Kommentar: Peter Nyström till Salming

Salming har varit de allra mest aktiva på värvningsfronten denna brännbollens sillys season.

Så här sa Johan Boström om Salmings chanser inför Yran på elitmötet:

Är det något jag inte riktigt förstått mig på det här årets så är det Salmings värvningar den här våren.

Inte för att det är dåliga spelare utan för att flera av dom kändes så otänkbara.

1. Sami Pappola – Vi pratar alltså om en Pyrrospelare i Salming. Tänk er en Pyrrospelare i Rel… Det här är inte så stor skillnad. Sedan har redan Salming kastare på alla positioner som jag ser det. Skulle man ta in något som jag ser det är det en spelare i bakledet och det är inte Sami rätt man för. Nu lär Eric Boström flyttas bak och han är enligt mig den näst bästa skarvaren i cupen efter Bylle. Alltså förstår jag det inte. I innespelet ser jag inte att Sami kommer att få slå alls i viktiga matcher. Han kommer säkert att användas tidigare i cupen, men inte när det bränner till. Då coachar Oscar Stenberg ofta på fyra killar + två tjejer som slår hela tiden och med Eric och sig själv som saftey.

2. Olle Bylund – Har alltså spelat i BCZ och är bror med Oscar Bylund som kanske inte är den mest omtyckta spelaren i historien av Salming efter den omtalade matchen 2011. Att han skulle hamna i Salming var inte direkt väntat. Olle är en ruggig löpare och en säker slagare, men har ju ingen arm som håller på hög nivå så i utespelet borde han sitta i en solstol. Annars är det märkligt.I innespelet så borde han vara en som matas rejält, men frågan är om Oscar litar på honom för gör han inte det då går Salming ned på ännu färre slagare och då är Olle bara dökött i laget.

3. Peter Nyström – Här fattar jag inget alls. Delvis är jag förvånad att Rel skickade honom. Jag trodde att han var ”Rel for life”. Sen så tycker Salming att dom har världens bästa brännare i Petter Lundqvist så där lär han ju inte få stå. Jag ser ingen plats alls i utespelet för honom. Peter är för långsam för bakledet och har inte armen för att konkurrera på andra positioner. I innespelet så är Peter mycket säker slagare, men en av cupens längsammare löpare. Han kan därför inte användas som en ”matare”. Som ”stopper” ser jag inte heller honom. Nyström har aldrig haft den rollen och Eric Boström är en av yrans bästa ”stoppers”. Då återstår att slå placeringsbollar eller markbollar. Ska Nyström göra det då betyder det att han ”stjäl” slag av Oscar Stenberg som stod för de slagen i viktiga matcher i fjol. Jag vet ärligt inte vad Nyström ska användas till. Han är duktig, men i mina ögon fel för Salming.

Som sagt. Tre märkliga värvningar. Den jag fattar bäst är Olle Bylund. Missförstå mig rätt. Alla tre är duktiga brännbollsspelare. Bara inte de jag hade värvat om jag hade varit GM för Salming.

Vad gör då dessa värvningar med Salming som lag?

Laget blir långsammare och trycket på ett par spelare blir enormt.

Med Nyström, Sami, Per Frank och Oscar Stenberg i laget som alla fyra är slagare som slår lite färre antal slag per match så blir trycket på Petter Lundqvist och Johannes Ivarsson enormt. Dessa två kommer att slå 8-10 slag per match. Om inte Olle Bylund får förtroendet att slå många slag så kommer Salming att tvingas använda Eric Boström som slagare mer än vad han gjort tidigare år. Då riskerar Salming alltså att ha sin bästa ”stopper” i banan en del. Det som kan lösa knuten något är om Johan Boström öron tillåter att han slår ett stort antal slag samt om Oscar Stenberg kan slå mer än vad han brukar göra. Då kan Eric sparas fortfarande.

Jag ser inte att dessa tre förvärv blir kvar i laget på sikt. Det är ettårslösningar alla tre i mina ögon.

Frågar du mig så vinner inte Salming i år med dessa spelare i laget. Hårt men jag brukar inte skräda med orden. Dom får bevisa att jag har fel helt enkelt.

10 kommentarer

  1. Hjelmér

    Man måste ha i åtanke att värva ”elitspelare” är näst intill en omöjlighet. Och för att höja Salming krävs just en sån. Vem av topp 10-20 spelarna i yran skulle vilja byta lag? Inte många… Med det sagt tycker jag att värvningarna känns rätt sunda.

  2. Johan

    Jag hoppas inte att någon tror att vi hatar våra motståndare(vilket det lät som). Man måste skilja på spelare på och utanför planen. Visst kan vissa bli heta på planen och det är givetvis samma sak för spelarna i vårat eget lag. Att Oscars medverkande i BCZ skulle påverka Olofs sits är så långt ifrån sanningen som det går att bli. Det enda som är dåligt med Oscar är att han spelar med en av de tuffaste konkurrenterna och inte med oss.

  3. Kapten Plakat

    Jag förstår inte varför du antar att Olof inte skulle få förtroende i Salming. Om ett lag värvar en spelare får man väl anta att laget har förtroende för den spelaren, annars vet jag inte vad man ska basera sina analyser på, det närmar sig ju rena gissningar i så fall.

    Sen tycker jag att du är lite motsägelsefull Gustav. Först säger du att Salming har för bra kastare för att ta in Sami men sen är Olof för dålig kastare för att vara en smart värvning. De två ”problemen” tar ju som utvarandra tänker jag…

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Dom värvar Olof för att han är duktig, men sen är frågan hur han fungerar när det verkligen bränner till. Han har aldrig spelat semi eller final i Yran. Vi får se vad som händer om han börjar missa. Kommer Oscar att fortsätta ge honom chansen? Jag vet inte. Olle kanske håller hela vägen.
      Sen det är inga gissningar. Oscar har en historia av att coacha hårt på vissa spelare och ”bänka” andra även spelare som blivit värvade.

      Dom har för bra kastare på de positioner där Sami är aktuell. Det dom behöver är en som passar bra i bakledet. Där är inte Sami optimal. Han är en grym skarvare och där har dom ju redan en av världens bästa. Det är lite som att Rel värvar någon som konkurrerar med Bylle om positionen. I bakledet funkar Olle, men han är heller inte optimal då kastet är lite vekt.

      Optimalt för Salming hade varit att värva:
      2 st spelare av denna typ: En allround spelare som är snabb, funkar bra i bakledet, med ett bra kast (inget super) och som löpstark och en hitter (alltså slår ganska långt och träffar med rätt hög procent). Vi pratar en Oscar Bylund, Johannes Ivarsson typ av spelare.
      1 st spelare av denna typ: En placeringsslagare som även kan hissa stabilt som inte måste spela ute, som dessutom är hyfsat löpstark. En Micke Tunberg typ av spelare.

  4. Nicke

    Du nämner tre potentiella värvningar som skulle vara enormt duktiga. Jag är inne på samma spår som Hjelmér, att de är oerhört svårvärvade. Vilka 3 hade du tagit in till deras lag då? ( som du tror hade varit möjliga)

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Dessa hade jag försökt värva: Jakob Olofsson (borde inte varit omöjlig), Johan Svedberg (inte heller omöjlig), Adam som spelade med Rel i fjol, Peder Boberg, Micke Samuelsson m.fl. Visst det är inte så att alla skulle gå till Salming automatiskt, men ändå.
      Det är svårt att hitta så bra spelare. Det har Johan rätt i, men jag tycker fortfarande att det var lite märkliga värvningar.
      Sen hatar jag att alla ska vara så jävla PK hela tiden. Mera hets till folket.

      • Jesper

        Du har rätt Gurra, nån måste röra om lite i grytan 🙂

        Jag tycker dock inte att det går att klaga på värvningen av Olof. Han är snabb, träffsäker och slår nog långt samt att han verkar svår att trötta ut, precis vad de behöver i innespelet efter att ha tappat bröderna. Att han är bror med nån som gjorde nåt osportsligt mot dem för några år sen känns lite för långsint för att vara något att ta med i beräkningarna.

  5. Brännboll lover

    ”Frågar du mig så vinner inte Salming i år med dessa spelare i laget. Hårt men jag brukar inte skräda med orden. Dom får bevisa att jag har fel helt enkelt.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.