Brännbollsyrans bästa tjejer

Kul att kommenteradet kommit igång.

Bloggens besökarsiffror har detsamma och det ska förstås uppmuntras.

Vi går vidare i den subjektiva bedömningsdjungeln.

Det här är svårt. Det ska ni veta. Det finns inte lika många tjejer och de bästa är inte centrerade till ett fåtal lag på samma sätt som killarna.

Här ska det sägas att tjejer som har bra kastarm inte prioriteras så högt i Yran. Tjejer som är bra på att slå får en stor roll i ett lag då det verkligen gör skillnad. Däremot göms ofta även tjejer med fantastiskt bra kastarm bort lite. I tjejcupen ibland kan man därför förvånas och tänka "Har hon så bra drag i armen" när man tittar på.

Bästa kastarm bland tjejerna:

Annie Johansson, Kenya Bridgeklubb

Jag har visserligen bara sett henne ett par gången, men jösses vilken arm. Medaljör på JSM i spjut och en av få tjejer som kan kasta från bakom konlinjen med bra hårdhet hela vägen. Fyller 20 i år och kommer bara att bli bättre.

Andrea Swärd, Übermensch

Delvis är det coolt att hon alltid fångar bollen men en hand, men det gör också att hon kan kasta bollen direkt. Har ett riktigt bra kast på medeldistans.

Alina Nilsson, Sista Bossen/Västteg/Styva

Jocke och Ninas dotter har två handbollsarmar att brås på och det gör hon väl. En till ung (16-17 år) tjej med ruggigt drag i armen. Kommer att kunna bli ännu vassare med åldern.

Jenny Järvholm, Svinto

Spelar skarvare för Pinglorna i tjejcupen och det är egentligen där hennes arm kommer fram på riktigt. Har ett bra klipp i kastet och kastar dessutom snabbt efter att hon fångar bollen.

Anna Jansson, Tesa Tejp

När jag såg henne senast blev jag lite besviken. Dock har jag sett henne flera gånger ståendes vid andra konen, fånga bollen och säger det bara pang så sitter den i handen på brännaren. Kanske det bästa kastet av tjejerna på distans.

Becky Manson, Solna Brännboll

Har inte spelat cupen på sju år, men när hon gjorde det så fanns det inga tvivel om vem som kastade hårdast. Hon kommer att vara den tjej som kastat hårdast i cupens historia ganska långt framöver. Sofia Lundqvist och Sara Svensson som också spelade med Solna har grymma armar dom med.

Bästa slagarna: (Både längd, höjd, träffsäkerhet och under press)

Carina Emanuelsson, BCZ

Är delvis makalöst slagsäker och slår sedan bollen både högt och långt. Kanske den säkraste slagaren av alla tjejer. Ett år kom hon till turneringen utan ett enda träningsslag och träffade sedan alla slag i cupen. Sjukt! Har dock en förmåga att slå snett åt vänster vid sidvind åt det hållet.

Anna-Karin Nyberg, BK Rel

Slår högst av alla tjejer. Är också den som kanske tar i allra mest. Har en grym träffprocent och blir nästan alltid bättre när det är viktigare matcher och när det hettar till.

Emma Gustafsson, Fantomen

Hon har varit borta en del sista åren men fortfarande den som slår bollen allra längst. Han en ruggig fart i sin sving och missar mycket sällan.

Anna Oscarsson, Raska Taskar

Tennistjejen med riktigt bra klipp i svingen slår både långt, högt och jag har inte sett henne missa många gångar. Tillhör en av cupens bättre slagare på tjejsidan utan tvekan.

Joanna Larsson, Bränn Inte Bullen

Bullen nyförvärv för ett par år sedan är en råtalang. Hon tar i så det knakar och slår låååångt. Kanske inte lika säker som t.ex. Anna-Karin eller Carina men en ruggig slagare.

Helen Aggevall-Bergström, BK Rel

Minst sagt rutinerad. Riktigt bra under press, slår fortfarande långt och missar mycket sällan. En av dom mest pålitliga slagarna oavsett väder och vind.

Bubblare:

Hanna Elfving, Salming

Inte där riktigt än. Har en grym sving och slår långt men relativt flackt. Har potential att bli en av de absolut bästa tjejerna på att slå.

Bästa tjejen allround:

Carina Emanuelsson, BCZ

Ja, i mina ögon är hon den bästa spelaren allroundmässigt. Slår långt, hög och säkert, kastar hårt, missar aldrig en lyra, springer snabbt och orkar hur mycket som helst. Det är väl bara det att hon inte placerar bollen så bra som är hennes svaghet.

Emma Gustafsson, Fantomen

Lite mer spektakulär än Carina. Slår ännu längre, har ett bra kast och spelar dessutom med Fantomen som bara det gör henne mer spektakulär. Är riktigt bra allround, det är väl bara faktumet att hon inte varit med alla åren mot slutet som talar emot henne.

Helen Aggevall-Bergström, BK Rel

Den bästa i utespelet av tjejerna. Inte för att hon kastar bäst utan för att hon läser spelet så bra och klarar av att stå längst bak utan att Rel tappar på det. Missar aldrig en lyra och är som ni läste ovan en mycket säker slagare. Är inte så snabb och börjar bli till åren, det har hon emot sig.

Jenny Järvholm, Svinto

Har ett av dom bästa kasten, är mycket träffsäker med sin backhand och slår långt, ibland förvånas man över hur långt hon slår. Möjligtvis lite långsam i löpningen.

Andrea Swärd, Übermensch

En av få tjejer som både kan slå bollen efter backen och upp i luften. Detta i kombination med sitt kast och lätta löpsteg gör henne till en av de spelarna som är mest allround.

Karin Göthberg, Salming

Kanske den som slagit flest bollar av alla tjejer. Få är så envetna som Karin. Har en härlig tennissving, kan skära bollen ibland men annars slår hon både långt, hårt och träffsäkert. Kan placera bollen ganska bra också. Läser spelet bra ute, har ett ganska bra kast och är snabbfotad. Väldigt allround. Har varit borta ett år från Brännbollen. Ska bli intressant att se henne tillbaka för att förstärka Salming ytterligare.

Charlotte Forsberg, Übermensch

Säker slagare som slår medellångt. Har ett okej kast men kan även stå på brännarplattan. Är väldigt allround som spelare över huvud taget.

Lina Tuikka, Tesa Tejp

Har ett grymt kast, men gör sig lika bra på brännplattan. Är greppsäker som få. Slår sedan både långt och högt. Inget fel på snabbheten här heller, men kan vara lite upp och ned i slagandet som enda svaghet.

Johanna Ahrling, På Bana 1

Vi ser henne en gång på år på Yran. Undra om hon har tränat någon gång? Om inte är det helt sjukt. Johanna är en av På Bana 1:s bärande spelare. Har haft ett par sjuka turneringar där hon träffat i stort sett allt. Inte världens bästa kastarm men uppväger det med en en bra snabbhet.

* * *

Det finns naturligtvis många som förtjänar att nämnas.

Emma Pettersson, BCZ har stått för ruggigt bra turneringar slagmässigt och skottat upp många viktiga bollar för BCZ och Loco Bob.

Iksu Brännbolls ordförande Pernilla Bern har räddat Bullen många gånger med sina höga slag över tredje konen. Kanske den som slår flest bollar varje sommar. 

Jeanette Asplund, BK Rel är en mycket solid slagare. Hon har inget jättekast men har på Hjärnsläpptiden räddat laget många gånger och gör nu BK Rel klart snabbare.

Sandra Linder, Raska Taskar har trots allt två titlar och fyra finaler. Hon är en stabil slagare, snabb som få och orkar hur mycket som helst.

Helena Vannebäck, Varför Skjuter Sehberg är tillsammans med Nina Nilsson, Västeg och Helen Aggevall-Bergström Brännbollscupens tre "Grand Old Ladies" som verkar vara bra för evigt. Helena som dock är skadad i år och missar cupen är fortfarande en mycket stabil slagare.

Liselott (vet inte vad hon heter i efternamn), Loco Bob har varit en av dom bärande spelarna i flerfaldiga finalisten i tjejcupen Loco Boobs. Hon är slagsäker och riktigt bra i utespelet. Allmänt allround helt eneklt.Inte bäst men ruggigt stabil.

Så till standardfrågan:

Vem har jag missat?

Finns det någon i de mindre kända lagen som är ruggigt bra. På tjejsidan brukar det kunna göra det. Sen nrä det bättre lagen får nys om den tjejen så börjar värvningsförsöken.

Vi tar några bilder också:

Mesta mästarinnan. Vad blir det? 17 titlar totlat i Yra & Tjejcup. Helen Aggevall-Bergström pratar vi om.

Bästa kastaren enligt mig…..Annie Johansson

Den bästa spelaren allround är antingen Emma Gustafsson eller Carina Emanuelsson. Här brottas hon med Ara Abrahamian.

På Bana 1 gick till final i fjol, då utan Johanna Ahrling.

Anna-Karin Nyberg har fått ett par bucklor genom åren

Vi avslutar med Pernilla Bern som alltid spelar i solglajjer

 

Etiketter: , , ,

10 kommentarer

  1. Alf P

    Kenyatjejen slår även som en häst sparkar och att döma av bilden kan hon ju springa också… Det bör man kunna kalla allround.

  2. Rolf-Göran Bengtsson

    Förstår att det kan vara svårt att hålla koll på allt, särskilt när du ifjol inte spelade jättemycket själv.

    En sak jag bara vill säga är att Hanna Elving inte slår flackt, inte ens nästan faktiskt. Utan att överdriva så slår hon topp3 högst(bäst lufttid) av alla tjejer i hela cupen. Det är mycket möjligt att hon toppar hon den kategorin rent av. Det kommer nog att visa sig för de som följer med och studerar henne lite närmare denna säsong.

    Roligt med listor och många bra spelare. Vore roligt om det kom lite lagbetonade listor framöver.

  3. Jukka

    Kenyatjejen är en av få tjejer som springer på sina egna slag, ibland även tvåkoners…

  4. Freddan

    Annie från Kenya har en grym arm o är snabb samt slår långt (oftas) Men många glömmer bort Mathea från samma lag. Hon slår grymmt långt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.