska ju naturligtvis användas och dömas för på samma självklara vis som en bränning mm
    Efter debatten här så behövs det och dessutom främjar det brännbollen
    Sen känns det väl märkligt när brännbollsfamiljen inte är större att det ska dras till osämja.
    Att det sen uppmanas på bloggen att strunta i reglerna,för Gurra tycker det är kul med griniga känslor är bara att beklaga.
    Det här är väl ändå något att bita i för brännbolls sektionen !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.