Klargörande angående antal spelare

Efter att ha pratat med Stellan på Iksu (tidigare general & legend) som varit med och skrivit reglerna samt övriga i iksuledningen har samma information framkommit från alla vi pratat med.

Det är 11 spelare i laget som gäller och inget annat. Formuleringen per match är mycket olycklig och måste tas bort. Själva meningen med regeln är fortfarande att ett lag får bestå av som flest 11 spelare.

Använder du 12 spelare riskerar du att bli diskvalificerad.

Efter diskussion inom Iksu Brännbolls styrelse ikväll framkom att det finns en blandad syn på vad som egentligen gäller och har gällt. Dock efter omröstning och efter en lång diskussion fastställdes att Iksu Brännboll är inne på samma linje som Stellan och övriga inom Iksus ledning runt tidigare års cuper och vad som bör gälla i år.

Alltså att formuleringen 11 spelare per match är olycklig och måste plockas bort men att det är 11 spelare som gäller i laget och inget annat.

* * *

Vad betyder då detta? Ska vi köra legkontroller? Ska alla kompisgäng som spelar med mer än 11 spelare diskas?

Självklart inte. Endast när en protest (Som enligt reglerna ska lämnas in direkt efter match) inkommer till sekretariatet tas beslut av tävlingsledningen om ett lag ska diskas eller ej och så här långt har inte särskillt många protester inkommit i cupens historia. Det beror på att de flesta tar brännbollscupen med en klackspark och så ska det fortsätta att vara.

Det har dock hänt men då har det handlat om topplag som brutit mot regler så som att spela i två lag.

Det handlar alltså inte om att bestraffa lag eller att förstöra någon folkfest eller försvåra för domarna. Det handlar om att förtydliga vilka regler som gäller och sedan är det upp till motståndarna att anmäla om man anser att ett lag bryter mot reglerna. Sedan är det upp till tävlingsledningen att ta beslut om åtgärder.

Förhoppningsvis har vi lika få protester i år (0st) som vi hade i fjol.

Detta är nummer ett en topplagsfråga. Därför kommer det inte att gå ut någon information på brännbollscupen.se i ärendet. Där finns reglerna och de räcker som riktlinjer för merparten av lagen, Iksu Brännboll vill inte på något sätt röra till det för plojlagen och börja varna med diskningar. Därför går det här förtydligandet ut här på bloggen, vilken de flesta av topplagen läser.

Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. Salmingbloggen

    Eftersom det verkar vara så pass skilda åsikter i hur man egentligen skulle tolka regeln så slängde vi upp en omröstning på Salmingbloggen.

    Kika gärna in och släng iväg er röst på hur ni tolkade de gamla regelformuleringarna:

    ”Max 11 i laget. 8 på plan varav minst 2 av vardera könet. Laget får disponera 11 spelare per match.”

  2. Frasse Raska taskar

    Håller med om att man inte ska försöka förstöra folkfesten men att lägga allt ansvar på spelande lag tycker jag inte är rätt. Jag tycker att arrangören har större ansvar att försöka upprätthålla sina regler än att bara lämpa över detta på deltagare. Tveksamt om regler som inte kan kontrolleras eller som man inte har ambition att kontrollera verkligen är en bra regel.

    Dessutom är det svårt att kontrollera andra lag när man själv spelar. Detta skulle innebära att alla lag med ambition att vinna själva måste bevaka att alla topplag följer reglerna (spelare i olika lag eller för många spelare). Detta är orimligt och bara ett fåtal har lust eller bryr sig.

    Jag förespråkar att antalet personer i ett lag inte ska överstiga 11. Detta bör kontrolleras på något sätt av arrangören. Om man gör detta genom stickprov, topp 8, topp 16 eller något annat sätt är upp till arrangören.

    Anledningen till att antalet ska kontrolleras och begränsas är att jag vill se många lag i cupen. Jag återgår hellre till 10 personer istället för att höja till 12. En förändring till 12 personer i ett lag kommer på kort sikt (2-3 år) inte spela någon större roll. Men på sikt kommer nästan alla nya lag anmäla 12 personer vilket innebär att färre lag anmäls.

    Som ett exempel om man eftersträvar 500 lag i cupen, så krävs 5000 deltagare med 10 personer och 6000 deltagare med 12 i varje lag. Detta är en betydande skillnad som bör beaktas vid eventuell regeländring.

  3. Gustav Pettersson

    Svar till Frasse Raska taskar (2012-05-16 12:18)
    Du har helt rätt Frasse i att arrangören är den som har ansvaret att följa upp om regler bryts eller ej. Dock har det fungerat så att endast när anmälan kommer in agerar arrangören i många år. Vi valde att gå på den linjen i år igen för att följa gammal praxis.

    I grunden håller jag med dig i dina båda inlägg till fullo. Dock så är regeln för antalet spelare så svår att kontrollera även för arrangören. Det kräver att du vet exakt vilka som spelar i respektive lag. Det är något vi får följa upp inför nästa cup om det bör göras. Nu är det lite väl nära inpå för att inrätta en kontrollmekanism.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.