Fiaskot och succén

Så kan årets brännbollsyra sammanfattas.

7500 besökare på festen och  som helhet ett arrangemang där många haft makalöst roligt. I media har festen och årets Yra framställts som en succé……

Men jag är inte dummare än att jag fattar att själva brännbollscupen kvalitetsmässigt var den sämsta under min livstid.

Inte sett till spelet utan sett till arrangemanget.

Vi ville så mycket, hade planer men allt kraschade i två frågor: Domare och Anmälningssystemet,

* * *

Det nya anmälningssystemet hade två klara problem:

1. 16 lag missförstod systemet och lyckade aldrig att anmäla sig. Dock trodde dom att dom hade anmält sig. När spelschemat kom ut så ringde dom och undrade varför de inte var med. Resultat blev att jag fick trycka in 16 lag och använda banrona 33 och 34 på Mariehem som i princip är ospelbara. Detta måste vi se över.

2. Köerna för att få ut sina armband blev ibland väldigt långa. Här måste vi hitta ett smidigare sätt så att det inte blir en flaskhals.

* * *

Sen var det den där grejen med domarna.

Jag har arbetat stenhårt under våren för att få tag på domare. Tidigare har Iksu kunnat "tvinga" sina sektioner att döma. Nu var det endast ett fåtal domare från Iksus sektioner som ställde upp.

Utöver det frågade vi ett stort antal föreningar, gjorde utlägg på facebook, via mail, telefon m.m. Jag/vi försökte verkligen få ihop det hela, men det är bara att kapitulera och konstatera:

Det är fördjävlit svårt, på gränsen till omöjligt attfå ihop domare och speciellt med kvalitet. De flesta som dömde bra var det som dömde gratis eller för en mindre betalning. De flesta vi betalade in dömde bara för betalning utan att bry sig. 

Visst ett stort antal domare gjorde bra insatser och förtjänar beröm, men på det hela taget var det för få domare, för få bra och för många som aldrig dök upp eller bara gav sig av mitt under uppdraget.

Till nästa år får vi hitta en ny väg att gå. Som jag känner måste vi hitta fler domare bland lagen. Det är där kunskapen finns. Vi har lärt oss mycket och planeringen börjar redan nu för att det ska bli bra mycket bättre nästa år.

Resultatet av domarproblemen gjorde också att resultatrapporteringen blev en katastrof (bortsett från lördag på Mariehem då den faktiskt fungerade). Vi fick slänga in sekretariatspersonal som domare och det gjorde också att den planerade uppdateringen på webben blev lidande.

Tyvärr så fick vi bara tag på en speakervagn och under fredagen rykte propparna på elskåpet ideligen så då användes den knappt ändå. På Campus blev det en katastrof utan sekvagn och speaker. 

Det värsta var förseningarna. Domarbristen gjorde delvis att det blev försenat, men sedan även ett fel (mitt misstag) i lottningen som fjorde att BK Rel och Ultraz fick lova att spela utslagsmatch 12.00.

Att sedan lagen fick vänta så länge på 8-delar och kvartar på domare får bara inte hända men det gjorde det och tid en bara gled iväg. Ska man hitta något positivt så gick det att se många matcher, men det var jobbigt att försöka styra det hela när vi var så ur spår på Campus.

Detta gjorde även att vi inte kom igång med den öppna poängräkningen så som vi ville.

Det hela eskalerade sedan i finalen där scenpersonalen började soundchecka mitt under finalen och micken därmed dog. Ja, det var ett märkligt slut på en besvikelse från min sida till turnering.

Skulden ligger i slutändan på mig. Jag har jobbat stenhårt, verkligen, men vi måste sätta oss ned, tänka om och bara leverera en bättre produkt nästa år. Trots att jag är nöjd med den nya inriktningen med festen och sammanslagningen så skäms jag över att det blev som det blev.

Ni vet alla att detta verkligen inte var min intention. Jag ber om ursäkt.

Jag ger dock inte upp. Det är bara att kavla upp ärmarna och jobba, men smartare. Jag är övertygad att vi medårets erfarenheter i ryggen kan få cupen dit vi vil nästa år.

Sedan finns det en massa detaljer att fundera på förutom att vi behöver vara fler i organisationen kring cupen. Kring domare, resultatrapportering, kring allt. 
Dessa så som:

– Hur ska finalbanan utformas. Funkade årets?

– Kan vi verkligen ha åtta banor på Campus eller är det för tajt?

Sist men inte minst innan jag lämnar det organisatoriska så vill jag bara säga:

Iksu, ni ska ha en eloge för att ni lyckats med arrangemanget så bra genom åren.

* * *

Om vi ska se till turneringen så blir det ett nytt bad för mig.

Salming var riktigt stabila och Oskar Stenberg gjorde sin kanske bästa turnering någonsin. Han var tungan på vågen i ett Salming som alltid har bröderna Boström som levererar. Oskar hade knappt ett slag som inte gick precis som han ville i kvart, semi och final.

Det ska dock säga att det var galet tajt i semifinalen mot BK Rel. Den matchen kunde ha gått hur som helst. Det var bränningarna på Anders Eriksson som avgjorde tillslut.

Kul att Rel gjorde en så pass bra turnering igen. Tydligen var matchen mot High Rise or a Slice en riktigt höjdare. Jag såg den inte, men hade gärna gjort det.

Tillbaka till Salming så det här året slog man både BCZ och BK Rel. Hur värdiga segrare som helst. Det är bara hoppa i vattnet för mästarna.

Det ända som förvånade var att Johan inte var i närheten av att slå bollen över kullen på finalbanan. Rickard Höög, Fantomen blev ensam med denna bedrift under match,

Finalisten Vi är bäst i medvind gjorde en makalös turnering även om lottningen var riktigt bra. Dock var man galet nära att åka ut redan i 16-delen mot Herman och Hans Hund. 

Med en slagare kvar i matchen ledde Herman med en poäng. Slaget gick i händerna på Olle Fahlström. Pang! och sen var det två bränningar och seger med två poäng för Medvind.

Efter det slog Medvind ruskigt bra. Nu skulle dom säkerligen fått det tufft med en lottning på den vita sidan, men att Medvind skulle gå långt någon gång har varit en fråga om när för mig. Det har jag skrivit flera gånger. Final, nej det fanns dock inte.

Grattis medvind, det var nog eran första och sista final.

Den stora skrällen var annars Boston Bruins. Att dom skulle gå till semifinal bara fanns inte i min värld. Nu i och med att man slog Fama i gruppen så öppnade sig en lottning som hette duga för Boston.

Seger mot Dom Röda är ändå en riktig skalp. Jag såg inte en match som Boston spelade, men det är bara att ta av hatten. All respekt till Boston.

Dom Röda såg annars ut att vara på väg mot en final efter segern mot Übermensch, men inget är givet i Brännboll.

Bränn inte Bullen åkte ut mot Svinto med 72-73 i 16-delsfinalen. Jag såg delar av matchen och var även jag inne på att Bullen hade vunnit. 

Jag hade satt den bästa domaren på Mariehemsängarna på den matchen, Anders Hedman, och han gjorde en bra insats.

Bullen brände ut Svinto två gånger och blev utebrända en gång själv.

Enligt protokollet var dock lyrstatistiken 43-17 till Svinto. Där vann Svinto matchen om man tittar på protokollet. Om Bullen slog så många lyror ska jag låta vara osagt, men sanningen är att Bullen 2009 vann mot Esox med en utebränning mer så det är möjligt att göra så.

Jag förstår att Bullen var besvikna efter matchen, men ett omspel bara för att Bullen tycker att man borde ha vunnit, nej det blir det inte.

Jag säger bara ÖPPEN POÄNGRÄKNING!

Jag hoppas att vi kan fixa det på fler banor nästa år.

Något jag tyckte fungerade bra var den nya regeln med att man fick använda alla trän som båda lagen och domaren godkänt före match.

Det var bara i gruppmötet mellan "Raska" och Svinto det skar fel. Raska vägrade spelade med de trän som Svinto la fram. Matchen blev kraftigt försenad men kom tillslut igång med Raskas trän. Svinto vann dock hyfsat klart efter ett par väl avvägda dubbelmissar.

Något andra noterbara händelser:

– Sju nya seedade lag som aldrig varit det innan. Glada dansken, Gaypolisen, Chiefs, Styva, Mighty Blackout, High Rise och Blåbanditerna. Speciellt roligt med Gay och Styva som båda kämpat ett tag för att bli seedade. Mighty Blackout har jag ingen aning vilka det är, men att man slog ut Tesa Tejp (även om jag hört något om en missad varning) så imponerar det.

– Brännbollsutopi, Suger som Wettxs, Fantomen och Pyroman på plan är tidigare seedade lag som tog tillbaka sina platser. Speciellt rolgit med Pyrro som haft stolpe ut ett antal år. Nu fick man dessutom möta självaste BC i 16-delen. Måste har varit en speciell stämning.

– Revanscherna: Rel fick gruvlig revansch på Högst är större än längst, Dom Röda fick revansch på Übermensch efter att slagits ut tre gånger av just Über tidigare, BCZ fick revansch på Fantomen efter två raka finalförluster och slutligen fick Salming revansch på  BCZ som slog ut Salming 2011.

Matchen mot BCZ var välspelad,men det kändes ändå som att Salming skulle vinna i princip från att dom vann lotten…

– Lilla Gruppen hade visserligen en bra lottning, men gjorde en gedigen turnering och gick till kvartsfinal. Mest imponerar förstås segern mot På Bana 1 på lika men fler innepoäng i kvartsfinalen. Av det lilla jag såg av Gruppen var Hannes Brännvall stekhet allafall.

* * *

Så där, nu har jag allafall fått ur mig något om Yran. Ska försöka få ur mig mer inom kort, så som resultaten i 16-delarna, nya seedningen, andra tankar om cupen och framtiden.

Om ni undrar hur många lag det blev i runeringen tillslut så landade siffran på 342 lag

Om ni undrar varför jag inte bloggat tidigare så har jag jobbat 68 timmar fredag till måndag. Det har bara inte funnits tid eller ork.

I morgon är vi förhoppningsvis klara med städning, bortplock m.m på områdena. Då kan jag återgå till vardagen igen.

Etiketter: , , ,

25 kommentarer

  1. Puppan

    För att prata om Tjejcupen hörde jag att det var ett lag som skrällde i år…lär inte vara sista gången dom är i final 😉

  2. Anger

    Ett förtydligande kring regeln om slagträn vore på sin plats! Det kan inte ha varit Er intention att varje lagmedlem ska ha varsit slagträn vid match!? Regeln borde förfinas till att varje lag har rätt till ett gult och ett blått, men att motståndarnas medgivande krävs för att något annat än arrangörens slagträn får användas.

  3. Beska droppar

    Först och främst eloge för att du så självkritiskt kan se på ert arrangemang. Mycket (främst domarna) var under all kritik. Känns som om ni satt festen i första hand och brännbollen därefter. Synd om målet är att locka fler lag till cupen. Sen har jag full förståelse för att alla bitar inte faller på plats första året.. Men skärpning till nästa år!! Ang bullenmatchen: svinto tar 43 lyror och bullen har 30 insprungna. Var nånstans är det logiskt? Kan bara hålla med att öppen poängräkning ska vara ett KRAV från slutspelet!

  4. knurra

    40+ lyror är ju lite av en fysisk omöjlighet, det är mindre än 20 sekunder mellan varje lyra. Möjligen ifall de stod och lobbade fram till någon på kortslagslinjen konstant i 12 minuter, men med bara en utebränning så verkar det inte riktigt så… Nu såg jag inte matchen och Svinto kan mycket väl varit rättmätiga vinnareooch att det helt enkelt handlar om att poängräknaren fyllt i fel fält. Men 40 lyror kan det omöjligt varit.

    Kul turnering ändå och bra att ni inser era missar. Pyroman seedat igen efter tio år. Jäkla fint.

  5. Amanda

    Finns faktiskt ett lag till som inte tidigare varit seedat: Ö-vik Red Socks White. Visserligen var systerlaget Ö-vik Red Socks (Red) seedat till år med White truppen har inte tidigare varit seedat.

  6. Selle

    Finalbanan måste kunna ta mer publik. Det var svårt att se och inte ens hälften så mycket folk som det skulle varit i mån av mer plats. VIP-avdelningen kan gärna få finnas där så att de med VIP-band även har en bra plats till finalen.

    Domarfrågan är du redan inne på så det är bara att kriga på med.

    Snyggt jobb med marknadsföring och sammarförande av ”festival” och brännbollscup. En intressant fråga är att jämföra snittet på de fem senaste årens polisnota för stan, fysikgränd och ängarna med stan, fysikgränd och ängarna i år. Något säger mig att polisen inte hade något att göra varken på fysikgränd eller på stan och att insatserna på området mest sköttes av era egna vakter.

    Jag räknar med att spela på finalbanan nästa år.

    /Högst är ALLTID Större än Längst!

  7. Daniel

    Kunde själv inte vara med att spela detta år, men hann med att se några matcher så jag kan försöka komma med lite konstruktiv kritik.

    Förseningarna gjorde det lättare att se många matcher, men finalen blev lite väl försenad och som du säger krockar med soundchecken på scen. Förseningar har jag tidigare år aldrig riktigt märkt av, så hoppas det löser sig till nästa gång.

    Vad gäller Best in show, så känns det lite fel att det ska avgöras beroende på var ”domaren” står. Nu säger jag inte att publiken inte jublade mest åt Nile city, men att jublet från andra sidan inte kan ha hörts lika bra. Ska det i fortsättningen avgöras beroende på vilka som tjoar mest i publiken, så bör domaren stå mitt på plan!

    Sen som någon nämnde tidigare så var finalplanen inte gjord för publik. Det kändes som att festival-staketet prioriterades högre än publikplatser. För att publiken sedan ska kunna se bättre är en slänt (som på gamla finalplanen) att föredra.

    Jag hoppas på en ny lyckad och förbättrad yra till nästa år!
    Tack för denna gången!

  8. Mariehem

    Raska-Svinto:
    Matchen spelades med träna som domaren tog med till banan, inte Raskas trän. ”Väl avvägda dubbelmissar”. Gör om gör rätt.

    Bullen-Svinto:
    Krävs ingen stor tänkare för att inse det orimliga i 43 lyror.

    Röda:
    Boston behövde mer eller mindre bara ställa ut skorna då Röda gav bort matchen. Måste ha varit någon form av rekord i dåligt innespel.

    Salming:
    Helt värdiga vinnare. Klassen över alla andra lag för tillfället.

    Pyrro:
    M A G I !

    BCZ:
    Alla år som BC inte vinner är bra år!

    I övrigt, kul med alla nya lag som tog sig långt. Hoppas de förblir intakta och inte ger bort sina bästa spelare till topplagen.

    Förändringar/förbättringar inför nästa yra:
    *bränning vid dubbelmiss även i gruppspel
    *ett slag DIREKT efter poolspelet. Då har man ändå fått tre matcher för pengarna, och slipper det eviga problemet med vilken omgång det ska gälla ifrån
    *förtydliga regeln om slagträn
    *öppen poängräkning i möjligaste mån
    *satsa på domare med idrottsbakgrund, inte studenter som vill åt festivalband
    *fler folk i staben. Funkar inte att en person ska kunna svara på alla frågor som rör själva spelandet
    *tänk om kring spelarmbanden. Väldigt rörigt som det var nu.

  9. Statistik Leffe

    Svinto tog 31p för lyror och Bullen hade 30p för inkomna spelare enligt protokollet.
    Vidare hade Svinto ogiltiga slag (12) och brända spelare (6) som var utöver deras 2 utebränningar. Alla av dessa poäng återfanns dock inte protokollet. Bullen hade enligt protokollet 14p för bränningar och ogiltiga slag.

  10. AddeDR

    Några synpunkter från cupen.

    1. Domare
    Vad gäller dommarfrågan är du inne på det. Det krävs dommare som vill dömma. Är det orimligt att man ska hålla dommare 1 omgång efter det att man åkt ut ur cupen fram tills kanske kvart. Därefter borde ni kunna hålla domare med högra kvalitet. Sen måste det bli krav på öppen poängräkning från 16:del, någon ska ju ändå föra protokoll, Den människan måste kunna bläddra på ett block också. Finns ingen annan sport där ingen vet vem som vunnit när matchen är slut. Jag tycker också att det ska införas 2 slag bränning i gruppen för att främja brännboll och inte fegspel likt svinto mot raska eller att man spelar taktiskt utan att veta om det genom att ha några bra slagare och många dåliga. Från slutspel kan det vara 1 slag bränning för min del.

    2. Slagträn
    Regeln funkade kanon. Alla har rätt att använda det slagträ man tränat med så länge det är ett trä godkänt av IKSU. Att som raska gjorde vägra spela med andra än de domarna hade med sig är bara löjligt.

    3. spelplatsen
    Jag tycker det var en katastrof att gå tillbaka till campus. Den förra finalplanen som fanns innan man byggde konstgräset var magisk med en naturlig läktare i gräs. Den är dock borta och så också magin. Att spela brännboll på konsgräs är som att åka skidor i en tunnel. Spela på Mariehemsängarna så länge det räcker till storleksmässigt. När cupen är så stor att man måste spela på Campus då kan man göra det. Det är inget som säger att man inte kan ha en festival på campus och en brännbollscup på mariehemsängarna. Nu blev det noll info, massa förseningar osv för att folk skulle förflytta sig emellan. Finalbanan var ett skämt. Tillbaka till Mariehem!

    Som var på kritiken från Mariehem angående Boston – Dom Röda

    Att vi (Dom Röda) inte kunde bjuda upp till match mot bostan berodde på att vi hade 3 ordinarie killar skadade efter Ubermatchen. Jag är ganska säker på att vi hade spelat final om vi hade haft alla tillgängliga.

  11. Rickard

    Skulle säga att det viktigaste, utöver domarfrågan, är att få fler folk under dig som kan ta beslut. Du ska inte behöva sitta o ta emot resultat från domare, utan ha en mer övergripande koll på turneringen och hand om svårare frågor.

  12. Ejkjear

    Precis som alltid efter ett första års evenemang så finns det förbättringspunkter. Det är bra att ni är självkritiska i er utvärdering av årets Yra. Ett tips kan dock vara att sätta ihop ett formulär eller bjuda in till diskussion där ni samtalar med några av de lag som varit med under längre tid och försöker hitta de mest brinnande punkterna att rätta till inför nästa år. Det finns många som tycker att det då blir fel för att det är de ”stora” lagen som får säga sitt men det behöver inte vara så. Det finns många lag som är med år efter år som inte är seedade men så behöver inte vara fallet. Det finns ett stort engagemang för brännboll utanför ”storlagen” och utanför Umeå som jag tycker borde utnyttjas i större utsträckning.

    Några mer konkreta saker jag tänker på efter årets Yra:

    1, regels angående slagträ
    Jag tycker att Anger har helt fel i sitt resonemang att varje lag ska begränsas till ett gult och ett blått till varje match. Jag tycker inte att det ska finnas någon gräns. Tänk t.ex på lag som tränar på olika orter och inte hinner spela in samtliga spelare på ett slagträ, där behövs det fler än ett slagträ. Sen tycker jag att regeln behöver skrivas om lite ändå. Det ska INTE vara upp till moståndarlaget att godkänna slagträ eller inte, det ska inte få bli som mellan Raska och Rel. Jag tycker att det ansvaret skall läggas över på domaren, det bör vara domaren som tar det beslutet. Är det ett IKSU slagträ som inte har modifierats SKA det godkännas enligt mig. Men då är det viktigt att domaren tar sitt ansvar och kontrollerar samtliga slagträ.

    2, Spelplats
    Jag gillar på ett sätt att Yran tog sig tillbaka till Campus, att få tillbaka brännbollen till studenterna är avgörande för att Yran ska kunna växa. Det blev dock lite väl tight mellan planerna och två planer på konstgräset är lite väl optimistiskt enligt mig. Finalbanan blev på tok för tight och var tyvärr allt annat än åskådar vänlig. Där måste det komma en bättre lösning till nästa år.

  13. Haga

    Varför klaga på just dubbelmissar?

    Rel, BCZ med flera, har dubbelmissat i massor av år. Så det är inget okänt ”problem”.

    Vissa slår nedåt, vissa föser ut bollen!

    Ta bort regeln eller sluta klaga.

    Alla lag spelar bara ef reglerna hur tråkigt de än kan vara, eller?
    Vissa lag spexar bort massor av tid, andra har en klack som får tydligen bete sig hur som helst, rena ofredanden.
    Många av topplagen (alla) gör det som är inom ramen för reglerna tillåtet, varför inte bara köpa det?

    Förtydliga / gör om reglerna, så kommer alla lag att spela ef dem.

  14. Brännaren

    Trots att det blev visst kaos tyckte jag att de beslut som togs ändå var ok. Tror att folk inte var speciellt irriterade på att det blev förseningar utan mer över känslan av att det saknades kontroll. Hade ni kunnat gå ut och säga tider när matcherna skulle börja hade alla haft förståelse för det. Nu blev det ryktesspridning och massa osanningar som for runt på Universitetet som gjorde skada. Givetvis måste antalet kompetenta personer som ansvarar för sekretariat/stab på varje arena öka med minst 2 personer per ställe. Då har ni mer flexibilitet att jobba med när saker börjar gå fel.

    Domare är såklart en svår fråga och jag förstår att ni redan till detta år jobbade hårt på att lösa den. För att få det att fungera framåt tror jag man måste acceptera att i vissa grupper kommer kvalitén på domaren att vara lägre och att de grupper som innehåller fler än ett bra lag kommer behöva prioriteras.

    Ekonomiska incitament fungerar oftast, om man vill att någon förening skall vara med och ta ansvar för detta är det bara att slanta upp, så krass är nog verkligheten. Betala bra mot att föreningen garanterar ett antal domare. Då hamnar ansvaret på föreningen också och ser det detta som en bra inkomstkälla kommer de lösa problematiken. Det löser kanske bulkproblematiken men inte kvalitén till slutspelet. Som någon var inne på kan det vara en ide att utslagna lag måste ställa upp med en domare i nästa omgång, alternativt att de lag som väljer att ställa upp med domare får en billigare lagavgift?

    Diskussionen om antal slag i slutspelet kommer alltid upp och här gäller det nog att vara vaken så att man inte lyssnar för mycket på topplagen. Att gå till ett slag direkt i slutspelet kommer ta lusten av många, vid sämre förutsättningar kommer det bli en orgie i utebränningar. Dock tror jag definitivt att Yran är mogen för att spela 2-slag bränd redan i utslagsmatchen. Då får man likformighet via att man i slutspelet alltid är bränd vid missat slag.

  15. Bobbo

    Jag håller med om att det organisationsmässigt måste finnas fler personer med ansvar för olika områden under cupen. Du Gurra kan ha en översikt medan en person är resultatansvarig, en person är speakeransvarig (så lag, domare, publik mfl vet vart de ska gå)

    Sen att domare ska gå iväg efter matcher för att lämna in resultat måste finnas bättre lösningar på. Antingen får någon annan springa iväg med resultatet så de få domare med erfarenhet som fanns kunde ha stannat kvar på plats och fortsätta döma.

    En tanke är att kunna ha öppen resultatrapportering tex via facebook så den nyfikna allmänheten kan gå in och kolla hur det har gått i olika matcher. Det finns väl knappt en kotte som inte har en smartphone numera?

    Jag tror att det viktiga är att det kommer in bra, smarta tankar kring förbättringar inför nästa år. Vi får tillsammans se till att misstagen kan minimeras.

    / Bobbo

  16. Anger

    Det kan väl inte ha blivit svårare med åren att vänja sig vid ett nytt slagträ under gruppspelets tre matcher?! Att man tränar på olika platser i landet inför cupen är ett ytterst svagt argument för att ha med sig personliga slagträn till var och en av lagmedlemmarna. Med ett gult och ett blått slagträ per lag samt arrangören finns upp till 6 slagträn att välja bland per match! Det måste räcka.

  17. Johan - Loco BoB

    Jag tycker att ni som skött cup och festival gjorde det riktigt bra. Vi ska inte glömma att utan er så hade vi förmodligen inte ens haft en brännbollsyra, så utifrån den synvinkeln har ni min stora respekt!

    Tycker för övrigt att den här yran var den där det varit vänligast stämning på nått sätt. Det känns som att många lag och fans som tidigare varit lite problem i år var lite lugnare… men vi har väl alla blivit lite äldre 🙂

    Förbättringar som måste göras

    * Domare – det klart viktigaste och eftersom kunskapen finns hos de spelande lagen snarare än frivilliga som vill gå på en festival, bör man hitta ett sätt att få spelare ur vilande lag att döma. Kasta in ett gratis festivalarmband eller något för den som dömmer

    * Nummerlappar! – Blev ärligt talat besviken att vi inte fick hämta ut en röd 7:a att bära på bröstet. Så nästa år vill jag kunna bära en röd 12:a för Loco BoB 🙂

    * Spelschemat MÅSTE korrekturläsas både 1 och 100 gånger. Det får inte stå fel någonstans gällande lag, spelplaner och tider.

    Slutligen, ett stort grattis till Salming som var klart värdiga vinnare!

    /Johan – Loco BoB

  18. Klas - hjärnsläpp

    Först och främst – stort tack till Gurra och Magnus som jag vet har jobbat massor med att få ihop cupen till detta året. Yran är alltid höjdpunkten som man längtar till hela året.

    Kul att se i kommentarfältet att det finns så många som intresserar sig för brännbollen och jag tror precis som flera av er andra att med några förändringar kommer cupen att bli kanonbra nästa år. Jag har funderat mycket kring vilka förändringar som skulle behöva göras och de flesta förslagen finns med i era inlägg. Skulle dock vilja lägga till mina egna tankar:

    1. När det gäller domare är vi ju alla på det klara med att nivån var katastrofal på flera håll. Lite förslag för att få styr på detta:

    a. Ge domarna ersättning i form av ett gratis spelarmband – inte ett festivalarmband. På detta sätt undviker man att få domare som bara vill gå på festen och därför egentligen skiter i hur det går i brännbollen.

    b. Sätt som ett krav att varje seedat lag ställer upp med minst en domare då man inte spelar. På detta sätt får man 32 domare med bra koll på reglerna.

    c. Utse en person på varje spelområde som endast ansvarar för domarsituationen på området. D.v.s. inte samma person som ansvarar för allt annat under yranhelgen.

    2. Jag hörde ett rykte om att ni tänkte ha öppen poängräkning under slutspelsmatcherna, men att ni beställt poängtavlor som inte hann komma. Vet inte om det stämmer, men öppen poängräkning under slutspelet ser jag nästan som ett måste. Dels blir det en mycket bättre upplevelse för både spelare och publik, men jag tror också att det kan vara en stor fördel för domaren. I slutspelsmatcherna är ju de deltagande lagen extra taggade och med öppen poängräkning slipper man det eventuella tjafset efteråt vid jämna matcher (”Jag har räknat och du måste ha missat tre lyror/bränningar så vi skulle ha vunnit”).

    3. När det gäller finalbanan tycker jag att den bör flyttas någon annanstans. Jag tror inte att man kunnat få plats om inte förseningarna hade lett till att publik gav upp.

  19. Ejkjear

    Jag håller med Johan. Tillbaka med nummerlapparna till nästa år! Jag vill också få ha en röd nummerlapp för första gången. Sen tror jag att det skulle underlätta för domarna om de hade ett nummer att titta efter istället för att hela tiden behöva fråga efter lagnamn. Många gånger hade tyvärr domarna på tok för dålig koll på vilka lag som skulle mötas, där tror jag att möjligheten att ge dem numret från nummerlappen skulle underlätta.

    Jag håller inte med om att man har 3 matcher på sig att ”spela” in sig på ett nytt slagträ under gruppspelet. För oseedade lag som försöker ta sig till en seedningsplats kan en grupp med ett seedat lag och ett annat lag som är på gränsen till seedning innebär att du inte har 3 matcher på dig att ”spela” in dig. Då måste allt sitta från första matchen om du vill ta dig vidare. Och av erfarenhet vet jag att olika trä kan kännas oerhört olika i vikt och tyngdpunkt, vilket påverkar svingen väldigt mycket. Sen kan jag verkligen inte se vad det skadar brännbollen om samtliga spelare har ett eget bränbollsträ. Nä, ingen begränsning och ge domaren ansvaret för att godkänna slagträ. Och var hårdare på att det ska vara ”orörda” och i originalskick.

    Domarfrågan är fruktansvärt svår. Det gäller att ha ”kunniga” domare så tidigt som möjligt. Det känns inte roligt när man behöver förklara reglerna för domaren innan första matchen i gruppspelet. Jag tror att en del av det är att ”vi” som är mer inbitna brännbollsnördar få ställa upp och kanske köra ett domarpass. Men problemen fredag 13.30 och slutspelet kommer kvarstå eftersom de flesta spelar just då. Men från kvartsfinal och framåt bör det gå att få fram bra folk så att kon-domare finns till nästa år.

  20. Karolina

    Men hallå, Inte en bajamaja på mariehemsängarna trots mat öl försäljning.. Visst är det nobelt att vara självkritisk, men min tanke är väl att det togs med i beräkningarna. Att man använder brännbollsyrans namn för att fixa en fest är väl helt ok, men det borde väl ändå fokuseras på brännboll,
    Vilket inte var fallet i år!
    Det var första året brännboll AB arrangerade brännbollscupen, så ett visst mått av förståelse kan man ha. Fokus måste ändå ligga i att brännbollsspelarna känner sig nöjda. Förutom domarfrågan så har dom betalt höjda avgifter(för vad). Planerna var väl(?) tillhöftade lite hit som dit, mest för att rymmas i alkoholområdet. Vi ser fram emot nästa år med bättre planering och att brännbollscupen/yran faktiskt borgar för namnet, sen kan man tänka på fest. Går man andra vägen är nog målet om fler lag en utopi. Kanske sista helgen i Maj bara blir en i raden av fester i Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.